Ένοπλες Συρράξεις

Οι Πολωνοί θέλουν να αγοράσουν τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους BORA (KHAN) και Kaplan για να τους βάλουν στα σύνορα με Λευκορωσία

Ο πολωνικός στρατός θέλει να αγοράσει τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους KHAN. Αυτό σημαίνει ότι δίπλα στους αμερικανικούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και τους εκτοξευτές Chunmoo της Νότιας Κορέας, ένα ακόμη  πυραυλικό σύστημα CMRS (που αναφέρεται στην παρουσίαση ως σύστημα MBRL KHAN) θα εμφανιστεί στην Πολωνία.

Η παρουσίαση που έγινε από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Σχεδιασμού και Εκπαίδευσης των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Cezary Janowski, κατά τη διάρκεια της σύγκλησης της Επιτροπής Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος έδειξε μεταξύ άλλων σχέδια για την αγορά οπλισμού και αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού με νέο ή απόκτηση όπλων που δεν είχε μέχρι στιγμής η Πολωνία.

Γιατί σχεδιάζουν την αγορά τουρκικών πυραύλων οι Πολωνοί

Η όλη διαδικασία αφορά το υπάρχον πυραυλικό σύστημα  WR-40 Langusta, το οποίο πρόκειται να αντικατασταθεί με ένα άλλο που περιγράφηκε στην παρουσίαση ως «πυραυλικό σύστημα MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher System) KHAN».

Το WR-40 Langusta είναι η εκσυγχρονισμένη πολωνική εκδοχή  του σοβιετικού συστήματος BM-21 Grad, το οποίο προέρχεται άμεσα από τους εκτοξευτές πυραύλων "Katyusha" που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος KHAN

Ανεξάρτητα από αυτές τις αλλαγές, το WR-40 Langusta, παραμένει ένα σχετικά φθηνό και απλό μη κατευθυνόμενο οπλικό σύστημα με βεληνεκές -μετά τον εκσυγχρονισμό- έως και 40 km περίπου.

Ως εκ τούτου, η πρόταση που υποβλήθηκε από τον πολωνικό στρατό για την αντικατάσταση του Langust με το τουρκικό πυραυλικό σύστημα MBRL KHAN προκαλεί έκπληξη.

Ο πύραυλος KHAN είναι ένα βαλλιστικό σύστημα που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, για να γίνει ένα  λειτουργικό ισοδύναμο των ρωσικών Iskander ή των αμερικανικών ATACMS.

Ο πύραυλος KHAN έχει βάρος 2,5 τόνους, διαμέτρημα 610 mm και μήκος 8 μέτρα. Φέρει μια κεφαλή βάρους 470 km η οποία εκτοξεύεται σε απόσταση 280 km.

Η πραγματική εμβέλεια του KHAN και  πιθανώς της κεφαλής που μπορεί να τοποθετηθεί είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η ιδιαιτερότητα των πυραύλων KHAN περιγράφεται λεπτομερέστερα από τον Πολωνό ειδικό Przemysław Juraszek: «Η ιστορία της δημιουργίας του πυραύλου KHAN είναι παρόμοια με το drone Bayraktar TB2, επειδή και εδώ η Τουρκία ήθελε αρχικά να αποκτήσει βαλλιστικό πύραυλο από το εξωτερικό, αλλά οι δυτικές χώρες αρνήθηκαν να της το πουλήσουν. Για αυτό οι Τούρκοι τα σχεδίασαν μόνοι τους και η πρώτη δοκιμαστική βολή έγινε το 2017».

Τουρκικό σύστημα πυραυλικού πυροβολικού CMRS/Kaplan

Το MBRL είναι η γενική ονομασία για πυραυλικά συστήματα πυροβολικού πολλαπλών εκτοξευτών.

Στην τουρκική έκδοση ονομάζεται CMRS (Cok Maksatli Roket Sistemi), και χρησιμοποιείται το όνομα Kaplan.
Το CMRS είναι ένα τουρκικό αντίστοιχο του αμερικανικού HIMARS και του νοτιοκορεατικού Chunmoo που αναπτύχθηκε από τη Roketsan.

Όπως και στα συστήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, το CMRS μπορεί επίσης να εκτοξεύσει διάφορους τύπους πυρομαχικών.

Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με μη κατευθυνόμενους πυραύλους 122 mm, παρόμοιους με τον πολωνικό Langusta.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι ανέπτυξαν το σύστημά τους έτσι ώστε να χωρούν σε αυτό, τόσο πύραυλοι ρωσικής προέλευσης όσο και πύραυλοι του διαμετρήματος που χρησιμοποιούνται στη Δύση.

"Το τουρκικό σύστημα CMRS είναι ένα σύγχρονο όπλο με υψηλές δυνατότητες. Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά του θα σημαίνει την εισαγωγή ενός τρίτου συστήματος πυραυλικού πυροβολικού στον Πολωνικό Στρατό, παρόμοιου σε δυνατότητες με το HIMARS και το K239 Chunmoo", δηλώνει Πολωνός ειδικός.

Οι Πολωνοί θέλουν όλα αυτά τα πυραυλικά συστήματα για να τοποθετήσουν προς τα Λευκορωσικά σύνορα, ως αντίβαρο στα σχέδια Μίσνκ και Μόσχας κατά της Βαρσοβίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...