Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αυτό ζητάει ο Άσαντ από τους Τούρκους- Τελεσίγραφο για την ομαλοποίηση Τουρκίας-Συρίας

Η Δαμασκός θέλει εγγυήσεις για μια τουρκική απόσυρση από το συριακό έδαφος πριν από οποιαδήποτε νέα συνάντηση με την Άγκυρα, ανέφερε το Al-Watan στις 13 Μαρτίου.

Η συριακή εφημερίδα, η οποία βρίσκεται κοντά στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στη Δαμασκό, διέψευσε τουρκικές αναφορές που ανέφεραν ότι είχε οριστεί ημερομηνία για συνάντηση μεταξύ ανώτερων διπλωματών από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία στη Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου με τη συμμετοχή του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, του ανώτερου συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ασγκάρ Κατζί και του Σύρου Υφυπουργού Εξωτερικών Αϊμάν Σουσάν.

«Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες για την τετραμερή συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Συρίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας», ανέφερε το Al-Watan επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Οι πηγές του Al-Watan τόνισαν ότι η Δαμασκός είναι ανοιχτή σε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην οικοδόμηση διαλόγου με την Άγκυρα σύμφωνα με ορισμένες προτεραιότητες, η πιο επείγουσα από τις οποίες είναι η «αποκατάσταση των κατεχόμενων εδαφών της».

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η πόρτα για διάλογο με την Άγκυρα είναι ακόμα ανοιχτή, σημειώνοντας μια πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην οποία τόνισε ότι η παρουσία της χώρας του στη Συρία έχει σκοπό μόνο να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές ομάδες και να εξασφαλίσει τα σύνορα.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συζήτησε τις προετοιμασίες για την τετραμερή συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα. Τότε, ο πρόεδρος είπε ότι τα συμφέροντα του συριακού λαού πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τυχόν νέα βήματα προς την Άγκυρα.

Η διαδικασία ομαλοποίησης Τουρκίας-Συρίας πήρε ώθηση τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι υπουργοί Άμυνας και οι αρχηγοί πληροφοριών των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα. Ωστόσο, σταμάτησε τον Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού που άφησε πάνω από 50.000 νεκρούς και στις δύο χώρες.

Η έκθεση του Al-Watan δεν υπονοεί ότι η Δαμασκός δεν αναζητά μια τουρκική αποχώρηση πριν από οποιαδήποτε συνάντηση με την Άγκυρα, αλλά μάλλον ένα χρονοδιάγραμμα για μια απόσυρση που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόλις αποκατασταθούν οι σχέσεις.

Ο Πρόεδρος Άσαντ, ο οποίος πραγματοποιεί εκτεταμένη επίσκεψη στη Μόσχα, φέρεται να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία ομαλοποίησης της Τουρκίας-Συρίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ