Μέση Ανατολή

Ιρανική "βόμβα" στη Ρωσία: Ακυρώθηκε η αγορά 24 Ρωσικών μαχητικών Su-35 Flanker-E- Πανηγυρίζει το Ισραήλ

Είναι γνωστό ότι Ρωσία και Ιράν είναι στρατηγικοί σύμμαχοι, μετά την αποστολή εκατοντάδων drone kamikazi από την Τεχεράνη στη Μόσχα, με τα οποία οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις καταστρέφουν  πρωτίστως ανελέητα έργα υποδομής της Ουκρανίας και δευτερευόντως πλήττουν στρατιωτικούς στόχους.

Αυτή η Ιρανική "προσφορά" είχε ως ανταποδοτικό όφελος την συμφωνία πώλησης 24 μαχητικών Su-35 Flanker-E από την Ρωσία, τα οποία  αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, η οποία  όμως ακύρωσε την συγκεκριμένη παραγγελία.

Η τυχόν  προσθήκη των εν λόγω μαχητικών αεροσκαφών  στο δυναμικό της Ιρανικής πολεμικής αεροπορίας,  θα είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή  στο αεροπορικό ισοζύγιο με το Ισραήλ, είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας.

Ιρανός ΥΠΑΜ:"Ακυρώθηκε η αγορά  Ρωσικών μαχητικών Su-35 Flanker-E" 

Ωστόσο από ότι φαίνεται αυτό δεν πρόκειται να γίνει, αφού σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ με πηγές πληροφόρησης στο ΥΠΑΜ της χώρας του, "ο Ιρανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την ακύρωση της αγοράς ρωσικών μαχητικών Su-35", αναφέροντας  μεταξύ άλλων τα εξής:

"Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Muhammad-Reza Garaei Ashtiani επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για την αγορά των πολυαναμενόμενων μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι πληροφορίες έρχονται ως απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε την Τετάρτη σχετικά με την κατάσταση μιας συμφωνίας που φέρεται να έγινε πέρυσι.

Παρόμοιες πληροφορίες παρέχει το τηλεοπτικό κανάλι Iran International.

Ο υπουργός είπε ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει  μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που υπονοεί πιθανή αλλαγή στα σχέδια.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι η Ρωσία θα πουλήσει αρκετά μαχητικά Su-35 στο Ιράν, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Oι διευκρινήσεις των Ιρανών και οι λόγοι που οδήγησαν στην ακύρωση της αγοράς

Ο Ashtiani, μιλώντας με κάποια απροθυμία να δώσει λεπτομέρειες, δήλωσε:

«Κάποια στιγμή κάναμε μια συμφωνία αγοράς, αλλά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε μαχητικά  στη χώρα  μας .

Ωστόσο, σημείωσε  ότι οι αρχές «μελετούν την κατάσταση» και ενδέχεται να επανεξετάσουν την απόφαση αγοράς εάν το κρίνουν απαραίτητο.

Το 2018, το Ιράν ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής του τοπικού μαχητικού Corsair για χρήση στην Πολεμική Αεροπορία. Ορισμένοι στρατιωτικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το αεροσκάφος είναι αντίγραφο του F-5, που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960.

Υπάρχουν εικασίες ότι το Ισραήλ μπορεί να επηρέασε την απόφαση της Ρωσίας να μην πουλήσει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στο Ιράν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης ανησυχία για την εκτεταμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, θεωρώντας την ως δυνητικά επιζήμια για την περιφερειακή σταθερότητα.

Η πιο πιθανή εξήγηση προέρχεται από τον ειδικό αεροπορίας και συγγραφέα Babak Taghvaee ,ο οποίος είπε ότι το εμπόδιο είναι η άρνηση της Ρωσίας να μεταφέρει στο Ιράν βασικές τεχνολογίες για την παραγωγή εξαρτημάτων Su-35, καθώς και γνώσεις για  την συντήρηση τους για τα επόμενα 30 χρόνια."

Γιατί το Ιράν δεν εμπιστεύεται τη Ρωσία;-Το παράδειγμα της Αρμενίας

Φώς στο θέμα επιχειρούν να ρίξoυν στην υπόθεση οι EURASIANTIMES, που  σε σχετικό άρθρο τους, αναφέρουν  μεταξύ άλλων:

"Νωρίτερα, ακόμη και πριν από τα σχόλια του Ashtiani, ο δημοσιογράφος Babak Taghvaee έγραψε στο Twitter ότι:

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/BREAKING?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#BREAKING</a>: Yesterday, commander of Iranian Air Force, Brig Gen Vahedi told my sources that &quot;For now, General Staff of the Armed Forces has opposed procurement of Su-35SE multirole fighter jets from Russia as Russian government refuses to transfer technology for production of… <a href="https://t.co/LWATlq8HSS">pic.twitter.com/LWATlq8HSS</a></p>&mdash; Babak Taghvaee - The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) <a href="https://twitter.com/BabakTaghvaee1/status/1681639682533216262?ref_src=twsrc%5Etfw">July 19, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

"Χθες, ο Διοικητής της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Vahedi είπε στις πηγές μου ότι «προς το παρόν, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αντιταχθεί στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Su-35SE από τη Ρωσία, καθώς η Ρωσική κυβέρνηση αρνείται να μεταφέρει τεχνολογία για την παραγωγή των εξαρτημάτων τους στο Ιράν και επίσης να παρέχει τη γνώση για τη συντήρηση του αεροσκάφους στο εσωτερικό για τα επόμενα 30 χρόνια».

Σύμφωνα με τον Vahedi, οι Ρώσοι θέλουν να πουλήσουν μόνο 25 Su-35E που είχαν παραγγείλει προηγουμένως η Αίγυπτος χωρίς την κατάλληλη συντήρηση, όπλα και υποστήριξη ανταλλακτικών.

Αρνούνται επίσης να παράσχουν προσομοιωτές Su-35SE και διθέσια μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Su-30SME2, όπως έχει ζητήσει το Ιράν για 12 από αυτά.

Με βάση τα διδάγματα από την πώληση και την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών Su-30SM στην Αρμενία και την ύπουλη απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να μην επέτρεψει στους Αρμένιους να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κατά τον πρόσφατο πόλεμο του Καραμπάχ, είναι πολύ πιθανό οι αναξιόπιστοι Ρώσοι να κάνουν το ίδιο στην Ιρανική αεροπορία σε περίπτωση πρόθεσής τηςς να χρησιμοποιήσει τα Su-35SE σε πόλεμο.

Ο παράγοντας Ισραήλ

"Τον περασμένο μήνα, υπήρξαν αναφορές ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μάλωναν με τους Ρώσους ομολόγους τους σχετικά με την επεκτεινόμενη στρατιωτική συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν και τη δυνατότητα της Ρωσίας να δώσει στο Ιράν όπλα αιχμής.

Σε μια συνάντηση με Ισραηλινούς βουλευτές κεκλεισμένων των θυρών στις 13 Ιουνίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε την «ανοιχτή και ειλικρινή» συνομιλία με τις ρωσικές αρχές.

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση για το γιατί τα ρωσικά αεροσκάφη δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στο Ιράν, φαίνεται  αυτό να αποτελεί οπισθοδρόμηση για την ιρανική Πολεμική Αεροπορία¨.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η μη πραγματοποίηση της αγοράς από το Ιράν 24 Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 Flanker-E, είναι γεγονός.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την διατήρηση του αεροπορικού Status Qvo στην Μ. Ανατολή και την πλήρη αεροπορική κυριαρχία του Ισραήλ έναντι του Ιράν. 

Οι λόγοι που προκάλεσαν το "ναυάγιο αγοράς τους", εκτός των προαναφερθέντων, μπορεί να είναι και άλλοι κατά την εκτίμησή μας, όπως οι αυξημένες απαιτήσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η αναγκαιότητα χρήσης των εν λόγω μαχητικών από την Ρωσία στο μέτωπο των επιχειρήσεων.

Επίσης ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η συρρίκνωση της  αγοράς εξαγωγής Ρωσικών οπλικών συστημάτων, συνδυαστικά με την πρόδο της Ιρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Κοινώς η Ρωσία έχει χάσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία την δυνατότητα εξαγωγής οπλικών συστημάτων της στη Ευρώπη.

Από την άλλη η Τεχεράνη έχει αποδείξει  λόγω των drone της, ότι έχει προηγμένες δυνατότητες αντιγραφής και παραγωγής  με βάση το Ρωσικό Su-35, δικών της μαχητικών αεροσκαφών, κάτι το οποίο θα σήμαινε την μη εξάρτηση της μελλοντικά από την Ρωσία,με την τελευταία να χάνει έτσι μία ακόμη χώρα εξαγωγής οπλικών συστημάτων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ