Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη! Η ΕΕ μπαίνει ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία-Συντονισμός για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας 27 χωρών

Τη δημιουργία ενός ταμείου εμβέλειας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στη Bundestag, τροποποιώντας τον προϋπολογισμό του 2022.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ώρα της ανάγκης της», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος στην ειδική συνεδρίαση της Bundestag.

«Δεν υπήρχε άλλη δυνατή απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο, όχι ο ρωσικός λαός, επομένως πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν», είπε ο καγκελάριος.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η Γερμανία θα επενδύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ (113 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα ειδικό ταμείο για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας και την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών ετησίως σε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ.

Το ειδικό ταμείο θα πληρωθεί μέσω μιας προσθήκης στον προϋπολογισμό του 2022, δήλωσε ο Σολτς την Κυριακή στο προετοιμασμένο κείμενο για ομιλία σε ειδική σύνοδο της κάτω βουλής του κοινοβουλίου στο Βερολίνο.

Σημειώνεται πως χθες, γνωστοποίησε πως η Γερμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger από τα αποθέματα της Bundeswehr, ώστε να μπορεί να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στον εισβολέα Πούτιν», έγραψε ο Σολτς στο Twitter.

«Οι γυναίκες και οι άνδρες στην Ουκρανία αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία - αξίες που μοιραζόμαστε μαζί τους. Είμαστε στο πλευρό τους. Γι' αυτό τους προμηθεύουμε αμυντικά όπλα. Και γι' αυτό αποφασίσαμε να επιβάλουμε σκληρές κυρώσεις, όπως η απαγόρευση του SWIFT για τις ρωσικές τράπεζες», έγραψε επιπλέον ο ίδιος.

Η ΕΕ, η οποία αυτοπροσδιορίζεται περήφανα ως «ειρηνευτικό έργο», σχεδιάζει έναν πιο δυναμικό ρόλο εν καιρώ πολέμου βοηθώντας την Ουκρανία να αντιμετωπίσει μια τεράστια ρωσική εισβολή — συντονίζοντας αποστολές όπλων, ιατρικών προμηθειών και χρηματοδοτώντας τη γείτονά της που βρίσκεται υπό πολιορκία, είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ώρες αφότου η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία - μια ιστορική αλλαγή από μια χώρα που είχε από καιρό απαγορεύσει την αποστολή τέτοιων όπλων σε ζώνες συγκρούσεων - αξιωματούχοι της ΕΕ αποκάλυψαν ότι σύντομα θα τεθεί σε ισχύ ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε ενδεχομένως και στις 27 χώρες της ΕΕ να προσφέρουν παρόμοια βοήθεια.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα συζητήσει το σχέδιο σε εικονική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες. Η πρόταση θα τεθεί υπό συζήτηση όλη τη νύχτα, πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν αμφιλεγόμενη και θα κινδύνευε να ανταγωνιστεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διοικεί ένα πυρηνικό οπλοστάσιο και έχει προειδοποιήσει τις δυτικές χώρες ότι η παρέμβαση στην εισβολή του στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε «συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία».

Όμως, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δήλωσαν αρχικά ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να παρασυρθούν σε μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, η οργή και η αγανάκτηση έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες εν μέσω του βομβαρδισμού του Κιέβου, μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ιδιαίτερη απογοήτευση το βράδυ του Σαββάτου για τους θανάτους 10 Ουκρανών αμάχων ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι, όπως είπε, σκοτώθηκαν από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη, στη Μαύρη Θάλασσα. «Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα», απαίτησε ο Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε ένα τηλεφώνημα με τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο για να προειδοποιήσει ενάντια σε μια εκκρεμή απόφαση που θα επέτρεπε στη Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Ο Λουκασένκο επέτρεψε στη χώρα του να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδιαίτερα την επίθεση στο Κίεβο. Ανώτερος αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων είπε ότι ο Μακρόν είχε πει στον Λουκασένκο να απαιτήσει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η ανακοίνωση του Μπορέλ για την έκτακτη συνεδρίαση ήρθε μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σύγκληση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, το μπλοκ απαγορεύεται να χρησιμοποιεί τον συνήθη προϋπολογισμό του για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με στρατιωτικές ή αμυντικές επιπτώσεις. Για να παρακάμψουν αυτόν τον περιορισμό, τα μέλη της ΕΕ διαθέτουν ένα μέσο χρηματοδότησης «εκτός προϋπολογισμού», που ειρωνικά ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τον σχεδιασμό είπαν ότι η γενική ιδέα είναι οι χώρες της ΕΕ να παρέχουν θανατηφόρα όπλα σύμφωνα με το μοντέλο που παρουσίασε η Γερμανία το Σάββατο, όταν αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger από το δικό της απόθεμα. Η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης θα χρησιμοποιηθεί για τον συντονισμό των αποστολών και άλλων υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Για την εξουσιοδότηση της χρήσης της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης απαιτείται ομόφωνη συγκατάθεση των χωρών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κανόνες επιτρέπουν μια «εποικοδομητική αποχή», δίνοντας στις χώρες που θέλουν να διατηρήσουν στρατιωτική ουδετερότητα ένα opt-out που δεν εμποδίζει το μπλοκ να προχωρήσει.

Δεν είναι δεδομένο ότι οι χώρες της ΕΕ θα εξουσιοδοτήσουν το μπλοκ να συντονίζει τις αποστολές φονικών όπλων. Ένας άλλος διπλωμάτης είπε μόνο ότι η πρόταση «για αποστολή φονικών όπλων» δεν αποκλείεται από τα σχέδια. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν μπορούν να οριστικοποιήσουν επίσημα την απόφαση το βράδυ της Κυριακής, καθώς συνεδριάζουν εξ αποστάσεως.

«Συγκαλώ μια εικονική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18:00 για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Μισέλ, ο οποίος μιλούσε καθημερινά με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ακολούθησε τη δική του ανάρτηση, δηλώνοντας: «Η δημοκρατική Ουκρανία θα επικρατήσει». Νωρίς το Σάββατο, ο Μισέλ έγραψε επίσης: «Η Ουκρανία και οι άνθρωποι της είναι οικογένεια. Περαιτέρω συγκεκριμένη υποστήριξη βρίσκεται καθοδόν».

Καθώς η Ρωσία ενίσχυσε τη μαζική κινητοποίηση δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας, με αποκορύφωμα την αποτελεσματική κήρυξη πολέμου από τον Πούτιν τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι επέπληξαν τους δυτικούς εταίρους που δεν έκαναν περισσότερα. Ο Ζελένσκι το Σάββατο κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία μια μέρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο μπλοκ.

Σύμφωνα με διπλωμάτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έχει ήδη ζητήσει από τους ομολόγους του της ΕΕ συγκεκριμένους τύπους στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ενός ρωσικού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης και της παρεμπόδισης των ρωσικών επικοινωνιών σε όλη την Ουκρανία και στις θάλασσες που συνορεύουν με αυτήν προς τα νότια.

Πολλές χώρες της ΕΕ προσπαθούν επίσης να επιταχύνουν την αποστολή όπλων και περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη εισβολή από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Η Ολλανδία, για παράδειγμα, είπε ότι θα στείλει Stingers, καθώς και εκτοξευτές ρουκετοβομβίδων μετά από άδεια ασφαλείας από το Βερολίνο - απαιτείται εξουσιοδότηση επειδή οι εκτοξευτές κατασκευάστηκαν από γερμανική εταιρεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ