Παγκοσμιοποίηση

Πως επηρεάζει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ενεργειακή επάρκεια η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Αίγυπτο από Ρωσία-Ν. Κορέα

"Η Ρωσία και η Νότια Κορέα συνεργάζονται στον πυρηνικό σταθμό Dabaa της Αιγύπτου",είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Νότια Κορέα θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή κτιρίων τουρμπίνας για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Αιγύπτου στην Dabaa, αφού η κρατική Korea Hydro and Nuclear Power εξασφάλισε συμφωνία 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 25 Αυγούστου, η Rosatom, ο ανάδοχος του έργου του πυρηνικού εργοστασίου της Dabaa, υπέγραψε τη σύμβαση με την Korea Hydro & Nuclear Power Company για συνεργασία στην κατασκευή των στροβίλων.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η Rosatam ανέφερε: «Σύμφωνα με τη συμφωνία, η κορεατική εταιρεία θα κατασκευάσει περίπου 80 κτίρια και κατασκευές σε τέσσερις μονάδες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και θα προμηθευτεί και θα προμηθεύσει εξοπλισμό και υλικά των στροβίλων».

Το 2015, η Αίγυπτος και η Ρωσία συμφώνησαν να κατασκευάσουν το εργοστάσιο, αποτελούμενο από τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ, με κόστος 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το 85% του κόστους θα χρηματοδοτηθεί μέσω ρωσικού δανείου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επιτόκιο 3%.

Επίσης, βάσει της συμφωνίας του 2015, η Rosatom πρόκειται να κατασκευάσει το εργοστάσιο της Dabaa, να του παρέχει πυρηνικά καύσιμα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του και να παρέχει υποστήριξη λειτουργίας και συντήρησης για 10 χρόνια.

Στις 20 Ιουλίου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή των πρώτων μονάδων του πυρηνικού σταθμού Dabaa.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ στις 25 Αυγούστου, ο Ανώτερος Προεδρικός Γραμματέας Οικονομικών Υποθέσεων της Νότιας Κορέας Choi Sang-mok είπε ότι το έργο Dabaa είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας της Νότιας Κορέας από το 2009, όταν κατασκεύασε τον πυρηνικό σταθμό Barakah στο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Βιώσαμε πολλές δυσκολίες στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της σύμβασης λόγω απρόβλεπτων μεταβλητών, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Τσόι, χωρίς να εστιάσει σε λεπτομέρειες.

Ο Αλί Αμπντέλ Νάμπι, πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Αιγυπτιακών Πυρηνικών Σταθμών, είπε στο Al-Monitor, «Η Νότια Κορέα διαπρέπει στη διαχείριση μεγάλων επιχειρήσεων και έργων, ειδικά στον πυρηνικό τομέα. Η συνεργασία με τη Ρωσία για την υλοποίηση του εργοστασίου της Dabaa στην Αίγυπτο είναι φυσικό να συμβάλει στην ολοκλήρωση του έργου εντός του προγραμματισμένου χρονικού πλαισίου».

Ο Cyril Widdershoven, αναλυτής αμυντικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή και ιδρυτής της VEROCY, μιας εταιρείας συμβούλων  με έδρα την Ολλανδία, συμμερίζεται την ίδια άποψη. Είπε στο Al-Monitor, «Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Νότιας Κορέας είναι σημαντική και για τις δύο χώρες, υπό το φως της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης».

Τόσο η Ρωσία όσο και η Νότια Κορέα «είναι η καλύτερη επιλογή για την υλοποίηση του εργοστασίου της Dabaa», είπε. «Οι Κορεάτες έχουν μεγάλες δυνατότητες στην κατασκευή και διαχείριση μεγάλων έργων και θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν το έργο με υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας».

Με τη σειρά του, ο Abdel Nabi είπε ότι η Ρωσία «ασχολείται αυτήν τη στιγμή με τον πόλεμο με την Ουκρανία και η συνεργασία της με τη Νότια Κορέα θα τη βοηθήσει να ολοκληρώσει την απαραίτητη κατασκευή για το εργοστάσιο Dabaa».

Σύμφωνα με μια έκθεση που συντάχθηκε από το Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής της Κολούμπια τον Μάιο, «Το 2021 λειτουργούσαν συνολικά 439 πυρηνικοί αντιδραστήρες: 38 από αυτούς ήταν στη Ρωσία και 42 από αυτούς σε λειτουργία σε άλλες χώρες ήταν του ρωσικού VVER. τύπου (15 εκ των οποίων ήταν στην Ουκρανία). Στα τέλη του 2021, 15 ρωσικά σχεδιασμένοι αντιδραστήρες ήταν υπό κατασκευή σε άλλα έθνη».

Ο Abdel-Nabi σημείωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως στη Νότια Κορέα να εργαστεί στον πυρηνικό σταθμό Dabaa στην Αίγυπτο, δεδομένων των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Αίγυπτος χρειαζόταν τους Κορεάτες . Άμεσες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να προκύψουν από τη συνεργασία με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή εν μέσω των οικονομικών κυρώσεων που υπογράφηκαν στη Μόσχα, οι οποίες στοχεύουν τις ρωσικές βιομηχανίες», δήλωσε ο Widdershoven.

Ο Sang-mok είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σεούλ ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol έδωσε εντολή στις αρμόδιες αρχές να ενημερώσουν τις ΗΠΑ ,τις οποίες περιέγραψε ως «σύμμαχο πυρηνικής ενέργειας»  για τη συμφωνία.

Σημείωσε ότι ο Γιουν εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του στο έργο σε ένα μήνυμα προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο πρεσβευτής της Νότιας Κορέας στην Αίγυπτο, Χονγκ Τζιν Γουκ, δήλωσε στις 25 Αυγούστου ότι η χώρα του θα αξιοποιήσει τη συμμετοχή της στο εργοστάσιο της Ντάμπαα για να επεκτείνει τη συμβολή της στην ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας στη Μέση Ανατολή και την αφρικανική ήπειρο στην επόμενη φάση.

Ο Μοχάμεντ Σόλιμαν,  μελετητής στο Πρόγραμμα Κυβερνοχώρου και του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, είπε στο Al-Monitor, «Η Νότια Κορέα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό παράδοσης εξαιρετικά πολύπλοκων έργων. Η πιθανή επιτυχία της στην Αίγυπτο θα βοηθήσει τη Σεούλ να εδραιώσει τη θέση της ως αξιόπιστου εταίρου για άλλα αραβικά έθνη, όπως το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα ΗΑΕ. Όσον αφορά τα επίδοξα πολιτικά πυρηνικά τους προγράμματα, το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι αντιμετωπίζουν τις ίδιες στρατηγικές επιλογές με το Κάιρο».

Σημείωσε ωστόσο ότι η Αίγυπτος, που διατηρεί ισχυρές διμερείς σχέσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Μόσχα, προτιμά τη Νότια Κορέα. «Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στο Κάιρο, η Σεούλ θεωρείται αξιόπιστος εταίρος στον τομέα της τεχνολογίας και της άμυνας. Οι αραβικές χώρες μπορούν να συνεργαστούν με τη Νότια Κορέα χωρίς να ανταγωνίζονται το Πεκίνο και τη Μόσχα», κατέληξε."

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι μπαίνουν δυναμικά  Ρώσοι και Νοτιοκορεάτες στα ενεργειακά της Αιγυπτου και δη στην πυρηνική ενέργεια της χώρας

Η παρουσία της Νότιας Κορέας στο έργο κατασκευής του Αιγυπτιακού πυρηνικού εργοστασίου της Dabaa, ήταν επιβεβλημένη προκειμένου το Καϊρο να αποφύγει κυρώσεις των ΗΠΑ σε Ρωσικές εταιρείες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του έργου

Οι επιπτώσεις για ΕΕ-Ελλάδα

Η πυρηνική ενέργεια που θα αποκτήσει η Αίγυπτος, μαζί με το γεγονός ότι η χώρα εξελίσσεται σε στρατηγικό εταίρο προμήθεας φυσικού αερίου της ΕΕ, καθιστούν το Κάϊρο σταδιακά μια χώρα ενεργειακό κολοσσό

Η  ΕΕ με δύο μνημόνια, το ένα με το Αζερμπαϊτζάν και το άλλο με Ισραήλ και Αίγυπτο,  για προμήθεια φυσικού αερίου,επιχειρεί να αντισταθμίσει σημαντικό μέρος των απωλειών ενέργειας που συνεπάγεται η ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Ισραήλ και Αίγυπτος αναγορεύονται σε ενεργειακούς παίκτες για την ΕΕ, ενώ στους όρους του μνημονίου συνεργασίας τους με την ΕΕ, υπάρχει πρόνοια και για την Κύπρο μελλοντικά αλλά και την Ελλάδα, αφού σε μια διάταξη  του αναφέρεται ότι, «οποιοδήποτε φυσικό αέριο που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προέρχεται είτε από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου , το κράτος του Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή».

Εκτίμησή μας από τα παραπάνω είναι ότι  οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα αποκαλύψουν πώς αυτό το Μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ-Αιγύπτου, θα υλοποιηθεί σε νέες συμβάσεις φυσικού αερίου και με νέες επενδυτικές αποφάσεις από τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που εργάζονται στην περιοχή.

Η Ελλάδα έχοντας άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, θα πρέπει να κινηθεί  στην σίγουρη παρακαταθήκη που έχει διασφαλίσει   που εδράζεται, στην μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας μέχρι τον 28ο μεσημβρινό  κατόπιν συμφωνίας των 2 χωρών , καθώς και στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος -Αιγύπτου με καλώδιο  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επίσης έχει συμφωνηθεί μεταξύ μας.

Με αφετηρία τα δύο παραπάνω η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα  να συμπράξει με την Αίγυπτο στην δημιουργία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου  στην όδευση  Αίγυπτος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα-Ευρώπη, όσο γρηγορότερα γίνεται 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...