Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Δραματικές πολιτικές αλλαγές στη Μ. Ανατολή- Ενόχληση Ισραήλ με την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό κόσμο

Το Ισραήλ φαίνεται να απογοητεύεται καθώς η Συρία πλησιάζει περισσότερο στην ανάκτηση της ηγετικής της θέσης στον Αραβικό Κόσμο, σε μια περίοδο δραματικών πολιτικών και στρατηγικών αλλαγών στο τοπίο της Μέσης Ανατολής, αλλά και παγκοσμίως.

Οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα συνέπεσαν με σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις της Δαμασκού με βασικούς Άραβες παίκτες στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι κάποτε θεωρούνταν συμπαθείς με την υπόθεση του Τελ Αβίβ κατά του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης».

Στις 19 Μαρτίου, ένας ανώτερος διοικητής και μηχανικός της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ο 31χρονος Αλί Ραμζί αλ-Ασγουάντ, δολοφονήθηκε κοντά στη Δαμασκό. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία.

 

 

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι ο κύριος Παλαιστίνιος σύμμαχος της Συρίας. Η ομάδα διατηρεί πολιτική και στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Από εκεί, συντονίζεται με άλλα μέλη του «Άξονα της Αντίστασης», συμπεριλαμβανομένων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Την ίδια μέρα της δολοφονίας, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άσμα αλ Άσαντ. Το Άμπου Ντάμπι συνήψε επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ μόλις τρία χρόνια νωρίτερα ως μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλα αυτά, οι σχέσεις του με τη Δαμασκό δυναμώνουν.

Αργότερα, στις 22 Μαρτίου, μια σειρά ισραηλινών επιδρομών έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, θέτοντάς το εκτός λειτουργίας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος στόχος ήταν υπόγειες αποθήκες στο παρακείμενο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ναϊράμπ, όπου φυλάσσονταν πύραυλοι ιρανικής κατασκευής. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επίθεση. Τα ΗΑΕ καταδίκασαν την επίθεση, στην πρώτη τέτοια κίνηση που έγινε ποτέ.

Μια ημέρα μετά το χτύπημα, στις 23 Μαρτίου, μια αναφορά του Reuters αποκάλυψε ότι η Συρία και η Σαουδική Αραβία είχαν καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία για να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους. Μια ανώνυμη περιφερειακή πηγή ευθυγραμμισμένη με τη Δαμασκό είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Δαμασκού και του Ριάντ είχαν αποκτήσει δυναμική μετά την πρόσφατη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας που αποκατέστησε τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, της συμφωνίας Συρίας-Σαουδικής Αραβίας μεσολάβησε η Ρωσία. Στη συνέχεια έγιναν συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ριάντ. Σε αντίθεση με τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία δεν έχει άμεσες σχέσεις με το Ισραήλ. Ωστόσο, το Ριάντ θεωρούνταν κάποτε μέρος του ίδιου άξονα που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ με το Τελ Αβίβ.

Συνολικά, φαίνεται ότι η Μέση Ανατολή βιώνει δραματικές πολιτικές αλλαγές. Η Συρία διαδραματίζει βασικό ρόλο καθώς θεωρείται πλέον ως γέφυρα μεταξύ του Ιράν και του Αραβικού Κόσμου. Η πρόσφατη αύξηση των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα αντανακλά ένα επίπεδο απογοήτευσης από αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις. Η επιστροφή της Δαμασκού στον αραβικό πολιτικό κόσμο θα μπορούσε να διευκολύνει τον τερματισμό του πολέμου, γεγονός που θα περιόριζε την ικανότητα του Τελ Αβίβ να ενεργήσει εναντίον της χώρας όπως πριν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...