Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικό ΜΜΕ: Σημαντική εξέλιξη για το φυσικό αέριο της Μ. Θάλασσας- "Φωτιά" δραστηριότητας στα Δαρδανέλλια

Την ενεργειακή της δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζει η Τουρκία, προοικονομώντας και εξελίξεις στη Μεσόγειο, αφού διαφαίνονται ξεκάθαρα οι στόχοι της για κέρδος και μετατροπή σε ενεργειακό κόμβο.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, εκφράζοντας ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή μεσογειακού αγωγού χωρίς την Τουρκία, ξένοι ειδικοί δήλωσαν ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ισραήλ έχει κερδίσει πλεονεκτική θέση. Οι ειδικοί είπαν ότι μια συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ή άλλες πηγές στην Ευρώπη αντί να σπαταληθεί στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τακτική της εξαπάτησης και παραπλάνησης είναι πολύ οικεία και ακολουθείται πάντα από τους Τούρκους πριν τη διεξαγωγή ή και κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς σε σφοδρότητα και διάρκεια νέας τουρκικής προκλητικότητας με κυρίως αποδέκτες τον Έλληνα Πρωθυπουργό προσωπικά και την κυριαρχία μας στα νησιά μας στο Αιγαίο, την οποία αμφισβητούν ευθέως οι Τούρκοι, επικαλούμενοι την "υποτιθέμενη παράνομη στρατικοποίησή τους".

Αυτή ακριβώς η τακτική εφαρμόζεται και στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία προχωράει με τις δραστηριότητές της στον ταραχώδη Εύξεινο Πόντο, εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το πλοίο, που θα τοποθετήσει τους σωλήνες που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, πέρασε από τα Δαρδανέλια για να φτάσει στην περιοχή, μετά τη δήλωση του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

"Για να φέρουν στους πολίτες τα 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, οι εργασίες συνεχίζονται ολοταχώς, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά.

Ενώ συνεχίζονται οι εργασίες προετοιμασίας στη θάλασσα, η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Φυσικού Αερίου, όπου θα γίνεται επεξεργασία φυσικού αερίου στην ξηρά, αυξάνεται. Ενώ 4.200 άτομα εργάζονται στο πεδίο, 16 πλοία, εκ των οποίων τα 3 γεωτρητικά, υποστηρίζουν τις εργασίες.

Το πλοίο «Castroro 10» με σημαία Μπαχάμες, το οποίο θα πραγματοποιήσει τοποθέτηση σωλήνων σε ρηχά σημεία, μπήκε το πρωί στα Δαρδανέλια. Το πλοίο, το οποίο έχει μήκος 140 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάρος 10 χιλιάδες 487 τόνους μεικτού, συνοδευόταν από ρυμουλκά που ανήκουν σε ομάδες της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Ακτών και Λιμενικού Σώματος.

Το υπό δανική σημαία μήκους 73 μέτρων "Maersk Tracker", που ρυμουλκείται από το πλοίο ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι Φίλιος στις 8 Ιουνίου, θα τοποθετήσει και θα εγκαταστήσει τους σωλήνες που απομένουν στο ρηχό τμήμα, το οποίο έχει μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα από το σημείο.

Από την άλλη, το άλλο πλοίο που θα τοποθετήσει σωλήνες στα βαθιά θα βρίσκεται στην Τουρκία στις αρχές Ιουλίου. Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, έκανε δηλώσεις σχετικά με την άφιξη των πλοίων κατά την επίσκεψή του στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Φυσικού Αερίου την περασμένη εβδομάδα", καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ