Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ισραήλ: Η επίθεση της Μοσάντ στο Ισφαχάν είχε εκπληκτική επιτυχία- Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για κάθε απειλή

Παρά τους ισχυρισμούς του Ιράν, η ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράν στο Ισφαχάν ήταν μια τεράστια επιτυχία, σύμφωνα με πολλές δυτικές πηγές πληροφοριών και ξένων πηγών, που επικαλείται η The Jerusalem Post, καθώς η Τεχεράνη εμμένει σε μια άλλη εκδοχή.

Η Wall Street Journal με ένα μεταγενέστερο δημοσίευμα αποκάλυψε ότι το Ισραήλ και η Μοσάντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Υπήρξαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις στο εργοστάσιο της στρατιωτικής βιομηχανίας, που καταγράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εναντίον μιας εγκατάστασης που αναπτύσσει προηγμένα όπλα. Η ζημιά υπερβαίνει κατά πολύ τη «μικρή ζημιά στην οροφή» που ισχυρίστηκε η Ισλαμική Δημοκρατία νωρίτερα την Κυριακή και έχει ισχυριστεί ψευδώς σε προηγούμενα περιστατικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ισραήλ.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, η οποία ήρθε εν μέσω έντασης με τη Δύση για την πυρηνική δραστηριότητα της Τεχεράνης και την προμήθεια όπλων για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο εσωτερικό.

Η απάντηση του Ιράν στη φόρμουλα προηγούμενων περιστατικών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι η «άνανδρη» επίθεση είχε στόχο να δημιουργήσει «ανασφάλεια» στο Ιράν. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η έκρηξη προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές και δεν υπήρξαν θύματα. Ώρες μετά την επίθεση, το Ιράν ενέτεινε τις απειλές του κατά του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι προσποιήθηκε ότι οι επιθέσεις απέτυχαν.

Το Ισραήλ επίσημα δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά οι περισσότερες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ιρανικές πηγές έχουν πιστώσει στη Μοσάντ παρόμοιες επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον της πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν τον Ιούλιο του 2020, μιας διαφορετικής πυρηνικής εγκατάστασης του Νατάνζ τον Απρίλιο του 2021, μιας άλλης πυρηνικής εγκατάστασης στο Καράτζ τον Ιούνιο του 2021 και με την καταστροφή περίπου 120 ή περισσότερων ιρανικών drones τον Φεβρουάριο του 2022.

Λίγοι οργανισμοί παγκοσμίως, εκτός από τη Μοσάντ, πιστεύεται ότι διαθέτουν τις προηγμένες και χειρουργικές δυνατότητες χτυπήματος που εμφανίζονται στην επιχείρηση, επισημαίνει το ισραηλινό δημοσίευμα. Ενεπλάκησαν πολλά μεγάλα drones με σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών και χτύπησαν τους στόχους τους με ακρίβεια.

Σε κάθε ένα από τα προηγούμενα περιστατικά, η Τεχεράνη προσπάθησε αρχικά να προσποιηθεί ότι οι επιθέσεις απέτυχαν και αναγνώρισε την έκταση της ζημιάς μόνο όταν οι δορυφορικές φωτογραφίες ή άλλα στοιχεία διέρρευσαν στη δημόσια σφαίρα, αποδομώντας τις αρνήσεις τους.

Η εκδοχή της Τεχεράνης

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι μονάδες αεράμυνας απέκρουσαν επίθεση με drone σε στρατιωτικό εργαστήριο στην κεντρική πόλη Ισφαχάν. Το υπουργείο έκανε την ανακοίνωση σε μια δήλωση νωρίς την Κυριακή, μετά από έκρηξη που αναφέρθηκε σε ένα από τα συγκροτήματα αμυντικής βιομηχανίας του Ισφαχάν αργά το Σάββατο.

Το υπουργείο είπε ότι ένα από τα συνεργεία του είχε δεχθεί επίθεση από έναν αριθμό Micro Aerial Vehicles (MAV), αλλά η αεράμυνα του συγκροτήματος απέκρουσε με επιτυχία την επίθεση.

«Ένα από τα MAV καταρρίφθηκε από τα πυρά αεράμυνας του συγκροτήματος, ενώ τα άλλα δύο πιάστηκαν στις αμυντικές παγίδες του και εξερράγησαν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο σημείωσε ότι η ανεπιτυχής επίθεση δεν προκάλεσε καμία απώλεια ζωής και προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές στην οροφή ενός κτιρίου. Το συγκρότημα, πρόσθεσε, συνεχίζει τις συνήθεις επιχειρήσεις του μετά την επίθεση.

Στη συνέχεια, το υπουργείο διαβεβαίωσε το ιρανικό έθνος ότι τέτοιες τυφλές επιθέσεις δεν θα έχουν καμία επίδραση στη συνολική πορεία της χώρας προς την πρόοδο.

Η σημασία του Ισφαχάν στο ιρανικό ζήτημα

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα προηγμένα όπλα που έχουν υποστεί ζημιά σχετίζονται μόνο με συμβατικό πόλεμο ή μπορεί να έχουν πυρηνική σημασία, όπως για χρήση σε βαλλιστικούς πυραύλους ή εκρηκτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για συμβατικά όσο και για πυρηνικά όπλα.

Το Ισφαχάν έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορα πυρηνικά ζητήματα καθώς και για μη πυρηνικά στρατιωτικά ζητήματα. Το Ιράν μάλιστα κάποια στιγμή είπε στον ΔΟΑΕ ότι ορισμένες από τις πυρηνικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν στην πυρηνική εγκατάσταση του Καράτζ μέχρι τον Ιούνιο του 2021 είχαν μεταφερθεί στο Ισφαχάν.

Η WSJ σημείωσε ότι υπήρχε μια ιρανική αεροδιαστημική εγκατάσταση κοντά, η οποία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιεί αντικείμενα διπλής χρήσης για διαστημικές εκτοξεύσεις και πυρηνικά όπλα, που χρησιμοποιούνται για διαφυγή και επανεισδοχή στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι εικασίες επικεντρώθηκαν στο αν η επίθεση είχε σκοπό να ανακόψει το προηγμένο πρόγραμμα drone του Ιράν ή ένα νέο πρόγραμμα, όπως η ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, με ρωσική βοήθεια. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι πετούν τόσο γρήγορα και έχουν τόσο προηγμένη ικανότητα ελιγμών που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε όλη την αεράμυνα του Ισραήλ.

Το σενάριο ΗΠΑ-CIA

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ότι οι ΗΠΑ και η CIA μπορεί να είχαν εμπλακεί αυτή τη φορά. 

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μόλις πέρασαν μια ολόκληρη εβδομάδα διεξάγοντας στρατιωτικές ασκήσεις με κύριο θέμα επιθέσεις στο Ιράν, επομένως η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης αμέσως μετά από αυτές τις ασκήσεις θα μπορούσε να έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα για τη σοβαρότητά τους.

Εκτίμησαν ότι η επίσκεψη του Διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στο Ισραήλ λίγο πριν την επίθεση ήταν απόδειξη της ανάγκης για μια ειδική συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των αρχηγών της CIA και της Μοσάντ που προετοιμάζουν την επίθεση.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν έναν πιο επιθετικό τόνο με το Ιράν από τότε που το τελευταίο παρείχε drones στη Ρωσία για τον πόλεμο με την Ουκρανία και έχουν δείξει ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία πρόσφατα με την αποτυχία της Τεχεράνης να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Εξοπλισμένη με εγχώρια ραντάρ, η Αεροπορική Δύναμη του Ιράν έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε απειλή»

Στον απόηχο των παραπάνω, ο διοικητής της Πολεμικής Αεράμυνας του Ιρανικού Στρατού λέει ότι οι δυνάμεις του είναι πλήρως προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή κατά του ασφαλούς ουρανού της χώρας χρησιμοποιώντας τα υπερσύγχρονα εγχώρια αμυντικά συστήματα και ραντάρ. Ο ταξίαρχος Αλιρεζά Σαμπαχί-Φαρντ (Alireza Sabahi-Fard) είπε ότι το Ιράν απολαμβάνει ισχυρή αποτροπή χάρη στους στρατηγικούς στόχους που θέσπισε ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγέντ Αλί Χαμενεΐ (Seyyed Ali Khamenei) και η τεχνογνωσία των Ιρανών νέων.

«Η ισχυρή Δύναμη Αεροπορικής Άμυνας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή στον ασφαλή ουρανό της αγαπημένης μας χώρας χρησιμοποιώντας τα νέα εγχώρια συστήματά της», είπε ο διοικητής. Βοηθά το ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας της χώρας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον επιχειρησιακό έλεγχο των μονάδων αεράμυνας, γίνεται ισχυρότερο σε διαφορετικά επίπεδα.

Είπε επίσης ότι η τεράστια δύναμη της Πολεμικής Αεράμυνας επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των μεγάλης κλίμακας κοινών στρατιωτικών ασκήσεων «Zolfaqar 1401» που πραγματοποιήθηκαν στα νότια τμήματα της χώρας στις αρχές αυτού του μήνα. Οι ασκήσεις απέδειξαν επίσης ότι το ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας έχει μετατραπεί σε αξιόπιστη δύναμη όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στα εγχώρια συστήματα ραντάρ και πυραύλων του, πρόσθεσε.

Ιρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και τεχνικοί έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο στην κατασκευή ενός ευρέος φάσματος εγχώριου εξοπλισμού, καθιστώντας τις ένοπλες δυνάμεις αυτάρκεις στον τομέα των όπλων. 

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η χώρα δεν θα διστάσει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής της ισχύος, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για την άμυνα, λέγοντας ότι οι αμυντικές δυνατότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με ιρανικό δημοσίευμα, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει επίσης επανειλημμένα ζητήσει να καταβληθούν προσπάθειες για τη διατήρηση και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράν, απαντώντας στους εχθρούς που επιδιώκουν να διαταράξουν το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ