Μέση Ανατολή

Σεισμός στη Συρία: Οι διεθνείς κυρώσεις εμποδίζουν την αντιμετώπιση της καταστροφής

Ο επικεφαλής του Τσεχοσλοβακικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Τζαρόμιρ Σλαπάτα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να άρει τα μονομερή μέτρα καταναγκασμού που επιβλήθηκαν στη Συρία το συντομότερο δυνατό και να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια ως απάντηση στον καταστροφικό σεισμό χωρίς πολιτικοποίηση.

Επιπλέον, ο Σλαπάτα καταδίκασε σθεναρά την αδράνεια της Διεθνούς Κοινότητας και των διεθνών οργανισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια, να εκπληρώσει το νομικό, ηθικό και ανθρωπιστικό καθήκον της έναντι του συριακού λαού που επλήγη από τον σεισμό.

Ο Σλαπάτα εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην ηγεσία και τον λαό της Συρίας για τα θύματα του σεισμού«Η Συρία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να προσφέρει βοήθεια σε χώρες και λαούς σε κρίσεις χωρίς πολιτικοποίηση, ανοίγοντας τα σύνορά της και παρέχοντας δωρεάν καταφύγιο, τροφή και φάρμακα», δήλωσε ο Σλαπάτα.

Από την άλλη πλευρά, ο Σλαπάτα πρόσθεσε ότι τα άδικα μονομερή μέτρα καταναγκασμού και το παράνομο εμπάργκο της Δύσης κατά της Συρίας αποτελούν το σημαντικότερο εμπόδιο στο εύρος των εργασιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Ως εκ τούτου, ο Σλαπάτα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον συριακό λαό για να ξεπεράσει αυτή την καταστροφή.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών και Ομογενών διέψευσε την Τρίτη τις προσπάθειες Αμερικανών αξιωματούχων να παραπλανήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον συριακό λαό, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

«Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο περιφερειακός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Samuel Werberg, και οι μόνιμες αποστολές των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να παραπλανήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη και τον αμερικανικό λαό ότι δεν υπάρχει τίποτα στο Caesar Act (κυρώσεις των ΗΠΑ) για την παρεμπόδιση της παράδοσης επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και Ομογενών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι Σύριοι, ενώ αντιμετωπίζουν την καταστροφή του σεισμού, σκάβουν ανάμεσα στα ερείπια με τα χέρια τους ή χρησιμοποιούν τα πιο απλά εργαλεία καθώς ο εξοπλισμός απομάκρυνσης των ερειπίων βρίσκεται υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ και δεν έχει πρόσβαση η Δαμασκός.

Ανέφερε ότι στερούνται επίσης από τους Σύριους φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός που θα τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν κινδύνους και ασθένειες, προσθέτοντας ότι το φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου είναι το καλύτερο παράδειγμα για αυτό.

Με εντολή του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αλί Μαχμούντ Αμπάς, περιόδευσε διάφορες τοποθεσίες που υπέστησαν ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πόλη Χαλέπι.

Ο στρατηγός Αμπάς ενημερώθηκε για το έργο διάσωσης και την απομάκρυνση των ερειπίων σε μια σειρά από γειτονιές της πόλης, που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή όλων των κυβερνητικών και ιδιωτικών φορέων στο κυβερνείο μαζί με τις μονάδες του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Ο Αμπάς άκουσε πολλούς ανθρώπους των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές και έδωσε εντολή στους ενδιαφερόμενους να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές, τις τοπικές κοινότητες και τις επιτόπιες ομάδες για την εκτίμηση των ζημιών και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, ως εφαρμογή των οδηγιών του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου αντίδρασης με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και την οργάνωση επιχειρήσεων, ο Πρωθυπουργός, της Συρίας Χουσεΐν Αρνούς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας, Δρ. Χασάν αλ Γκομπάς και τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, Μουχάμαντ Σαΐφ αλ Ντιν, επιθεώρησαν τις κατεστραμμένες τοποθεσίες στην πόλη Τζάμπλε και ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ερειπίων και διάσωσης των τραυματιών.

Ο Αρνούς ενημερώθηκε επίσης για τις συνθήκες των πληγεισών οικογενειών που φιλοξενήθηκαν στο κέντρο καταφυγίου του Jableh City Stadium, το οποίο φιλοξενεί περίπου 1.000 άτομα και εξοπλίστηκε σε συνεργασία μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου, της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας και του Jableh Sports Club, καθώς και τις συνθήκες των τραυματιών στο Εθνικό Νοσοκομείο.

«Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις αρμόδιες αρχές και δώσαμε εντολή στο κυβερνείο της Λαττάκειας να παράσχει ό,τι εγγυάται τη βέλτιστη λειτουργία των εργασιών στην πόλη Τζάμπλε και να λάβει μια άμεση απόφαση σχετικά με τα κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές», είπε ο Αρνούς σε δήλωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Η δοκιμή έγινε προχθές στην Ρωσική επικράτεια - Η κίνηση αφορά ξεκάθαρα μέτρα κατά του σεναρίου μιας αμερικανο-ρωσικής...