Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Eνεργειακά μαντάτα στην Ευρώπη με φόντο τον EastMed! ΕΕ-Ισραήλ-Αίγυπτος υπέγραψαν για την προμήθεια ισραηλινού αερίου- Εκτός η Τουρκία

Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψουν συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου την Τετάρτη κατά τη διάρκεια περιφερειακής διάσκεψης ενέργειας στο Κάιρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ. Σύμφωνα με το έγγραφο, η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για τρία χρόνια με αυτόματη παράταση για άλλα δύο χρόνια, με την Τουρκία αισθητά εκτός των εν λόγω εξελίξεων, παρά τα όσα ανακοίνωνε ο Ερντογάν για ενεργειακή συνεργασία Άγκυρας-Τελ Αβίβ.

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράφαμε προ ημερών πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters με ημερομηνία 7 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο μνημονίου κατανόησης, το οποίο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και χρειάζεται έγκριση από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το φυσικό αέριο που θα αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προέρχεται είτε από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, είτε από το κράτος του Ισραήλ, είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή», αναφέρεται στο εννιασέλιδο έγγραφο.

Επόμενο είναι όλων η σκέψη να πάει στο μέλλον του East Med. Ωστόσο, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Τσαρλς Έλληναςπρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, είχε επισημάνει πως η ΕΕ μας λέει συνεχώς ότι ο στόχος της, εκτός από την απαλλαγή από το Ρωσικό φυσικό αέριο, είναι η ραγδαία μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές και απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ειδικά στοχεύει στην μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 30% μέχρι το 2030 και σχεδόν απαλλαγή μέχρι το 2050. 

«Αυτό αποθαρρύνει τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το να επενδύουν σε μακροχρόνια έργα όπως είναι ο EastMed, που χρειάζεται 20+ χρόνια λειτουργίας για να αποδώσει τα αναμενόμενα κέρδη», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τελετή υπογραφής στο Κάιρο, «ο στόχος της συμφωνίας είναι η παροχή ενέργειας στους καταναλωτές [στην Ευρώπη] σε προσιτές τιμές». Χαιρέτισε την υπογραφή του εγγράφου, χαρακτηρίζοντάς το ιστορικό.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της EC, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion στο Νεγκέβ (νότιο Ισραήλ), δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με το Ισραήλ στο πλαίσιο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Υποστήριξε ότι η θέση της Μόσχας στα ζητήματα φυσικού αερίου ενισχύει την επιθυμία της ΕΕ να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η ΕΕ έχει πει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι μια νέα πηγή φυσικού αερίου καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια. Η συμφωνία θα επιτρέψει για πρώτη φορά «σημαντικές» εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανέφερε το υπουργείο.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το ισραηλινό αέριο θα σταλεί σε εργοστάσια υγροποίησης στην Αίγυπτο και στη συνέχεια θα αποσταλεί βόρεια στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συμφωνία θα υπογραφεί από το Ισραήλ, την ΕΕ και την Αίγυπτο, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ μετέβη πρόσφατα στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν και έδωσε μήνυμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, κάτι που τελικά δεν ισχύει.

Η προτίμηση του Ισραήλ για την Αίγυπτο έφερε στο νου το ερώτημα αν ο Χέρτζογκ πούλησε τον Ερντογάν, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, θα μεταβεί αύριο στο Κάιρο για να συζητήσει το θέμα της αποστολής ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η αιγυπτιακή Προεδρία δεν έχει κάνει ακόμη δήλωση σχετικά με τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με την Ισραηλινή Υπουργό Ενέργειας. Το αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο το «Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Στις ειδήσεις στον ισραηλινό Τύπο αναφέρεται ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να διπλασιάσει την παραγωγική του ικανότητα φυσικού αερίου σε περίπου 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με νέα πεδία παραγωγής και επεξεργασίας τα επόμενα χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο, η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ είπε ότι «η χώρα του ετοιμάζεται να συμβάλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης και ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για το Ισραήλ».

Σε γραπτή δήλωση που έκανε τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, ανέφερε ότι ξεκίνησαν μελέτες για την επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το άνοιγμα νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Όπως γράφαμε χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η DNV συνυπογράφει τη σκοπιμότητα και την ωριμότητα του αγωγού EastMed. Στις 10 Ιουνίου 2022, η DNV εξέδωσε επιβεβαίωση της Δήλωσης Σκοπιμότητας του Αγωγού Βαθέων Νερών της Eastern Mediterranean (EastMed), του χερσαίου και υπεράκτιου έργου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 2000 χιλιομέτρων που προορίζεται να συνδέσει, τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου από τη Λεκάνη Λεβιάθαν με την Ελλάδα μέσω Κύπρου, και περαιτέρω σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνδυασμό με τους αγωγούς διασύνδεσης Poseidon και Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Ο τρέχων σχεδιασμός προβλέπει έναν υπεράκτιο αγωγό μήκους 1400 km και 600 km στην ξηρά, με αρχική χωρητικότητα περίπου 10 δισεκατομμυρίων m3 φυσικού αερίου κάθε χρόνο, το μέγιστο βάθος νερού που επιτυγχάνεται, για ένα μικρό τμήμα περίπου 10 km, είναι 3000 m, σύμφωνα με άλλους αγωγούς υπερβαθέων υδάτων που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.  

Καθώς λοιπόν το ενεργειακό καλειδοσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει στραφεί προς το Ισραήλ και ο EastMed παίρνει το θετικό πρόσημο των ειδικών, είναι πιθανό στο μέλλον να δούμε μια αναβίωση του φαραωνικού έργου, καθώς ο ενεργειακός απογαλακτισμός της Ευρώπης από τη Ρωσία παραμένει στην κορυφή της ατζέντας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...