Μέση Ανατολή

Η στήριξη Ερντογάν στη Χαμάς φέρνει ακόμη πιο κοντά τον άξονα Ελλάδας-Ισραήλ -Αιγύπτου

Η Τουρκία επιχειρεί εδώ και καιρό να πείσει για τις τάχα αγνές προθέσεις της πίσω από την προσπάθεια  επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ που επιχειρεί.

Ωστόσο δεν πείθει, αφού εξακολουθεί το καθεστώς Ερντογάν να στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς με όλους τους τρόπους, καθιστώντας την Τουρκία  κυριολεκτικά ορμητήριό της, παρέχοντας τη δυνατότητα ευόδωσης των στρατιωτικών και οικονομικών στόχων της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τρομοκράτες της Χαμάς  από το τουρκικό έδαφος σχεδιάζουν επιθέσεις και σκοτώνουν Ισραηλινούς σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν το εβραϊκό κράτος. Αυτοί οι τρομοκράτες απολαμβάνουν το προνόμιο της τουρκικής υπηκοότητας, υιοθετώντας τουρκικά ονόματα, ταξιδεύουν διεθνώς με τα τουρκικά διαβατήριά τους, ανοίγουν τουρκικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, λειτουργούν υπό την κάλυψη τουρκικών εταιρειών ή γραφείων και ξεπλένουν εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος οι ηγέτες της Χαμάς γίνονται δεκτοί από τον Πρόεδρο της Τουρκίας σε επίσημες συναντήσεις μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και μιλούν σε συνέδρια του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Αυτά βλέπει η Ισραηλινή κυβέρνηση και ο Ισραηλινός λαός και προσεγγίζουν ακόμη περισσότερο Ελλάδα και Αίγυπτο, αντιλαμβανόμενοι ότι στην πραγματικότητα ο Ερντογάν και η Τουρκία στην πραγματικότητα επιθυμούν την καταστροφή της χώρας τους, υποθάλπτοντας και στηρίζοντας ποιλιλοτρόπως τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Ιδιάιτερα η χώρα μας έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια, ότι αποτελεί πιστή σύμμαχο του Ισραήλ, συνεργαζόμενη μαζί του έχοντας ως βάση κοινές αξίες και συμφέροντα σύνομα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και Μ.Ανατολής, την οποία ο Ερντογάν επιχειρεί να ανατρέψει.

Τα παραπάνω φωτίζει σε άρθρο του το JEWISH NEWS SYNDICATE,  (JNS), κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:  

"Η Τουρκία παραμένει η κύρια σανίδα σωτηρίας για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Πρόεδρος Isaac Herzog αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή της Άγκυρας στο Ισραήλ, Şakir Özkan Torunlar, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου 2022, ο Ερντογάν έλαβε τα διαπιστευτήρια της Πρέσβης του Ισραήλ Irit Lillian στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα.

Μετά από μια δεκαετία έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μια περαιτέρω προσπάθεια προσέγγισης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, υπάρχει ένας "τεράστιος ελέφαντας που βρίσκεται  στο δωμάτιο", αφού από τον Ιανουάριο του 2013, οι τρομοκράτες της Χαμάς δρουν ελεύθερα στην Τουρκία.

Τη Δευτέρα, ο δημοσιογράφος Yoni Ben Menachem ανέφερε για το Κέντρο Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ ότι «η Χαμάς κατασκοπεύει το Ισραήλ για το Ιράν από την Κωνσταντινούπολη».

Στην πραγματικότητα, το έτος 2022 σηματοδότησε τη 10η επέτειο από την επίσημη ίδρυση των γραφείων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το Κέντρο Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Το Αρχηγείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη έχει διευθύνει εκατοντάδες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ισραηλινών και έχει ξεπλύνει εκατομμύρια δολάρια», αναφέροντας:

«Η Τουρκία συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τρομοκράτες που εργάζονται σε τουρκικό έδαφος δημιουργούν υποδομές και σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Χαμάς, οι περισσότεροι πρώην κρατούμενοι στο Ισραήλ για τρομοκρατία που αφέθηκαν ελεύθεροι με ανταλλαγή κρατουμένων, δρουν από την Τουρκία εναντίον του Ισραήλ.

«Παρά τους επίσημους τουρκικούς ισχυρισμούς, δεν εμπλέκεται μόνο η πολιτική δραστηριότητα της Χαμάς.

Σύμφωνα με την Shabak (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας), γνωστή και ως Shin Bet, όλα αυτά τα χρόνια, τα κεντρικά γραφεία, τα υποκαταστήματα και τα στελέχη της Κωνσταντινούπολης έχουν διευθύνει εκατοντάδες τρομοκρατικές επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων στο Ισραήλ και ειδικότερα στη Δυτική Όχθη».

Η έκθεση ρίχνει επίσης φως στις εταιρείες της Χαμάς και το ξέπλυμα χρήματος στην Τουρκία.

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος της Χαμάς

«Η έρευνα της Shabak αποκάλυψε εκτεταμένο ξέπλυμα χρήματος της Χαμάς στην Τουρκία υπό την επίβλεψη του Zaher Jabarin, με τις αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια στην πηγή των κεφαλαίων. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι στελέχη της Χαμάς είχαν μια εταιρεία με το όνομα Imas, η οποία εξυπηρετούσε τη Χαμάς καμουφλάροντας δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αφορούσαν ποσά εκατομμυρίων δολαρίων που μεταφέρθηκαν στη Γάζα και σε διάφορες χώρες».

Μερικοί από τους τρομοκράτες της Χαμάς που έδρασαν στην Τουρκία και δολοφόνησαν ακόμη και Ισραηλινούς, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Khaled Abu Toameh, κορυφαίος δημοσιογράφος που κάλυπτε τα Παλαιστινιακά θέματα για σχεδόν τρεις δεκαετίες, είπε στο JNS:

«Φαίνεται ότι παρά τις συζητήσεις για την επιβολή περιορισμών από την Τουρκία στη Χαμάς, η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα και ορισμένοι από τους ηγέτες της συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει αποστασιοποιηθεί επίσημα και δημόσια από τη Χαμάς. Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, λέει ότι οι σχέσεις της με την Τουρκία παραμένουν ισχυρές παρά την προσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ.

Προφανώς, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να διακόψει εντελώς τους δεσμούς του με τη Χαμάς, επειδή βλέπει την ομάδα ως μέσο για την Τουρκία να παίξει πολιτικό ρόλο στην παλαιστινιακή αρένα».

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Άγκυρα το 2022, ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να εκδιώξει τη Χαμάς από τη χώρα, αίτημα που η Τουρκία απέρριψε.

«Δεν ικανοποιήσαμε μια απαίτηση σχετικά με τη Χαμάς. Δεν βλέπουμε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü.

Κίνδυνος για την ασφάλεια της ΕΕ

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τρομοκράτες της Χαμάς μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με τα τουρκικά διαβατήριά τους. Η Άγκυρα χορήγησε υπηκοότητα σε τουλάχιστον 12 υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς και σχεδίαζε να την παραχωρήσει σε άλλα μέλη, ανέφερε η Telegraph. Αυτό επιβεβαίωσε ο Roey Gilad, επιτετραμμένος στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Τουρκία.

Το 2020, ένας Τσέχος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Tomáš Zdechovský, υπέβαλε ερώτηση στο νομοθετικό σώμα σχετικά με την παραχώρηση υπηκοότητας από την Τουρκία σε στελέχη της Χαμάς, λέγοντας:

«Αυτές οι πληροφορίες εγείρουν ανησυχίες ότι η παλαιστινιακή ομάδα θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών σε όλο τον κόσμο. Η τουρκική υπηκοότητα θα επιτρέψει στα μέλη της Χαμάς να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως βάση για τις επιχειρήσεις τους. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και έτσι η ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε. διακυβεύεται.

1. Υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων, γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

2. Διεξάγει η ΕΕ μια συζήτηση με την Τουρκία σχετικά με αυτό;». ρώτησε ο Zdechovský.

Η παρουσία εταιρειών της Χαμάς στην Τουρκία επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στις 24 Μαΐου 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε έναν οικονομικό στέλεχος της Χαμάς καθώς και σε ένα δίκτυο οικονομικών μεσολαβητών και εταιρειών που παρήγαγαν έσοδα για την τρομοκρατική ομάδα.

Οι κυρώσεις στοχεύουν το Γραφείο Επενδύσεων της Χαμάς, το οποίο κατέχει περιουσιακά στοιχεία που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό περιλαμβάνει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, το Σουδάν, τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η σημερινή δράση στοχεύει τα άτομα και τις εταιρείες που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να κρύψει και να ξεπλύνει κεφάλαια», δήλωσε η Βοηθός Υπουργός Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα οικονομικά εγκλήματα Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, ενώ βρισκόταν στο Ισραήλ για να συζητήσει την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ερντογάν"Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση"

Η Τουρκία φαίνεται να είναι η κύρια σανίδα σωτηρίας για τους τρομοκράτες της Χαμάς. Αυτή η συμμαχία φαίνεται να πηγάζει από την ιδεολογική σχέση μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της Χαμάς, όπως δήλωσε ανοιχτά ο Ερντογάν το 2017.

Η Χαμάς, η οποία έχει το αίμα εκατοντάδων αθώων ανθρώπων στα χέρια της, δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος ανάρτησε στο Twitter το 2018:

«Υπενθύμιση στον Νετανιάχου: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τρομοκράτες. Είναι ένα κίνημα αντίστασης που υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα ενάντια σε μια δύναμη κατοχής».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...