Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ υποστηρίζει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Σουντάνι υπερασπίστηκε την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του και δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υποστήριξης κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Σουντάνι, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, είπε ότι οι δυνάμεις των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύουν και βοηθούν τις ιρακινές μονάδες στην αντιμετώπιση της οργάνωσης IS, ενώ σε μεγάλο βαθμό μένουν εκτός μάχης, εξακολουθούν να χρειάζονται.

«Η εξάλειψη του ISIS χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο», είπε στη συνέντευξη, χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό όνομα για την ομάδα του IS.

Ο Σουντάνι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο, είπε στην εφημερίδα ότι σχεδιάζει να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, προσθέτοντας ότι το Ιράκ θα επιθυμούσε παρόμοιες σχέσεις με την Ουάσιγκτον με αυτές που έχει η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο.

«Δεν το βλέπω ως αδύνατο θέμα, να δω το Ιράκ να έχει καλή σχέση με το Ιράν και τις ΗΠΑ», είπε.

Παρά το γεγονός ότι κατέχει τα 12 μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, το Ιράκ εξαρτάται από το Ιράν για περίπου το 40% των προμηθειών ηλεκτρισμού του, κυρίως σε εισαγωγές φυσικού αερίου.

Το Ιράκ εκτοξεύει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που θα μπορούσε να συλλάβει εξορύσσοντας πετρέλαιο επειδή δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις για να το επεξεργαστεί σε καύσιμο ή να το εξάγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ