Μέση Ανατολή

Φόβοι για νέα αναζωπύρωση στην Μ. Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία

Η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό τη Δευτέρα μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση έξω από τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ πριν από σχεδόν έξι μήνες, εκτίμησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι καθώς οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το βάρος τους στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου.

Η επίθεση είναι η τελευταία σε μια πρόσφατη σειρά φαινομενικών ισραηλινών επιδρομών στη Συρία που στόχευσαν τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ, πάντως, προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» μετά τον θάνατο αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης σε επιδρομή εναντίον παραρτήματος της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό.

Ένας υπήκοος Λιβάνου ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 11 νεκρούς του πλήγματος αυτού.

«Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς να τιμωρηθεί ο εχθρός», διεμήνυσε η Χεζμπολάχ, ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεσή της είναι να πάρει «εκδίκηση» για το πλήγμα.

«Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, δύο Σύρους και έναν Λιβανέζο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Το Ιραν θα απαντήσει αποφασιστικά στην επίθεση


Νωρίτερα, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως στο Ισραήλ θα ανήκει η ευθύνη για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, ο Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ αυτών δύο διοικητές των ειδικών δυνάμεων. Το κτίριο «χτυπήθηκε από έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά F-35», είπε σε δημοσιογράφους ο Ακμπαρί.

Από την πυραυλική επίθεση καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το προξενικό γραφείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας, στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει ένα τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό drone στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν από την πλευρά τους, πως «ο Χοσεΐν Ακμπάρι, πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό, και η οικογένειά του δεν έπαθαν τίποτα από την ισραηλινή επίθεση».

Ανάμεσα στα θύματα και δύο διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης


Επτά αξιωματούχοι του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων Ιρανών διοικητών Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι και Μοχάμαντ Χάντι Χατζί Ραχίμι, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του IRGC.

Ο Χατζί Ραχίμι ονομάστηκε ως ο δεύτερος διοικητής που σκοτώθηκε στην επίθεση στο κτίριο του προξενείου του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με τη δήλωση που μοιράστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA το βράδυ της Δευτέρας.


Ο Χατζί Ραχίμι φέρεται να ήταν συντονιστής της Δύναμης Κουντς, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό Tasnim News.

Η ανακοίνωση του IRGC ανέφερε επίσης πέντε άλλους αξιωματούχους που σκοτώθηκαν: Χοσεΐν Αμάν Ελαχί, Μεντί Τζαλαλατί, Μοχσέν Σενταγχάτ, Αλί Αχαμπαμπαΐ και Αλί Σαλεχί Ρουζμπαχανί.

Καταδίκασαν την επίθεση



Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδίκασε έντονα» την επίθεση στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του τη Δευτέρα.

«Θεωρούμε κατηγορηματικά απαράδεκτες οποιεσδήποτε επιθέσεις σε διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις, το απαραβίαστο των οποίων διασφαλίζεται από τις σχετικές Συμβάσεις της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «τέτοιες επιθετικές ενέργειες από το Ισραήλ είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν».

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «παραβίαση της κυριαρχίας τόσο της Συρίας όσο και του Ιράν», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν εξέφρασε την «ισχυρή καταδίκη και την καταγγελία» του σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε τη στόχευση διπλωματικών εγκαταστάσεων με οποιοδήποτε πρόσχημα, επικαλούμενος παραβίαση των διεθνών διπλωματικών νόμων.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου το Παρατηρητήριο ανέφερε ισραηλινά πλήγματα από τα οποία σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι στη Συρία, μεταξύ των οποίων 38 στρατιώτες και επτά μέλη της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Κλιμάκωσε τις επιθέσεις μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, καθώς η ένταση κορυφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...