Παγκοσμιοποίηση

Eκτός ελέγχου ο διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται φτάνοντας στο επίπεδο του Ψυχρού Πολέμου, αφού σε μόλις πάνω από μια εβδομάδα, η Μόσχα και οι δυτικές χώρες απέλασαν αμοιβαία, περισσότερους από 140 διπλωμάτες και προσωπικό  πρεσβειών, σπάζοντας το ρεκόρ των "πολέμων κατασκοπείας" της Margaret Thatcher και του Ronald Reagan.

Στις 15 Απριλίου, ως μέρος ενός πακέτου κυρώσεων για παρεμβάσεις στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, για χημικά όπλα και κυβερνοεπιθέσεις, οι ΗΠΑ δήλωσαν 10 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας ως persona non grata.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είχαν δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Την ίδια ημέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την Πολωνία, η οποία ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ρώσων διπλωμάτων.

Στις 16 Απριλίου, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απέλασε 10 διπλωμάτες των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των διπλωματικών υπαλλήλων και κάλεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζον Σουλίβαν να φύγει από τη Μόσχα.

Στις 17 Απριλίου, η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε την απέλαση 18 Ρώσων διπλωμάτων. Ο Τσέχος πρωθυπουργός  δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει στοιχεία ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, εμπλέκεται στην έκρηξη του 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών στη Vrbetica, η οποία σκότωσε δύο Τσέχους πολίτες.

Στους Ρώσους δόθηκε 48 ώρες για να φύγουν από την Πράγα. Την ίδια ημέρα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την απέλαση 20 Τσέχων διπλωμάτων και τους έδωσε μόνο 24 ώρες για να φύγουν από τη χώρα.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 19 Απριλίου, δύο βούλγαροι διπλωμάτες κλήθηκαν να φύγουν από τη Μόσχα. Αυτή η απόφαση ήταν απάντηση στην απέλαση από τη Βουλγαρία Ρώσων διπλωματικών εργαζομένων, συνολικά 8 ατόμων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Εν τω μεταξύ, το ΥΠΕΞ της Τσεχίας δήλωσε ότι το έργο της πρεσβείας  της παρέλυσε και στις 21 Απριλίου εξέδωσε τελεσίγραφο με το οποίο, είτε η Μόσχα επιτρέπει σε όλους τους απελλαθέντες υπαλλήλους να επιστρέψουν, είτε το προσωπικό της πρεσβείας  της Ρωσίας στην Πράγα, πολυάριθμο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, θα μειωθεί  στο τετραπλάσιο.

Η Ρωσία αγνόησε τα αιτήματα της Πράγας και στις 22 Απριλίου, η Τσεχική Δημοκρατία κήρυξε 81 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 35 διπλωμάτες και 46 διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ως persona non grata. Η απέλαση Ρώσων από την Τσεχική Δημοκρατία ήταν η μεγαλύτερη εφάπαξ απέλαση διπλωματών από μια χώρα από το 1986, όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν έστειλε δεκάδες υπαλλήλους της Σοβιετικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Η Ρωσία απάντησε, και απέλασε 20 Τσέχους διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό και ζήτησε την απόλυση 91 Ρώσων από την τσεχική πρεσβεία στη χώρα. Το συνολικό προσωπικό της διπλωματικής αποστολής της Τσεχίας μειώθηκε κατά 111 άτομα.

Την ίδια ημέρα, σε αλληλεγγύη προς την Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες, η Λετονία δύο,  Εσθονία και  Λιθουανία από έναν.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να απελάσει πέντε Πολωνούς διπλωμάτες ως απάντηση στην απέλαση Ρώσων μια εβδομάδα νωρίτερα και συμβούλεψε τους υπαλλήλους των πρεσβειών των χωρών της Βαλτικής να ετοιμάσουν τις αποσκευές τους.

"Ο διπλωματικός πόλεμος δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά η κλίμακα του είναι σίγουρα εντυπωσιακή τώρα. Αυτό δεν συνέβη ακόμη και πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου", λέει ο Andrey Sidorov, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και παγκόσμιων πολιτικών διαδικασιών στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, στο  τμήμα Παγκόσμιας Πολιτικής.

"Η κατάσταση έχει φτάσει στο ναδίρ. Δομικά, μπορεί να μην ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος, αλλά διανοητικά, όσον αφορά την ατμόσφαιρα, είναι ακόμη χειρότερη", δήλωσε ο Fyodor Lukyanov, επιστημονικός διευθυντής του Διεθνούς Συλλόγου συζήτησης Valdai.

Η ρωσική ηγεσία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει ειρηνικές στρατηγικές και υιοθετεί  πολεμικές, λέει ο Mark Galeotti, καθηγητής στο University College London: "Η ρωσική κοινότητα πληροφοριών τώρα λειτουργεί με μια νοοτροπία πολέμου. Νομίζουν ότι βρίσκονται σε έναν υπαρξιακό αγώνα για τη Ρωσία."

Έχοντας μεταφέρει στα ουκρανικά σύνορα αρκετές δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εξοπλισμό, και στη συνέχεια μεταφέροντας πλοία και σχεδόν ολόκληρο τον στόλος της Κασπίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Joe Biden, ο οποίος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να συναντηθούν και να μιλήσουν.

Αλλά αν οι προηγούμενες άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας γίνονταν αποδεκτές με ελπίδα, τώρα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, λέει ο Λουκιάνοφ:

"Μια υποθετική συνάντηση του Πούτιν-Μπάιντεν μπορεί να μην οδηγήσει σε  βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά αντίθετα  σε επιδείνωση και  μετά σε πλήρες αδιέξοδο."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ