Μέση Ανατολή

Σαουδική Αραβία–Ισραήλ: Επαφές μέσω CENTCOM για πληροφορίες κατά των Χούθι

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η νέα επίθεση των Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας δεν πιέζει μόνο την αεράμυνα και τις ενεργειακές υποδομές του βασιλείου. Αρχίζει να μετακινεί και γραμμές που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν πολύ πιο δύσκολο να ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και περιφερειακές διπλωματικές πηγές, η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει ισραηλινή συνδρομή στον τομέα των πληροφοριών για την αντιμετώπιση των Χούθι, με τις επαφές να πραγματοποιούνται μέσω της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, της CENTCOM. Ριάντ και Τελ Αβίβ εξακολουθούν να μην έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αίτημα πέρασε μέσα από την CENTCOM

Το Israel Hayom αναφέρει ότι το σαουδαραβικό αίτημα δεν υποβλήθηκε απευθείας στο Ισραήλ, αλλά μέσω της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που συντονίζει μεγάλο μέρος της περιφερειακής συνεργασίας ασφαλείας. Περιφερειακές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η εικόνα που διαθέτει το Ριάντ για τις κινήσεις των Χούθι στην Υεμένη και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Jerusalem Post μετέδωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες με αμερικανική μεσολάβηση και ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην παροχή πληροφοριών για την άμυνα της Σαουδικής Αραβίας. Πηγή που γνώριζε τις επαφές τις χαρακτήρισε θετικές, χωρίς να δημοσιοποιούνται επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κρατικό ισραηλινό δίκτυο KAN προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μεταδίδοντας ότι η παροχή ισραηλινών πληροφοριών προς το Ριάντ μέσω της CENTCOM έχει ήδη αρχίσει. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί δημοσίως από τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Τι ακριβώς θέλουν να μάθουν για τους Χούθι

Οι πληροφορίες που φέρεται να ενδιαφέρουν περισσότερο το Ριάντ αφορούν τις στρατιωτικές διατάξεις των Χούθι, τις θέσεις πυραυλικών και μη επανδρωμένων συστημάτων και ενδείξεις για πιθανές επόμενες επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ διαθέτει εκτεταμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών στην περιοχή και έχει αποκτήσει επιχειρησιακή εμπειρία παρακολουθώντας τις κινήσεις τόσο του Ιράν όσο και οργανώσεων που συνδέονται με την Τεχεράνη. Η σαουδαραβική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδιαφέρεται πρωτίστως για έγκαιρη προειδοποίηση και καλύτερη εικόνα του πεδίου, όχι για άμεση ισραηλινή συμμετοχή στις μάχες.

Η διαφοροποίηση έχει σημασία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δημόσια πληροφορία για ισραηλινά πλήγματα υπέρ της Σαουδικής Αραβίας ή για κοινές επιχειρήσεις των δύο χωρών στην Υεμένη.

Ο Τραμπ δεν έστειλε αμερικανικά μαχητικά

Η προσέγγιση προς το Ισραήλ εμφανίζεται ενώ το Ριάντ έχει ήδη ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον.

Ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ αμερικανική στρατιωτική συνδρομή κατά των Χούθι. Σύμφωνα με Reuters και Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ενέκρινε απευθείας αμερικανικά πλήγματα, ενώ η Ουάσινγκτον συνέχισε να προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη στον σχεδιασμό των σαουδαραβικών επιχειρήσεων.

Η CENTCOM έχει ήδη συγκροτήσει ειδική ομάδα που ενισχύει την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό με τις σαουδαραβικές δυνάμεις, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Το ισραηλινό σκέλος, εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως, προσθέτει μια ακόμη πηγή πληροφοριών στο ίδιο δίκτυο.

Από το Μπαμπ ελ Μαντέμπ μέχρι τη Μέκκα

Η πίεση στο Ριάντ έχει αυξηθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Οι Χούθι έχουν καταλάβει σημαντικές περιοχές στις δυτικές ακτές της Υεμένης και τη νήσο Περίμ, αποκτώντας πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να απειλούν τη ναυσιπλοΐα γύρω από το στρατηγικό Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Η εξέλιξη πλήττει τη Σαουδική Αραβία σε μια στιγμή κατά την οποία η διέλευση από το Στενό του Ορμούζ παραμένει σοβαρά διαταραγμένη. Οι εξαγωγές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχουν επομένως αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό του βασιλείου. Η σαουδαραβική συμμαχία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε drone νότια της Μέκκας προτού εισέλθει στον απαγορευμένο εναέριο χώρο της ιερής πόλης. Οι Χούθι αρνήθηκαν ότι στόχευσαν τη Μέκκα, ενώ έχουν αναλάβει την ευθύνη για άλλες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Η CENTCOM φέρνει στο ίδιο δωμάτιο χώρες χωρίς σχέσεις

Η αμερικανική διοίκηση λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους λίγους μηχανισμούς που μπορούν να φέρουν σε κοινό πλαίσιο ασφαλείας το Ισραήλ και αραβικά κράτη που δεν έχουν επίσημες σχέσεις μαζί του.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου συμμετείχαν σε διάσκεψη στη Γερμανία που διοργάνωσε ο διοικητής της CENTCOM, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ. Η συνάντηση δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και αφορούσε τον πόλεμο με το Ιράν και τη γενικότερη περιφερειακή ασφάλεια.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Κούπερ συναντήθηκε στην Τζέντα με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το επίσημο σαουδαραβικό ανακοινωθέν μίλησε για τις εξελίξεις στην περιοχή, την ώρα που η σύγκρουση με τους Χούθι κλιμακωνόταν.

Συνεργασία ασφαλείας χωρίς διπλωματική εξομάλυνση

Οι τελευταίες επαφές δεν σημαίνουν ότι το Ριάντ και το Ισραήλ βρίσκονται ξαφνικά μπροστά στην ανακοίνωση διπλωματικών σχέσεων.

Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να συνδέει την εξομάλυνση με πρόοδο στο παλαιστινιακό και δεν έχει ανακοινώσει αλλαγή αυτής της θέσης. Η ασφάλεια, όμως, ακολουθεί συχνά διαφορετική διαδρομή από τη δημόσια διπλωματία.

Οι Χούθι απειλούν σήμερα σαουδαραβικές πόλεις, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τη θαλάσσια οδό προς την Ερυθρά Θάλασσα. Το Ισραήλ έχει επίσης δεχθεί επιθέσεις από την ίδια οργάνωση και αντιμετωπίζει την ιρανική περιφερειακή παρουσία ως βασική απειλή ασφαλείας.

Αυτός ο κοινός κίνδυνος δεν έχει ακόμη δημιουργήσει επίσημη συμμαχία. Έχει όμως δημιουργήσει έναν δίαυλο στον οποίο αμερικανικός συντονισμός και ισραηλινές πληροφορίες φαίνεται να συναντούν τις άμεσες ανάγκες ασφαλείας του Ριάντ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ