Κόσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Χαμάς εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να φτάσουν στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο

Οι μαχητές της Χαμάς έχουν εμποδίσει κατά καιρούς τους Παλαιστίνιους να πλησιάσουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, υποστηρίζει  το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε στο CNN ότι η σποραδική παρουσία της Χαμάς στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα έχει κάνει την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη», παρόλα αυτά οι Αιγύπτιοι είναι έτοιμοι να δεχτούν Αμερικανούς πολίτες και ξένους υπηκόους που φτάνουν στην πλευρά τους.

«Κατά καιρούς, η Χαμάς δεν είχε κανέναν εκεί να επανδρώνει τον συνοριακό σταθμό», είπε ο Μίλερ σχετικά με τη διάβαση, στην οποία  παραμένουν πολλοί αποκλεισμένοι στη Γάζα. «Άλλες φορές, έχουμε δει μαχητές της Χαμάς να βρίσκονται εκεί με όπλα και να εμποδίζουν τους ανθρώπους να πλησιάσουν τη διάβαση».

«Έτσι, υπάρχει πρόβλημα στο να μετακινηθούν οι άνθρωποι από τη πλευρά της Γάζας και να περάσουν τελικά στην αιγυπτιακή πλευρά για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για να εισέλθουν στην Αίγυπτο», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Αιγύπτιοι είναι, από την πλευρά τους έτοιμοι, λένε, να δεχτούν ανθρώπους, ξένους υπηκόους, πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν μπορούν να φτάσουν στο σημείο ελέγχου από την Αίγυπτο», είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα.

Ο Μίλερ αρνήθηκε να συζητήσει το καθεστώς των διαπραγματεύσεων για την ομηρεία, προσθέτοντας ότι «το να μιλάμε για τη δουλειά μας δημόσια, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, δεν βοηθά στην πραγματικότητα τον στόχο μας να απελευθερώσουμε αυτούς τους Αμερικανούς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Χαμάς συμμετέχουν σε συζητήσεις, όπως αναφέρουν πηγές. Τέσσερις όμηροι –δύο Αμερικανοί και δύο Ισραηλινοί– έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση μεγαλύτερης ομάδας ομήρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...