Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Τι σηματοδοτεί για Μ. Ανατολή-ΗΠΑ-ΕΕ η επιστροφή της Συρίας στον "Αραβικό Σύνδεσμο"

 Όπως είναι ήδη γνωστό ο Σύριος Πρόεδρος Άσαντ έχει μεταβεί  κατόπιν επίσημης πρόσκλησής του στην Σαουδική Αραβία για την σύνοδο κορυφής του "Αραβικού Συνδέσμου" που ξεκινάει σήμερα τις εγασίες του στην Τζέντα,επισφραγίζοντας την επιστροφή της χώρας του στο αραβικό "μαντρί".

Αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη του στο πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο ,από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του το 2011.

Η αναστολή ιδιότητας μέλους του Αραβικού Συνδέσμου για την Συρία το 2011

Υπενθυμίζεται ότι, ο Αραβικός Σύνδεσμος (AL) ψήφισε τον Νοέμβριο του 2011 την αναστολή της ιδιότητας μέλους της Συρίας επικαλούμενος τη «βίαιη καταστολή» των «διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας».

Ενώ η αραβική οργάνωση ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τα λόγια του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al-Thani ότι η απόφαση είχε στόχο να πιέσει τη Δαμασκό να «σταματήσει τη βία και να ξεκινήσει έναν πραγματικό διάλογο για πραγματική μεταρρύθμιση», η αναστολή αποσκοπούσε να απομονώσει τη Δαμασκό σε περιφερειακό επίπεδο και να νομιμοποιήσει τα μελλοντικά κλιμακούμενα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία  αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, η Σαουδική Αραβία υπήρξε βασικός υποστηρικτής των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Άσαντ.

Η μεταστροφή του κλίματος  για την Συρία ξεκίνησε το 2019

Το 2019, ενώ οι ΗΠΑ άλλαζαν τη στρατηγική τους στη Συρία και προχωρούσαν στην υιοθέτηση του νόμου "Caesar" περί Πολιτικής Προστασίας της Συρίας  που είχε ως στόχο να συντρίψει τη συριακή οικονομία και να αποτρέψει την ανοικοδόμηση της, ορισμένες αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Ομάν, η Ιορδανία , η Αλγερία και το Ιράκ άρχισαν να στέλνουν αντίθετα μηνύματα στη Δαμασκό και εξέφρασαν την προθυμία να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Παρόλο που η Σαουδική Αραβία μπήκε στη διαδικασία ομαλοποίησης σε μεταγενέστερο στάδιο, πιστεύεται ότι τόσο το Ριάντ όσο και το Άμπου Ντάμπι ώθησαν τις διπλωματικές προσπάθειες που οδήγησαν στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να ξαναδεχτεί τη Συρία στον περιφερειακό οργανισμό, ενώ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν  Σ. Αραβία και Συρία να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους.

Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας

Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πιέζει για ειρήνη στην περιοχή και τους τελευταίους μήνες, το Ριάντ βελτίωσε τις σχέσεις του με το Ιράν, αποκατέστησε τους δεσμούς με τη Συρία και τερματίζει τον πολυετή πόλεμο του βασιλείου στην Υεμένη.

Το Ιράν, βασικός υποστηρικτής της συριακής κυβέρνησης στη σύγκρουση της χώρας, υπέγραψε συμφωνία στην Κίνα τον Μάρτιο για την επανέναρξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Οι ανανεωμένες σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου οι δύο υποστηρίζουν αντίπαλες ομάδες.

Η αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ και η άνοδος Κίνας-Ρωσίας στην Μ.Ανατολή

Με την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία  και την άνοδο οικονομικών δυνάμεων όπως η Κίνα, αυξανόμενος αριθμός χωρών αμφισβητεί την ηγεμονία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών χωρών που δεν είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν τυφλά τις αμερικανικές επιταγές.

Η ισορροπία δυνάμεων έχει σαφώς μετατοπιστεί στην περιοχή, ειδικά αφού η Κίνα μεσολάβησε σε μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο συγκρουόμενων κρατών που έχουν εμπλακεί σε πολλούς πολέμους αντιπροσώπων μεταξύ τους.

Αναλυτές πιστεύουν ότι η συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης και η συμφωνία με τη μεσολάβηση Ρωσίας μεταξύ Δαμασκού και Ριάντ θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της Μ.Ανατολής

Η στάση ΗΠΑ-ΕΕ

Ωστόσο, οι επενδύσεις στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία είναι απίθανες, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης κατά της κυβέρνησης του Άσαντ παραμένουν σε ισχύ και θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις πλούσιες σε πετρέλαιο αραβικές χώρες να σπεύσουν να απελευθερώσουν κονδύλια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η Ουάσιγκτον είναι  σθεναρά αντίθετη στην εξομάλυνση των σχέσεων με τον Άσαντ, λέγοντας ότι μια λύση στη σύγκρουση στη Συρία θα πρέπει να γίνει πρώτα με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μάλιστα η  Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενέκρινε ομόφωνα στις 17 Μαΐου τον Νόμο κατά της Ομαλοποίησης του Καθεστώτος Άσαντ του 2023.

Ο νόμος απαγορεύει ρητά στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει ή να αποκαταστήσει δεσμούς με οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Συρία με επικεφαλής τον Μπασάρ αλ Άσαντ, που είναι ήδη στόχος αμερικανικών κυρώσεων. Ο νόμος διευρύνει επίσης την εφαρμογή του νόμου Caesar.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε ένα ανώτερο μέλος του Κογκρέσου που ασχολήθηκε με τη σύνταξη του νομοσχεδίου, ο νόμος χρησιμεύει ως μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία και άλλα αραβικά έθνη ενάντια στις τρομερές συνέπειες εάν εμπλακούν με την κυβέρνηση Άσαντ.

Ομοίως, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock προειδοποίησε κατά την επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «άνευ όρων εξομάλυνση» των σχέσεων με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Η Μπάερμποκ είπε: «Κάθε βήμα προς τον Άσαντ θα πρέπει να εξαρτάται από συγκεκριμένες παραχωρήσεις».

Η σημασία των αποτελεσμάτων της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου θα είναι εξόχως σημαντικά για τις  μελλοντικές σχέσεις  μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και Αραβικών χωρών.

Ενδεικτικό πλην σαφή ρόλο θα παίξει η λήψη ή μη αποφάσεων στην εν λόγω Σύνοδο, για την διάθεση κεφαλαίων από Αραβικές χώρες για την ανοικοδόμηση της Συρίας, πηγαίνοντας με τα νερά ή ενάντια στην βούληση ΗΠΑ-ΕΕ.

Οψόμεθα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...