Μέση Ανατολή

Επιθεώρηση του Σίσι στην 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία στη διώρυγα του Σουέζ

Σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που έκανε επιθεώρηση στην 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία της 3ης Στρατιάς στο Σουέζ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Αχμέντ Φαχμί.

Ο αλ Σίσι επιθεώρησε στρατιωτικά αεροπλάνα, τανκς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Χερσόνησο του Σινά, σε απόσταση περίπου 215 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως δήλωσε μάλιστα στο στράτευμα, η στρατιωτική άσκηση είχε στόχο να υπενθυμίσει τον πόλεμο του 1973 κατά του Ισραήλ.

Η επιθεώρηση έγινε εν μέσω διαμάχης που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για το κατά πόσο είναι ασφαλής η χερσόνησος του Σινά, λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το Κάιρο διαδραματίζει πολύ θετικό ρόλο»

Κατά την παρουσία του στο Σουέζ ο αλ Σίσι τόνισε ότι το Κάιρο διαδραματίζει πολύ θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ρόλος του στρατού είναι να διασφαλίζει τα αιγυπτιακά σύνορα και ως εκ τούτου, υπό το φως και των γεγονότων, θα πρέπει «να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας με σύνεση», ενώ προέταξε την ανάγκη διπλωματικής λύσης για το Παλαιστινιακό.

Όχι στην εμπλοκή της Αιγύπτου στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Ήδη, όπως είπε, η Αίγυπτος έχει παίξει ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης και στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης, έχοντας εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ζητά εκεχειρία. Προειδοποίηση απηύθυνε στους Ισραηλινούς, θέλοντας να αποτρέψει τον εκτοπισμό των ανθρώπων στην Αίγυπτο.

Ο Αλ Σίσι έκλεισε επίσης τα σενάρια στρατιωτικής εμπλοκής της Αιγύπτου στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. «Είναι πολύ σημαντικό, όταν έχεις μια τέτοιου είδους δύναμη, να τη χρησιμοποιείς λογικά, σοφά και ρεαλιστικά και να μην ξεπερνάς ή να μην έχεις αυταπάτες για τις δυνάμεις σου», είπε. Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος, όπως είπε, έχει σημαντικές στρατιωτικές ικανότητες, που θα χρησιμοποιούσε μόνον σοφά και για λόγους αυτοάμυνας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ