Δύο αιματηρά περιστατικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, με Ισραηλινούς στρατιώτες να ανοίγουν πυρ εναντίον Παλαιστινίων κοντά σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέδειξαν με τον πιο σκληρό τρόπο την κατάρρευση της έννομης τάξης στη Λωρίδα της Γάζας και τα αδιέξοδα των δύο ανταγωνιστικών συστημάτων παροχής τροφίμων, αναφέρεται σε ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.
Το Σάββατο, οι πυροβολισμοί στόχευσαν ανθρώπους που κατευθύνονταν προς ένα σημείο διαμονής τροφίμων που λειτουργεί με την υποστήριξη του Ισραήλ, σε περιοχή υπό ισραηλινό έλεγχο. Την Κυριακή, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε όταν πολίτες πλησίασαν κομβόι τροφίμων του ΟΗΕ σε περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Οι δύο αυτές τραγωδίες αποτυπώνουν τον ακραίο διχασμό μεταξύ του ισραηλινού και του διεθνούς –υπό τον ΟΗΕ– συστήματος διανομής βοήθειας, με κάθε πλευρά να επιχειρεί να αποδώσει ευθύνες στην άλλη. Οι μεν κατηγορούν τον ΟΗΕ για αδυναμία να προστατεύσει τις αποστολές του, οι δε θεωρούν ότι η επιλογή του Ισραήλ να τοποθετήσει σημεία διανομής σε δικές του ζώνες ευθύνης, εντός μιας εμπόλεμης πραγματικότητας, εκθέτει τους πολίτες σε θανάσιμο κίνδυνο.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν σημεία διανομής τροφίμων σε περιοχές εκτός του ελέγχου της Χαμάς, προκειμένου να δυσχεραίνεται η κλοπή προμηθειών τόσο από μαχητές της μαχητικής οργάνωσης όσο και από πολίτες που λεηλατούν. Ωστόσο, επικριτές τονίζουν ότι αυτό αναγκάζει τους πεινασμένους πολίτες να διασχίζουν ένοπλες γραμμές και να εκτίθενται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε μια περιοχή όπου η πείνα έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα μετά τον τρίμηνο αποκλεισμό της Άνοιξης.
Πέρα όμως από το ζήτημα της πρόσβασης στα τρόφιμα, αυτό που καθιστά τη διανομή βοήθειας στη Γάζα τόσο επικίνδυνη είναι η πλήρης απουσία κρατικής λειτουργίας. Μετά από 22 μήνες πολέμου, η Χαμάς έχει πάψει να παρέχει υπηρεσίες ή να ασκεί έλεγχο στις περισσότερες περιοχές.
Το Ισραήλ, αν και έχει αποκεφαλίσει την ηγεσία της Χαμάς, καταδαφίσει πολλά κυβερνητικά κτίρια και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας, δεν έχει δημιουργήσει ένα σύστημα μεταβατικής διακυβέρνησης — είτε μέσω επίσημης στρατιωτικής κατοχής είτε μέσω της ενδυνάμωσης παλαιστινιακών εναλλακτικών λύσεων αντί της Χαμάς.
«Υπάρχει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και όλοι κοιτάζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και τον τρόπο διανομής της βοήθειας», δήλωσε η Σίρα Έφρον, εμπειρογνώμονας σε θέματα συστημάτων βοήθειας στη Γάζα στο Israel Policy Forum, μια ερευνητική ομάδα με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνεται της τακτικής του, δηλώνοντας πως η κατάρτιση μεταπολεμικών σχεδίων είναι πρόωρη όσο η Χαμάς δεν έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά.
Ωστόσο, αυξάνονται οι φωνές εντός και εκτός Ισραήλ που προειδοποιούν πως χωρίς αξιόπιστη εναλλακτική εξουσία, η Χαμάς δεν μπορεί να εξαλειφθεί ουσιαστικά.