Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Με τις "ευλογίες" ΗΠΑ-Ρωσίας οι Τούρκοι προαναγγέλλουν επίθεση στο Χαλέπι και πτώση του 'Ασαντ στη Συρία

Είναι γνωστή η  τακτική του προϊδεασμού αλλά  και σφυγμομέτρησης της Διεθνούς Κοινότητας μέσω αντιδράσεών  της, με την ανάρτηση άρθρων σε φίλα προσκείμενα Ερντογανικά ΜΜΕ, τα οποία προϊδεάζουν για σημαντικές εξελίξεις που επίκειται να πραγματοποιηθούν στη Συρία με τουρκική υπαιτιότητα.

Η μη εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Τουρκίας οφείλεται στον Άσαντ

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται κατά την εκτίμησή μας, άρθρο τουρκικού ΜΜΕ με τίτλο "Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν: Η κίνηση της Τουρκίας στο Χαλέπι θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στον Άσαντ", το οποίο επισημαίνει:

"Ένα αξιοσημείωτο άρθρο ανάλυσης γράφτηκε για τους πρόσφυγες στον ξένο Τύπο, ο οποίος έγραφε ότι η εξομάλυνση Τουρκίας-Συρίας δεν απέδωσε αποτελέσματα λόγω των μη ρεαλιστικών απαιτήσεων του Άσαντ.

Στο άρθρο, που ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει τα σύνορά της ευάλωτα σε τρομοκρατικές επιθέσεις και διακίνηση ναρκωτικών, σημειώθηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ήθελε να στείλει πρόσφυγες με ασφάλεια στις χώρες τους, αλλά αυτό ήταν δύσκολο να επιτευχθεί όταν ο Άσαντ ήταν στην εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφέρθηκε ότι η παρουσία του Άσαντ, ο οποίος δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που έδωσε στη Ρωσία για την ανοικοδόμηση της χώρας, θα εμπόδιζε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν.

Τονίζοντας ότι ο Άσαντ είναι ανίκανος να καλύψει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων, το άρθρο αναφέρει: "Λόγω της κακής κατάστασης στην οικονομία της χώρας, ακόμη και οι πιστοί πραγματοποιούν διαδηλώσεις απαιτώντας την αποχώρηση του Άσαντ.

Είναι αδιανόητο η Τουρκία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη γη κατόπιν αιτήματος «Το πιο λογικό βήμα είναι να εξαλειφθεί ο Άσαντ και να διαπραγματευτεί με το Ιράν και τη Ρωσία», αναφέρεται.

Οι ακόλουθες δηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στο άρθρο, το οποίο ανέφερε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας στα βόρεια της Συρίας εγκρίθηκαν από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σενάριο-επακόλουθα της κατάληψης του Χαλέπι από τους Τούρκους

Λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, η σημασία της Τουρκίας για τη Ρωσία αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Εάν η Τουρκία αναλάβει δράση για να ελέγξει το Χαλέπι, θα είναι θανατηφόρο πλήγμα για τον Άσαντ. Το Χαλέπι είναι η εμπορική καρδιά της Συρίας.

Η απώλεια της πόλης θα ενισχύσει το πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας και θα αναγκάσει τελικά το Ιράν και τον Άσαντ να συμβιβαστούν.

Έτσι, το «μοντέλο του Χαλεπίου» μπορεί να βοηθήσει να σπάσει το status quo και να επιβάλει μια διευθέτηση στη Συρία, καθώς και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ.

Εάν το μοντέλο του Χαλεπίου είναι επιτυχές, με τη Ρωσία και την Τουρκία να σταθεροποιούνται, το Κατάρ να χρηματοδοτεί την ανοικοδόμηση και την επιστροφή μεγάλου αριθμού προσφύγων,  αυτό θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ επισημάνθηκε ότι είναι δυνατό η Ρωσία να συνάψει συμφωνία με την Ιορδανία, παρόμοια με το μοντέλο Daraa, με την Τουρκία, επισημάνθηκε ότι οι αραβικές χώρες θα μπορούσαν να εγκρίνουν το μοντέλο του Χαλεπίου λόγω της αδιάλλακτη στάσης του Άσαντ.

Συνοπτικά, η επιτυχία του μοντέλου του Χαλεπίου είναι βάρος τόσο για τις αραβικές χώρες όσο και για τους συμμάχους τους, οπότε θα φανεί ότι είναι  αναλώσιμο."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη σχεδίου αλλά και προσπάθεια  αιτιολόγησης  τυχόν υλοποίησης  στρατιωτικής κατάληψης του Χαλέπι από τους Τούρκους, με την επιστροφή των προσφύγων, την πιθανή ανατροπή του Άσαντ την οποία επιθυμούν οι ΗΠΑ  ή στη χειρότερη περίπτωση τον συμβιβασμό του, την παγίωση της σταθεροποίησης Ρωσίας-Τουρκίας στην περιοχή, το Κατάρ σε ρόλο σε ρόλο χρηματοδότη για την ανοικοδόμηση της χώρας και τις λοιπές Αραβικές χώρες να βλέπουν έναν τερματισμό στο Συριακό αδιέξοδο.

Ποιος θα ωφεληθεί από την κατάληψη του Χαλέπι περισσότερο;

Μα φυσικά ο Ερντογάν ενόψει των κρίσιμων  δημοτικών εκλογών στη χώρα του, καταγράφοντας νέες νίκες σε στρατιωτικό επίπεδο προβαίνοντας σε  προσαρτήσεις νέων εδαφών της Συρίας στην τουρκική επικράτεια, αποκόπτοντας οριστικά την έξοδο των Κούρδων του YPG στην Μεσόγειο και αποσπώντας την προσοχή του τουρκικού λαού από την επικείμενη υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, λόγω  οικονομικής δυσπραγίας.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...