φωτιά σε πλοίο
Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

"Κόλαση" η Ερυθρά Θάλασσα! Οι Χούθι επιτέθηκαν σε εμπορικά πλοία που δεν τους υπάκουσαν! Ενεπλάκη αντιτορπιλικό των ΗΠΑ

Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση του πρακτορείου Reuters, τρία εμπορικά σκάφη δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα στην νότια Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε εχθές Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο αμερικανικός στρατός.

Παράλληλα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις με drone και πύραυλο έναντι δύο ισραηλινών σκαφών στην ίδια περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαράζ Επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney απάντησε σε αίτημα βοήθειας και παρείχε υποστήριξη με την μορφή κάλυψης σε εμπορικά πλοία μετά από εκτοξεύσεις πυραύλων και drones από επικράτεια της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι, σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM).

Μίλησε Εκπρόσωπος των Χούθι

Το κίνημα Χούθι της Υεμένης δήλωσε πως το πολεμικό του ναυτικό επιτέθηκε σε δύο ισραηλινά πλοία, το Unity Explorer και το Number 9, με ένα οπλισμένο drone και έναν ναυτικό πύραυλο. Ένας εκπρόσωπος της ένοπλης οργάνωσης δήλωσε πως τα δύο πλοία στοχεύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υπακούσουν στις προειδοποιήσεις των ανταρτών.

Σε μία δήλωση ζωντανής μετάδοσης, ο εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε πως οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση στα αιτήματα του λαού της Υεμένης και άλλων ισλαμικών εθνών για υποστήριξη των Παλαιστίνιων.

Τι Είπε το Πεντάγωνο;

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως το USS Carney κατέρριψε τρία drones και βοήθησε τα εμπορικά σκάφη. Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν το ίδιο το αμερικανικό αντιτορπιλικό έγινε στόχος κάποιας επίθεσης των Χούθι.

Πάντως το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις έθεσαν απειλή στο διεθνές εμπόριο.

«Επίσης, έχουμε κάθε λόγο να πιστέψουμε πως αυτές οι επιθέσεις, ενώ εξαπολύθηκαν από τους Χούθι της Υεμένης, εξουσιοδοτήθηκαν πλήρως από το Ιράν» ανέφερε σε δήλωσή του ο αμερικανικός στρατός.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν όλες τις αρμόζουσες απαντήσεις σε συνεργασία με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους τους» προστέθηκε.

Οι Επίσημες Δηλώσεις του Ισραηλινού Στρατού

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε πως τα δύο πλοία που δέχθηκαν επίθεση δεν έχουν καμία σύνδεση με το Ισραήλ.

«Ένα από τα πλοία υπέστη σημαντική ζημιά και βρίσκεται στα πρόθυρα να βυθιστεί, ενώ το άλλο πλοίο υπέστη ελαφριές ζημιές» δήλωσε ο Χαγκάρι στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αναφερόμενο περιστατικό αποτελεί συνέχεια αρκετών προηγούμενων επιθέσεων στα ύδατα της Μέσης Ανατολής, επιθέσεις που ξεκίνησαν να συμβαίνουν λίγο μετά την αρχή της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα κατά της Χαμάς.

Τον Νοέμβριο ένα φορτηγό πλοίου που σχετίζεται με το Ισραήλ καταλήφθηκε από αντάρτες Χούθι, συμμάχους του Ιράν. Η ομάδα, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, είχε εκτοξεύσει στο παρελθόν βαλλιστικούς πυραύλους και οπλισμένα drones κατά ισραηλινών και αμερικανικών πλοίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ