Μέση Ανατολή

Ποια F-16, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ; Ο Ερντογάν "τα βρίσκει" στην Αστάνα με Ρωσία-Ιράν για τη Συρία-Στο στόχαστρο Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες-Κούρδοι

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είναι γνωστός από το παρελθόν για την διπρόσωπη πολιτική που ακολουθεί, ακροβατώντας μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας-Ιράν.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να "παίζει παιγνίδια" μεταξύ Δύσης και Ανατολής

Ενώ ορισμένοι αναλυτές στη Δύση ήλπιζαν και περίμεναν ότι αυτό θα αλλάξει μετά την πρόσφατη επανεκλογή του, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, αφού από την μία ζητάει από τις ΗΠΑ διακαώς να προβούν στην πώληση προς τη χώρα του 40 F-16 BLOCK 70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του και από την άλλη δεν επιτρέπει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, βοηθώντας τον Πούτιν με αυτό τον τρόπο, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας, με ομολόγους του από την Ρωσία και το Ιράν στην Αστάνα, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με την Δαμασκό, διατηρώντας  τον Άσαντ στο τιμόνι της Συρίας και την προετοιμασία οδικού χάρτη για την μεταπολεμική Συρία, αφήνοντας εκτός των διαβουλεύσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Η συνάντηση των αναπληρωτών ΥΠΕΞ Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας στην Αστάνα

Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, "Η συνάντηση της Αστάνα για τη Συρία τονίζει τη σημασία της εξομάλυνσης Τουρκίας-Συρίας", το οποίο επισημαίνει:

"Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν εκδίδουν κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες της Αστάνα για τη Συρία στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. Η 20ή συνάντηση για τη Συρία την Τετάρτη τόνισε τη σημασία της διαδικασίας εξομάλυνσης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, σύμφωνα με κοινή δήλωση των εγγυητών Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν .

Η κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε το «εποικοδομητικό πνεύμα» των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών.

Τα μέρη, ανέφερε, συζήτησαν την πρόοδο στην προετοιμασία του οδικού χάρτη για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Στο στόχαστρο ΗΠΑ-ΕΕ-Κούρδοι

Τα μέρη εξέφρασαν αποφασιστικότητα να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας «σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της», καθώς και να αντισταθούν σε «αποσχιστικές ατζέντες» που στοχεύουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και στην απειλή της εθνικής ασφάλειας των γειτονικών χωρών.

Επίσης «καταδίκασε τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων και των θυγατρικών τους που δρουν με διαφορετικά ονόματα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων που στοχεύουν εγκαταστάσεις αμάχων και στρατόπεδα εκτοπισμένων που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών».

Τα μέρη «υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με το βόρειο τμήμα της Συρίας» και καταδίκασαν «τις ενέργειες χωρών που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης στα βορειοανατολικά της Συρίας».

Η κοινή δήλωση απέρριψε επίσης όλες τις προσπάθειες δημιουργίας «νέων πραγματικότητων επί τόπου», συμπεριλαμβανομένων «παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης» με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των μερών να αντιμετωπίσουν «αποσχιστικές ατζέντες» που στοχεύουν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Πολιτική διαδικασία και πρόβλεψη επιστροφής προσφύγων στη Συρία

Εξέφρασε περαιτέρω την πεποίθηση των μερών ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη συριακή σύγκρουση και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή τους να προωθήσουν μια «βιώσιμη και διαρκή» πολιτική διαδικασία σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα μέρη «τόνισαν την ανάγκη να διευκολυνθεί η ασφαλής, αξιοπρεπής και οικειοθελής επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στους τόπους διαμονής τους στη Συρία και να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής και το δικαίωμα υποστήριξης», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Οι συνομιλίες με τη μορφή της Αστάνα ξεκίνησαν το 2017 για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία, η οποία συγκρούεται πάνω από μια δεκαετία, μετά  από τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2011"

Ταφόπλακα στην ίδρυση Κουρδικού κράτους-Στο "βάθος" η Κύπρος

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται σύμπλευση Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας κατά των Κούρδων.

Διαφαίνεται πλέον από την κοινή δήλωση  της Αστάνα που προαναφέραμε, ότι οι συζητήσεις Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας και Συρίας για το μέλλον της τελευταίας  έχουν ως θεμέλιο λίθο την παρεμπόδιση δημιουργίας Κουρδικού ημιανεξάρτητου μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού αυτό θα αποτελούσε Αμερικανική και Ισραηλινή "σφήνα" στην περιοχή.

Η μη δημιουργία Κουρδικού μορφώματος συμφέρει τις τέσσερις χώρες αλλά και την Κίνα για τους εξής λόγους:

Το Ιράν όπως και η Τουρκία έχουν κουρδικές μειονότητες, οπότε έχουν  κάθε όφελος από την μη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανάλογες προσδοκίες στη μειονότητά τους.

Προσδοκούν ακόμη σε οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής, τα οποία τώρα κατέχουν οι Κούρδοι. 

Επίσης το Ιράν τα έχει βρεί σε μεγάλο βαθμό με τον Άσσαντ, τον οποίο συνέδραμε στρατιωτικά με τους IRGC (φρουρούς επανάστασης) και με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και προσδοκεί σε περαιτέρω αποκόμιση οφελών από την μεταπολεμική Συρία, ερχόμενο σε "επαφή", με τον εχθρό του Ισραήλ.

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό καθώς και στη συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας

Η Ρωσία από την πλευρά της  βλέπει την Τουρκία ως τον γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί σε συνεργασία με τη Συρία, να διεισδύσει ενεργειακά στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργώντας προβλήματα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Κύπρο-Ελλάδα οι οποίες επιχειρούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ηπέιρου από την Μόσχα.

Παράλληλα, η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με τη ρωσική παρουσία στη Συρία αλλά και το Ιράν, δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό κρατών στην περιοχή, ενάντια στα συμφέροντα ΗΠΑ-Ισραήλ στη Μ. Ανατολή.

Τέλος, η Κίνα  έχει όφελος από τη μη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού στο "δρόμο του μεταξιού" δεν θα εύρισκε μπροστά της, ένα φιλοδυτικό κρατίδιο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...