Μια διακομματική ομάδα Γερουσιαστών των ΗΠΑ κατέθεσε νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει εντολή για μεταστάθμευση βομβαρδιστικών stealth B-2 Spirit και βαριές κατευθυνόμενες βόμβες buster bunker GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP) στο Ισραήλ, εάν γίνει γνωστό ότι το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.
Οι συντάκτες της πρωτοβουλίας, που στοχεύει στη διασφάλιση της ετοιμότητας του Ισραήλ για «οποιοδήποτε ενδεχόμενο», ήταν ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης Τζος Γκότχαϊμερ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του Μάικ Λόλερ, ανέφερε το Fox News.
Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τονίζει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν το Ισραήλ στην αντιμετώπιση της ιρανικής πυρηνικής απειλής.
Εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο ( το πιθανότερο), θα είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν σε άλλη χώρα, την πιο προηγμένη στρατιωτική τους τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των stealth βομβαρδιστικών B-2 και των ισχυρών βομβών buster bunker που μπορούν να διαπεράσουν έως και 200 πόδια εδάφους ή 62 πόδια οπλισμένου σκυροδέματος.
Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και στην Μεσόγειο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε Τεχεράνη και αλλού ότι δεν μπορούν να παίζουν με την φωτιά.
Η πρωτοβουλία των βουλευτών έρχεται εν μέσω του πρόσφατου πολέμου Ιράν-Ισραήλ, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν ενεργό ρόλο, βομβαρδίζοντας τρεις βασικές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, το Φορντό, το Νατάνζ και το Ισφαχάν.
Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 έριξαν 12 βόμβες GBU-57 στο Φορντό και δύο στο Νατάνζ, οι οποίες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τραμπ, «κατέστρεψαν ολοσχερώς» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι παρά τις σημαντικές ζημιές, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είχε εξαλειφθεί εντελώς, αλλά μόνο είχε αποδυναμωθεί σοβαρά.
Το Ισραήλ, με τη σειρά του, έπληξε επίσης ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και των συστημάτων αεράμυνας.
Ωστόσο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν διαθέτουν τα πυρομαχικά GBU-57 που χρειάζονται για να καταστρέψουν βαθιά οχυρωμένες τοποθεσίες, όπως το υπόγειο συγκρότημα στο Φορντό, που βρίσκεται 80-90 μέτρα κάτω από βράχια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και αυτές οι ισχυρές βόμβες δεν εγγυώνται την πλήρη καταστροφή τέτοιων εγκαταστάσεων, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσκολία του έργου.
Η παρουσία των υπερσύγχρονων αμερικανικών βομβαρδιστικών στο Ισραήλ, στέλνουν όμως και ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν ( και πολύ σε αυτόν παρά στο Ιράν), η οποία απειλεί την χώρα με κατάληψη της Ιερουσαλήμ, στοχοποιεί το Νετανιάχου αποκαλώντας ως “ δολοφόνο παιδιών”, και πολλά άλλα που εκτυλίσονται στο δράμα των Παλαιστινίων στην Γάζα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι Ισραήλ-Τουρκία κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο της Συρίας, στην οποία την εξουσία κατέχουν οι Σουνίτες Τζιχαντιστές του Αλ Σάραα, ο οποίος θέλει τουρκικές βάσεις στην χώρα, ενώ ο Νετανιάχου απειλεί με εξουδετέρωση τους την ίδια στιγμή.
Το Ισραήλ και οι χώρες της Μεσογείου έχουν απέναντι τους δύο μεγάλες χώρες της Μέσης Ανατολής ( Ιράν-Τουρκία), που θέλουν να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους με κάθε τρόπο και μέθοδο.
Μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, το μήνυμα είναι σαφές και στις δύο ηγέτες των χωρών αυτών, τόσο σαφές που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.