Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Παίρνει “φωτιά” η Βοσνία-Τεθωρακισμένα οχήματα του ΝΑΤΟ και 500 στρατιώτες για ενίσχυση των δυνάμεων λόγω Ουκρανίας

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αναδιοργανώνονται, και ενισχύουν με βαρύ οπλισμό την στρατιωτική δύναμη στην Βοσνία, αφού αξιωματούχοι της δύσης φοβούνται πιθανή επέκταση του πολέμου από την Ουκρανία, στο σερβικό κομμάτι της χώρας αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά συνέπεια, η EUFOR έστειλε επιπλέον στρατεύματα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, με μηχανοκίνητες δυνάμεις να καταφθάνουν συνεχώς.

Τις προηγούμενες ημέρες, βίντεο με τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία προορίζονται επίσημα στο πλαίσιο της αποστολής «Altea».

"Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού θα μετακινηθούν μαζί με άλλα οχήματα, για την διεξαγωγή τακτικών επιχειρήσεων της EUFOR, επομένως οι πολίτες της Β-Ε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βλέπουν αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στους δρόμους", ανακοίνωσε η EUFOR.

Πριν από δύο ημέρες, 500 στρατιώτες έφθασαν στο πλαίσιο του σχεδίου ενεργοποιήσεως της δύναμης του ΝΑΤΟ, ενώ η Ρουμανία έστειλε πρόσφατα μια διμοιρία αποτελούμενη από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά και οχήματα επιμελητείας και υποστήριξης, τα οποία επίσης θα αναπτυχθούν.

Αυτή η διμοιρία έφτασε στη Β-Ε σήμερα και εισήλθε από το συνοριακό πέρασμα Shamac. Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα Piran και BRDM 2, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Β-Ε.

Δεν είναι γνωστό πώς και πού θα αναπτυχθούν αυτά τα οχήματα, αλλά  αφού εισήλθαν στη Β-Ε, πολίτες τα κατέγραψαν σε Μαγκλάι και Ζένιτσα, ενώ αυτά είχαν πορεία στο Σεράγεβο.

“Πρόσθετα στρατεύματα και εξοπλισμός θα είναι στην υπηρεσία της διεξαγωγής τακτικών επιχειρήσεων της EUFOR, όπως περιπολίες, συνδυασμένη εκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Β-Ε και προστασία των δυνάμεων της EUFOR”, ανακοίνωσε η ειρηνευτική δύναμη.

Η EUFOR ανακοίνωσε ότι εκτός από τα τεθωρακισμένα οχήματα που έχουν φτάσει στη Β-Ε μέχρι στιγμής, άλλοι 3.500  στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή και μπορούν να αναπτυχθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ η Γαλλία θα συνεχίσει να στέλνει πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της πάνω από τον εναέριο χώρο της Βοσνίας.

Η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει μεταφερθεί στην βαλκανική χερσόνησο που αποτελεί μακρινό σύνορο της Ρωσίας, η οποία θα επιδιώξει να κάνει αισθητή εκεί την παρουσία της, για να αναχαιτίσει ΗΠΑ και Τουρκία που έχουν  τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.

Η ρωσική διπλωματία έχει κατονομάσει ως καταστροφική οποιαδήποτε “μυστική αναθεώρηση των συνόρων στην περιοχή” από την δύση.

Τα Βαλκάνια ευρίσκονται στον απόηχο των εξελίξεων στην Ουκρανία, και σε πολύ ταχύ διάστημα, θα έχουμε πιθανότατα μία από τα ίδια, σε Κοσσυφοπέδιο και σερβοβοσνιακή δημοκρατία, με ΗΠΑ και Ρωσία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...