Παγκοσμιοποίηση

Μανιφέστο Λονδίνου για τη "νέα τάξη": Η επιστροφή της γεωπολιτικής στο νέο Ψυχρό Πόλεμο

Πρόσφατα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έκανε μια πολύ σημαντική ομιλία στο πασχαλινό συμπόσιο στο Lord Mayor of City of London και περιέγραψε πώς πρέπει να αλλάξει ο κόσμος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Κρίνοντας από την ομιλία της Τρας, η Βρετανία ισχυρίζεται ότι αλλάζει εντελώς το πρότυπο παγκόσμιας ανάπτυξης. Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, όπως τη φανταζόμαστε σήμερα, θα περιοριστεί σε αυτή την περίπτωση. Και θα έρθει η εποχή ενός νέου «ψυχρού πολέμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθεί το μανιφέστο της επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις:

H υπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι η Κίνα και η Ρωσία έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους για τον φιλελευθερισμό - δεν είναι νεκρός και η Δύση δεν παρακμάζει. Αυτό φάνηκε τον Απρίλιο του 2022, όταν «ο ελεύθερος κόσμος ενώθηκε γύρω από την Ουκρανία στον θαρραλέο αγώνα του για ελευθερία και αυτοδιάθεση».

Η μοίρα της Ουκρανίας, κατά τη γνώμη της, κρέμεται σε μια κλωστή και η νίκη του Πούτιν θα φέρει «τρομερές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο». Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί η υποστήριξη για το Κίεβο, αλλά όχι μόνο. Η ίδια η Δύση στο σύνολό της χρειάζεται μια επανεκκίνηση.

«Η αρχιτεκτονική για την εγγύηση της ειρήνης και της ευημερίας έχει αποτύχει στην Ουκρανία. Οι οικονομικές δομές και οι δομές ασφάλειας που δημιουργήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο επέτρεψαν αντί να αποτρέψουν την επιθετικότητα», είπε η Τρας.

Κατά τη γνώμη της, ο ΟΗΕ και η G20 δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όσο η Ρωσία παραμένει σε αυτούς τους οργανισμούς. Ακόμη και η ΕΣΣΔ, όπως σημείωσε, ήταν λιγότερο επικίνδυνη γιατί «συμπεριφερόταν στην παγκόσμια σκηνή με κάποιο ορθολογισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τρας λέει ότι τη δεκαετία του 1990 η Δύση ήρε τους περιορισμούς στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνολογία στη Ρωσία. Αν και αυτό δεν είναι απολύτως αληθές: η Αμερικανική Τροποποίηση Jenson-Vanik, η οποία εισήγαγε μια σειρά εμπορικών περιορισμών κατά της ΕΣΣΔ, ίσχυε εναντίον της σημερινής Ρωσίας μέχρι το 2012 (ακυρώθηκε για την Ουκρανία το 2002).

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει ανατρέψει τους διεθνείς κανόνες και τώρα πρέπει να αναθεωρηθούν, δημιουργώντας νέες συμμαχίες στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.

«Έχουμε ήδη δυναμώσει στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πόλεμος μας, είναι ο πόλεμος όλων, γιατί η νίκη της Ουκρανίας είναι στρατηγική επιταγή για όλους μας. Βαρέα όπλα, τανκς, αεροσκάφη - βουτάμε βαθιά μέσα στα αποθέματά μας, αυξάνοντας την παραγωγή. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα», είπε η επικεφαλής του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά τον πόλεμο, η Ουκρανία θα πρέπει να έχει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» και να ξαναχτίσει την οικονομία της με τη βοήθεια της Δύσης - «μια διεθνή προσπάθεια ανοικοδόμησης πόλεων, αναζωογόνησης των βιομηχανιών τους και διασφάλισης της ελευθερίας τους μακροπρόθεσμα».

Είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την Τρας, να εκδιωχθεί η Ρωσία από όλη την Ουκρανία. «Και αυτό θα πρέπει να είναι καταλύτης για ευρύτερες αλλαγές. Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή τη σκληρή στάση στις απειλές που προκύπτουν εκτός Ουκρανίας. Η νέα μας προσέγγιση βασίζεται σε τρεις τομείς: στρατιωτική ισχύ, οικονομική ασφάλεια και βαθύτερες παγκόσμιες συμμαχίες», είπε.

Συνεχίζει αναλυτικά και στους τρεις τομείς, που, όπως προαναφέρθηκε, δεν περιορίζονται στην Ουκρανία

Στρατιωτική ισχύς

Η Τρας ζητά πιο ενεργό οπλισμό χωρών που η Δύση είχε βοηθήσει στο παρελθόν λιγότερο εντατικά. Δηλαδή - τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Ο δεύτερος όρος είναι το απαραβίαστο της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που ετοιμάζονται να ενταχθούν σε αυτό.

Η τρίτη θέση είναι ότι η Συμμαχία πρέπει να γίνει πιο παγκόσμια και να λύσει προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας της Ταϊβάν από την Κίνα. Δηλαδή να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού χωρίς την άμεση εμπλοκή τοπικών κρατών στο ΝΑΤΟ.

Το τελευταίο υποδηλώνει ότι δεν αποκλείεται το σενάριο ενός «πολέμου δι' αντιπροσώπων» με την Κίνα - με την προμήθεια όπλων στους αντιπάλους της, στο πρότυπο της ουκρανικής σύρραξης.

Η τέταρτη θέση είναι ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκινήσουν μια αύξηση στις δαπάνες για όπλα και το ποσό του 2% του ΑΕΠ «πρέπει να είναι το πάτωμα, όχι το ανώτατο όριο».

Οικονομική ασφάλεια

Η Τρας προτείνει την πιο ενεργή συγχώνευση της οικονομίας με θέματα ασφάλειας. «Κατανοούμε ότι η ανάπτυξη από φθηνό αέριο και χρήματα που αντλούνται από κλεπτοκρατίες είναι ανάπτυξη σαν κάστρο στην άμμο. Δεν είναι το ίδιο με την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη από υψηλότερη παραγωγικότητα και περισσότερη καινοτομία», είπε η Τρας, απευθυνόμενη σε χώρες που επιβάλλουν ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας με δυσκολία ή προσπαθώντας να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι κυρώσεις είναι ουσιαστικά το βασικό όργανο της «νέας οικονομίας» που περιγράφει η επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, κατά τη γνώμη της, θα πρέπει να ισχύουν όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για κάθε χώρα που «δεν παίζει με τους κανόνες».

«Η πρόσβαση στην παγκόσμια οικονομία πρέπει να εξαρτάται από το παιχνίδι με τους κανόνες. Δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες ελεύθερες πάσες. Αυτό το δείχνουμε στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση - η ρωσική κάρτα ακυρώθηκε. Τους χτυπήσαμε με όλα τα στοιχεία της οικονομικής πολιτικής».

Η Κίνα πρέπει επίσης να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. «Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα ή τα εγκλήματα πολέμου. Οι ρωσικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους... Σχολιάζουν ποιος πρέπει ή όχι να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και οικοδομούν γρήγορα ένα στρατό ικανό να προβάλλει τη δύναμη σε βάθος σε τομείς ευρωπαϊκού στρατηγικού ενδιαφέροντος», απαριθμεί η Λιζ Τρας.

Όμως, λέει, «η Κίνα δεν είναι αδιαπέραστη». «Μιλώντας για την άνοδο της Κίνας ως αναπόφευκτο φαινόμενο, κάνουμε το έργο της Κίνας. Στην πραγματικότητα, η άνοδός της δεν είναι αναπόφευκτη. Θα σταματήσουν να αναπτύσσονται εάν δεν παίζουν με τους κανόνες», απείλησε η υπουργός.

Η Κίνα χρειάζεται εμπόριο με τις χώρες της G7, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας, είπε. «Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια και τον σεβασμό της κυριαρχίας, παρά στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη», υπαινίχθηκε η Τρας για κυρώσεις κατά της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν.

Ζήτησε επίσης την κατασκευή ζωνών ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία και την Ινδονησία για την καταπολέμηση της «καταιγίδας των τιμών» σε ενέργεια και τρόφιμα.

Πιο στενές παγκόσμιες συμμαχίες

Όμως όλα αυτά τα μέτρα είναι αδύνατα χωρίς τη δημιουργία νέων εταιρικών σχέσεων μεταξύ χωρών που θα διαμορφώσουν νέες τάξεις στον κόσμο. Επιπλέον, με βάση τα λεγόμενά της, δεν θα έπρεπε να είναι νέοι οργανισμοί με τη μορφή του ΟΗΕ, αλλά στενότερες δομές. Ανέφερε ως παραδείγματα το ΝΑΤΟ, το G7, τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και το μπλοκ AUKUS.

Η Τρας το ονομάζει αυτό «ανοικτή αυτονομία». Μεταξύ των κύριων συμμάχων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, ονόμασε την Ιαπωνία, την Ινδία και την Ινδονησία.

Σύμφωνα με την υπουργό, η G7 θα πρέπει να λειτουργεί ως «οικονομικό ΝΑΤΟ». «Εάν η οικονομία ενός εταίρου γίνει στόχος ενός επιθετικού καθεστώτος, πρέπει να ενεργήσουμε για να το υποστηρίξουμε. Ένας για όλους και όλοι για έναν».

Στο τέλος, η Λιζ Τρας συνοψίζει: «Η γεωπολιτική επέστρεψε». Και πάλι θυμήθηκε για την Ουκρανία: «Οι επιτιθέμενοι κοιτάζουν τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα λάβουν το σωστό μήνυμα».

Την πρωτότυπη ομιλία μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα

1. Η «επιστροφή της γεωπολιτικής»

Η «επιστροφή της γεωπολιτικής» που διακηρύσσει η Λιζ Τρους δεν είναι παρά η κατάργηση του εγχειρήματος της παγκοσμιοποίησης. Για την ακρίβεια, ο κατακερματισμός της και η «αποβολή» ορισμένων χωρών από αυτήν.

Η Υπουργός δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε αυτό, τόνισε όμως πολλές φορές ότι οι παλιοί κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οποιοδήποτε κράτος περιλαμβανόταν στην παγκόσμια οικονομία και μπορούσε να κερδίσει χρήματα στην παγκόσμια αγορά, δεν θα έπρεπε πλέον να λειτουργούν. Σημειωτέον ότι οι χώρες του τρίτου κόσμου επωφελήθηκαν περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, η οποία, λόγω χαμηλότερων φόρων και φθηνότερων εργατικών χεριών, αποδείχτηκε πιο ανταγωνιστική από τις χώρες της Δύσης, στις οποίες περιορίστηκε η παραγωγή και μεταφέρθηκε στον «τρίτο κόσμο».

Τώρα, σύμφωνα με τη λογική της Τρας, όλες οι χώρες θα πρέπει πρώτα απ' όλα να συμμορφωθούν με τους «κανόνες», και αν όχι, θα αποσπαστούν από τις αγορές της Δύσης και των συμμαχικών ή ελεγχόμενων κρατών. Ο κατάλογος των κανόνων δεν δημοσιοποιείται - μιλάμε δηλαδή για τη συμμόρφωση μιας συγκεκριμένης χώρας με κάποιες ανείπωτες οδηγίες του Λονδίνου και των συμμάχων του.

Δεδομένου ότι διατυπώθηκαν σαφείς απειλές κατά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο - της Κίνας, καθώς και της πρώτης χώρας στον κόσμο - της Ρωσίας, θεωρούνται αντίπαλοι της αναδυόμενης «ανοιχτής αυτονομίας». Αυτό σημαίνει ότι, όντας πυρηνικές δυνάμεις, θα εντείνουν τον σχηματισμό των συμμαχιών και των συνεργασιών τους.

Έτσι, εάν το μανιφέστο της Λιζ Τρας υιοθετηθεί, ο κόσμος θα αρχίσει να κατακερματίζεται. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο παγκοσμιοποίησης που ξεκίνησε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα περιοριστεί. Και θα επιστρέψουμε ξανά στην εποχή ενός νέου «ψυχρού πολέμου» μεταξύ διαφορετικών γεωπολιτικών μπλοκ.

Υπό αυτή την έννοια, η ομιλία της επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να συγκριθεί με την ομιλία ενός άλλου Βρετανού, του Ουίνστον Τσόρτσιλ για το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», που το 1946 θεωρείται ότι ξεκίνησε τον «ψυχρό πόλεμο» της Δύσης κατά της Μόσχας.

Προφανώς, μια τέτοια ευθυγράμμιση ταιριάζει στη Βρετανία. Αφού η Τρας προφανώς θεωρεί τη Δύση και τους συμμάχους της το πιο ισχυρό μπλοκ που μπορεί να εξασφαλίσει την κυριαρχία. Ειδικά αν η Ινδία προσχωρήσει άνευ όρων.

Υπό αυτή την έννοια, η «μάχη για την Ινδία», την οποία, σημειώνουμε, δεν έχει κερδίσει ακόμη η Δύση, γίνεται καθοριστική για τη βιωσιμότητα της δομής που σχεδιάζει η Μεγάλη Βρετανία.

Η κατάσταση με την Κίνα δεν είναι τόσο απλή. Η οικονομία της είναι κολοσσιαία σε σύγκριση με τη ρωσική. Και αν οι κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν συνέπειες μπούμερανγκ στις τιμές σε όλο τον κόσμο, τότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί εάν προσπαθήσουν να απομονώσουν την Κίνα με παρόμοιο τρόπο.

Στην πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη κατάρρευση του μοντέλου της παγκόσμιας οικονομίας που γνωρίζουμε σήμερα. Με γιγαντιαίες αρνητικές συνέπειες για τις ίδιες τις δυτικές χώρες, όπου θα ξεκινήσει η έλλειψη ποικιλίας αγαθών και ένας νέος γύρος πληθωρισμού θα ξεσπάσει.

2. Η Ουκρανία και ο ενεργειακός χάρτης της ΕΕ

Το δεύτερο σημαντικό μήνυμα είναι η Ουκρανία. Ο Τρας μεταφέρει το μήνυμα ότι εάν επιτραπεί σε ανταγωνιστικά γεωπολιτικά έργα να κερδίσουν εκεί, η αξιοπιστία του δυτικού μπλοκ θα υπονομευθεί και πολλοί θα στραφούν προς μια ρωσο-κινεζική επιλογή ή άλλες συμμαχίες.

Γι' αυτό το Λονδίνο καλεί, ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος, να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό αυτό το κάλεσμα θα ακουστεί, για παράδειγμα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξάρτηση του βιομηχανικού κέντρου της ΕΕ - της Γερμανίας - από το ρωσικό αέριο είναι τεράστια. Και η απόρριψή της οδηγεί σε μια οικονομική κρίση για τους Γερμανούς, η οποία ήδη πλησιάζει, αλλά μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερη.

Η ίδια η Βρετανία παράγει σχεδόν το ήμισυ της δικής της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ενώ το υπόλοιπο αγοράζεται από τη Νορβηγία, καθώς και εισάγει υγροποιημένα καύσιμα. Ως εκ τούτου, το Λονδίνο αρνήθηκε το ρωσικό αέριο σχετικά εύκολα.

Καθώς και οι ΗΠΑ - ο μεγαλύτερος παραγωγός σχιστολιθικού αερίου, το οποίο, παρεμπιπτόντως, κερδίζει απότομα κερδοφορία εάν το συνηθισμένο φυσικό αέριο γίνει πιο ακριβό (δηλαδή, αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της «πράσινης μετάβασης» που ασκείται από λόμπι στη Δύση, καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία).

Με άλλα λόγια, το μανιφέστο της Λιζ Τρας δεν είναι ακόμη μια καθιερωμένη, αλλά μια υποθετική πραγματικότητα που προσπαθούν να οικοδομήσουν στη Βρετανία, ωστόσο την ίδια στιγμή, πολλές από τις προτάσεις της Τρας ήδη υλοποιούνται.

Για παράδειγμα, στον αμυντικό τομέα, όπου δημιουργούνται αντικινεζικές συμμαχίες στην περιοχή του Ειρηνικού. Οι κοινοί μηχανισμοί κυρώσεων βελτιώνονται επίσης. Αλλά το αν η Δύση θα μπορέσει να οικοδομήσει μια δομή πιο μονολιθική από ό,τι είναι τώρα και, με τη βοήθειά της, να κερδίσει το νέο «ψυχρό πόλεμο» παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές