Τούρκοι και Ιρακινοί στρατιώτες
Μέση Ανατολή

Νέα συνεργασία Βαγδάτης-Άγκυρας για την αντιμετώπιση του PKK-Δημιουργούν βάσεις στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ μετά από 30 χρόνια

Ομάδες συνοριοφυλακής του Ιράκ δημιουργούν νέες βάσεις στην ζώνη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ (Operation Claw-Lock). Πηγές από το τουρκικό υπουργείο άμυνας λέγεται πως επικοινώνησαν με τουρκική αμυντική σελίδα και προέβησαν σε δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιρακινοί Συνοριοφύλακες Υπέρ του Τουρκικού Στρατού;

Πιο συγκεκριμένα, πηγές από το τουρκικό υπουργείο άμυνας σχολίασαν την πρόσφατη είδηση πως συνοριοφύλακες από το Ιράκ αναπτύσσουν νέες στρατιωτικές βάσεις κοντά στις ζώνες επιχείρησης τουρκικών στρατευμάτων. 

Οι πηγές μιλώντας σε διάσημο τουρκικό μέσο ενημέρωσης ανέφεραν πως «πρόκειται για ενέργειες που πραγματοποιούνται από Ιρακινούς συνοριοφύλακες σε περιοχές δίπλα σε ζώνες της επιχείρησής μας. Οι βάσεις των Ιρακινών στόχο έχουν να αποτρέψουν ενέργειες από την τρομοκρατική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ξεκίνησαν να δημιουργούνται μετά από συζητήσεις με την χώρα μας. Αυτές οι εξελίξεις πραγματοποιούνται όλες στο πλαίσιο κοινού συντονισμού Βαγδάτης-Άγκυρας».

Η πηγή πρόσθεσε πως στο σύντομο μέλλον θα συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ έτσι ώστε να αποτραπεί η δράση του Εργατικού Κόμματους του Κουρδιστούν (PKK), όπως επίσης και για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στα σύνορα των γειτονικών κρατών και τέλος για να «προστατευθούν οι Ιρακινοί άμαχοι που ζούνε στην περιοχή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει το τουρκικό μέσο, πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια δημιουργείται ιρακινή στρατιωτική βάση στα σύνορα του κράτους με την Τουρκία. Η ιρακινή συνοριοφυλακή δημιούργησε ήδη δύο βάσεις σε λόφους κοντά στο χωριό Κισανί (Kishani) στην περιοχή Ζάχο. Οι βάσεις κατασκευάστηκαν εντός του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας για την «διασφάλιση της ασφάλειας στα σύνορα», πρόσθεσε η τουρκική σελίδα.

«Με τον τερματισμό της επιχείρησης Operation Claw-Lock, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στα σύνορα του Ιράκ» έκλεισε το άρθρο της τουρκικής σελίδας, επιβεβαιώνοντας πως από εδώ και πέρα η συνοριοφυλακή του Ιράκ θα υποστηρίζει και επίσημα τον τουρκικό στρατό στις μάχες του κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο για την επιχείρηση Operation Claw-Lock, να σας υπενθυμίσουμε πως ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ. Η κύρια περιοχή επιχείρησης ήταν το κυβερνείο Ντοχούκ, το οποίο περιλαμβάνει και την προαναφερθείσα περιοχή Ζάχο. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...