Μέση Ανατολή

Άρθρο ντοκουμέντο από τον τέως Ισραηλινό ΥΠΑΜ Ehud Barak- Πως το Ισραήλ σχεδίασε και έπληξε τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία το 2007

"Όταν το Ισραήλ χτύπησε τον αντιδραστήρα της Συρίας. Τι πραγματικά συνέβη - Ανάλυση", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο έχει εξέχουσα βαρύτητα και σημασία, αφού  ανήκει στον Ehud Barak, τον πιο παρασημοφορημένο στρατιώτη του Ισραήλ, ο οποίος διετέλεσε  Αρχηγός του επιτελείου των IDF (1991-95),  Πρωθυπουργός του Ισραήλ (1999-2001) και Υπουργός Άμυνας (1999-2001, 2007-13).

Κυριότερα σημεία του είναι τα ακόλουθα:

"Όταν εντάχθηκα στην κυβέρνηση του Ehud Olmert στις 18 Ιουνίου 2007, ως υπουργός Άμυνας, είχαν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τότε που είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός της καταστροφής του συριακού αντιδραστήρα στο Deir az-Zor (στα τέλη Μαρτίου).

Ήμουν ενήμερος για αυτή τη δραστηριότητα, αφού ενημερώθηκα στα τέλη Απριλίου για την ύπαρξη του αντιδραστήρα από τον Olmert, τον επικεφαλής της Mossad, Meir Dagan, και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του IDF, Amos Yadlin.

Ζητώντας τη γνώμη μου για το τι πρέπει να γίνει, απάντησα επιτόπου: «Πρέπει να το καταστρέψουμε».

Αυτό το θέμα ήταν η αφορμή για την επιμονή μου να μπω το συντομότερο δυνατό στο υπουργείο Άμυνας.

Υπέθεσα ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) βρισκόταν σε  βαθιά προετοιμασία για την εκτέλεση μιας επιχείρησης και πίστευα ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω στην επιτυχία της επιχείρησης.

Δύο λανθασμένα σχέδια

Την πρώτη μου μέρα στο υπουργείο (είχα ήδη υπηρετήσει ως υπουργός Άμυνας παράλληλα με την πρωθυπουργία μου, 1999-2001), συγκάλεσε μια συνάντηση για το «σχεδιασμό της επιχείρησης» με τη συμμετοχή όλων των σχετικών επιχειρησιακών παραγόντων ,Πληροφοριών, Μοσάντ και Πολεμικής Αεροπορίας (IAF ), καθώς και εμπειρογνώμονες σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μου παρουσιάστηκαν με πλήρη λεπτομέρεια τα δύο επιχειρησιακά σχέδια για την καταστροφή του αντιδραστήρα στα οποία εργαζόταν η Πολεμική Αεροπορία και άλλοι.

Η άποψη που επικρατούσε στην αίθουσα, καθώς και αυτή στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ήταν εκείνη της επείγουσας, άμεσης ανάγκης εφαρμογής του σχεδίου, κατά προτίμηση εντός μιας ή δύο εβδομάδων.

Θεωρήθηκε επίσης κρίσιμο να προχωρήσουμε γρήγορα, μήπως δημοσιοποιηθεί η γνώση μας για την ύπαρξη του αντιδραστήρα, κάτι που θα περιέπλεκε σημαντικά την καταστροφή του και προτού ο αντιδραστήρας «ζεσταθεί» και καταστήσει τη επιχείρηση ανέφικτη.

Υπήρξε μια γενική ομοφωνία σχετικά με την ανάγκη «να καταστραφεί ο αντιδραστήρας και να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Συρία».

Προς έκπληξή μου, διαπίστωσα ότι και τα δύο σχέδια, που πλησίαζαν γρήγορα την «ημέρα D», δεν θα πετυχαιναν να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις.

Το πρώτο σχέδιο προέβλεπε μια μαζική αεροπορική επίθεση που θα μπορούσε σίγουρα να καταστρέψει τον αντιδραστήρα, αλλά θα περιλάμβανε μια άμεση εμπλοκή με τη συριακή αεροπορία και την αεράμυνα.

Μια τέτοια επίθεση δεν μπορούσε να αρνηθεί κανείς το επόμενο πρωί και εγκυμονούσε σημαντικό κίνδυνο να πυροδοτήσει μια ευρεία σύγκρουση με τη Συρία και πιθανή επιδείνωση της πλήρους αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ και στον Λίβανο.

Ονόμασα αυτό το σχέδιο «Fat Shkedi» (ο Υποστράτηγος Eliezer Shkedi ήταν ο τότε διοικητής της IAF).

Το δεύτερο σχέδιο, που προετοιμάστηκε στο παρελθόν για μια άλλη αποστολή, ήταν μια επιχείρηση εξαιρετικά «χαμηλής υπογραφής» που δεν θα πυροδοτούσε μια μεγάλη σύγκρουση, αλλά δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει πέρα από σοβαρή αμφιβολία την καταστροφή του αντιδραστήρα.

Ρώτησα εύστοχα ξανά: «Πόσο χρόνο έχουμε πριν ζεσταθεί ο αντιδραστήρας;»

Η απάντηση ήταν: «Γύρω στους τρεις μήνες». «Θα ξέρουμε με βεβαιότητα εάν και πότε το παράθυρό μας αρχίσει να κλείνει, ακόμα κι αν αυτό συμβεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο;» ρώτησα.

Η απάντηση ήρθε: «Ναι, απολύτως».

Συνόψισα ως εξής:

Ένα μεγάλο επίτευγμα πληροφοριών μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για το έργο όταν ο αντιδραστήρας βρίσκεται ακόμη σε φάση κατασκευής.

Ωστόσο, τα δύο σχέδια που παρουσιάστηκαν δεν άντεξαν τους αναγκαίους περιορισμούς.

Στη συνέχεια επανακαθόρισα τις περιοριστικές παραμέτρους πιο ξεκάθαρα:

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα, κατά προτίμηση δύο, σχέδια που μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο την καταστροφή του αντιδραστήρα όσο και μεγάλη πιθανότητα αποφυγής μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης με τη Συρία και τη Χεζμπολάχ.

Κατεύθυνα όλους τους ενδιαφερόμενους συνεργάτες  να αρχίσουν να εργάζονται σε αυτό το πνεύμα.

Δύο σχέδια «χαμηλής υπογραφής».

Έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που συνεπάγονται η οδηγία μου, διέταξα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το «Fat Shkedi», ώστε να εκτελεστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ως αντιστάθμισμα έναντι του κινδύνου πιθανής διαρροής.

Επιπλέον, επειδή δεν μπορούσα να διασφαλίσουμε ότι, παρά τις προσπάθειές μας να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα βρεθούμε σε ευρεία σύγκρουση στο βορρά, ανέθεσα τις Διοικήσεις Βορρά και Εσωτερικών να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προετοιμασίες για μια ευρεία σύγκρουση.

Ζήτησα επίσης από την Ουάσιγκτον πυρομαχικά ακριβείας, ανταλλακτικά και άλλα απαραίτητα μέσα σε περίπτωση που ακολουθούσε πόλεμος.

Προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή αυτών των προετοιμασιών, όλες αυτές οι δραστηριότητες έπρεπε να γίνουν κάτω από ένα παχύ πέπλο μυστικότητας μέσα από ποικίλες ενέργειες απόκρυψης.

Πράγματι, λειτούργησε.

Την Παρασκευή το βράδυ του Αυγούστου, χωρίς διαρροές των μέσων ενημέρωσης, ένα αμερικανικό πλοίο στο λιμάνι του Ashdod ξεφόρτωσε 35.000 τόνους πυρομαχικών και ανταλλακτικών που είναι απαραίτητα για την πιθανή επιδείνωση σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας

Ο πρώτος που ήρθε με μια ιδέα για ένα καλύτερο σχέδιο ήταν ο ίδιος ο Shkedi.

Απέναντι από το τραπέζι που καθίσαμε, πήρε μια τριγωνική χαρτοπετσέτα, την άνοιξε επίπεδη και σχεδίασε πάνω της ένα σκίτσο μιας «χειρουργικής αεροπορικής επιδρομής» στον αντιδραστήρα, η οποία είχε δραματικά χαμηλότερη υπογραφή από αυτή που ετοιμαζόταν.

Ρώτησα πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να το ετοιμάσω και είπε: «Θα μπορούσε να χρειαζόταν ένας μήνας, αλλά εφόσον πρέπει πρώτα να ετοιμάσω το σχέδιο «Fat», ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο».

Το νέο σχέδιο ήταν το "Lean Shkedi" ,που σημαίνει επίσης αδύναμος και κακός.

Το δεύτερο άτομο που με προσέγγισε με μια εναλλακτική ιδέα ήταν ο επικεφαλής πληροφοριών  Yadlin, ένας πρώην ανώτερος διοικητής της IAF που συμμετείχε ως νεαρός πιλότος F-16 στην καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα Osirak του Ιράκ το 1981.

Ήρθε με μια εντελώς διαφορετική ιδέα από το « Lean Shkedi», και ένα κάπως πιο περίπλοκο σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε ένα πολύ χαμηλό αποτύπωμα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τόσο την καταστροφή του αντιδραστήρα όσο και μια πολύ υψηλή πιθανότητα αποφυγής μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης.

Ρώτησα πόσο καιρό θα χρειαζόταν για να προετοιμαστεί το σχέδιο, στο οποίο ο Γιαντλίν απάντησε:

«Μάλλον δύο μήνες». «Πολύ καλό», του είπα. «Ξεκινήστε αμέσως την προετοιμασία και φέρτε το για έγκρισή μου αργότερα».

Τις επόμενες εβδομάδες, οδήγησα μια εντατική σειρά συζητήσεων σχετικά με όλες τις πτυχές της επιχείρησης.

Αυτά αφορούσαν πρώτα και κύρια τις ανάγκες των εκκολαπτόμενων νέων σχεδίων «χαμηλής υπογραφής», «Lean Shkedi» και «Yadlin», μια λεπτομερή ανάλυση πληροφοριών των πιθανών αντιδράσεων της Συρίας και των πιθανών απαντήσεών μας, την προετοιμασία του IDF για μια πιθανή μεγάλη αντιπαράθεση που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας,διπλωματικός περιορισμός της Συρίας αμέσως μετά την επιχείρηση, και αρχικές σκέψεις για την «επόμενη μέρα», συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στον αγώνα κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, των κινδύνων αύξησης ερωτημάτων σχετικά με τις ισραηλινές στρατηγικές δυνατότητες κ.λπ.

Οι συζητήσεις ακολούθησαν παρόμοιες διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το εσωτερικό υπουργικό συμβούλιο.

Στις 26 Ιουλίου, εξέδωσα μια σειρά οδηγιών προς τον IDF να είναι έτοιμος για «έναν πιθανό πόλεμο στο βορρά (Συρία και Χεζμπολάχ)» και στις 3 Αυγούστου διέταξα την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για τις δύο επιχειρήσεις «χαμηλής υπογραφής». 

Όταν καθίσαμε στις 5 Σεπτεμβρίου 2007, για να αποφασίσουμε πώς θα καταστρέψουμε τον συριακό αντιδραστήρα, τα δύο κορυφαία επιχειρησιακά σχέδια ήταν ακριβώς τα δύο χαμηλά σχέδια που προέκυψαν από την παρέμβασή μου και όχι εκείνα που είχαν αρχικά σχεδιαστεί.

Και η ιστορία δεν διέρρευσε, ούτε ο αντιδραστήρας έγινε «καυτός». Για να μην αναφέρουμε ότι η επιχείρηση που έγινε εκείνο το βράδυ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και δεν οδήγησε σε καμία απολύτως σύγκρουση.

Εντατικές συζητήσεις

Υπήρχε ένταση στον αέρα σε κάθε συζήτηση σε πρωθυπουργικό ή υπουργικό επίπεδο. Και ήταν πολλές  κάθε εβδομάδα.

Μπορούσα να νιώσω την προθυμία, μια βιαστική και ανυπόμονη επιθυμία να σταματήσω αυτή την καταστροφική, αργή προσέγγιση και «απλώς να το κάνω».

Καμία από αυτές τις σκέψεις δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου.

Χρειαζόμασταν την ψύχραιμη προσέγγιση παρακολουθώντας την εμπειρία μου για να διασφαλίσουμε την πλήρη επιτυχία της επιχείρησης που ήταν η σίγουρη καταστροφή του αντιδραστήρα, η ελαχιστοποίηση των κινδύνων ευρύτερης σύγκρουσης και η ετοιμότητα για το χειρότερο σενάριο κλιμάκωσης σε έναν πλήρη πόλεμο.

Έτσι, κάπως χιουμοριστικά, όποτε έπρεπε να μιλήσω έλεγα:

Σας το λέω τώρα στην αρχή, και θα σας το ξαναπώ στο τέλος, και αν δεν σας το πω στη μέση, συγχωρέστε με που ξέχασα: «Αυτός ο αντιδραστήρας πρέπει να καταστραφεί! Και θαγίνει! ».

Το πρώτο οκταήμερο του Αυγούστου, τρεις συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο οδήγησαν σε εντάσεις.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προσπάθησε να σφυρηλατήσει την πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο, μαζί με αξιωματικούς του στρατού και των πληροφοριών, που όλοι, εκτός από εμένα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Shaul Mofaz και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Avi Dichter, υποστήριξαν μια άμεση επίθεση.

Η προσπάθεια επίτευξης πλειοψηφίας ή και συναίνεσης είναι θεμιτή, αλλά ο επιλεγμένος τρόπος δεν ήταν.

Ο Πρωθυπουργός Olmert ζήτησε βασικά από τα κορυφαία κλιμάκια του IDF να παρουσιάσουν μια γνώμη και συστάσεις που υποστηρίζουν μια άμεση επίθεση. Αλλά το κανόνισε ως παράκαμψη των βασικών διαδικαστικών κανόνων στο Ισραήλ, όπου, όπως προαναφέρθηκε, η θέση των οργάνων άμυνας θα έπρεπε πρώτα να εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας.

Φυσικά, οι αξιωματικοί μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις από τον υπουργό τους και θα πρέπει να τους επιτρέπεται να τις εκφράσουν και να προσπαθούν να πείσουν το υπουργικό συμβούλιο.

Αλλά στο ισραηλινό συνταγματικό πλαίσιο, οι αξιωματικοί δεν μπορούν να φέρουν στο υπουργικό συμβούλιο «συστάσεις για δράση» που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στον υπουργό Άμυνας που είναι ο άμεσος ανώτερός τους στην αλυσίδα διοίκησης.

Έτσι, προς έκπληξη ορισμένων, διέταξα να σταματήσει η παρουσίαση όταν άρχισαν να διαβάζονται οι προτάσεις.

Ο Πρωθυπουργός, κάπως περίεργα, αποφάσισε να τις διαβάσει ο ίδιος στο φόρουμ με τον Yadlin να εκφράζει επίσης την άποψή του. Ο Yadlin θα μπορούσε να το κάνει αυτό επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, ο επικεφαλής πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού είναι υπεύθυνος για την «εθνική δικτυακή αξιολόγηση» και, ως εκ τούτου, αναφέρεται απευθείας στην κυβέρνηση σχετικά και μόνο από αυτή την άποψη.

Η ατμόσφαιρα θερμάνθηκε, αλλά δεν ξέφυγε

Σε άλλη συνάντηση λίγες μέρες αργότερα, παρουσίασα στο υπουργικό συμβούλιο τη θέση του υπουργείου Άμυνας.

Ακολούθησε μια σφοδρή συζήτηση όπου ο πρωθυπουργός και αρκετοί άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για ένα «σενάριο καταστροφής» σύμφωνα με το οποίο μια διαρροή του σχεδιασμού του IDF σε συνδυασμό με έναν θερμό αντιδραστήρα θα προκαλούσε μια αμετάκλητη βιασύνη προς μια συριακή βόμβα, ακολουθούμενη από αποκαλυπτικές εικόνες πανικόβλητων Ισραηλινών πολιτών που τρέπονταν σε φυγή στο εξωτερικό και το εβραϊκό κράτος φαινομενικά αιωρείται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Απέρριψα κατηγορηματικά αυτήν την υπερβολή και επέμενα στα εξής:

Πρέπει να καταστρέψουμε και θα καταστρέψουμε τον αντιδραστήρα μόλις είναι έτοιμα τα σχέδια χαμηλής υπογραφής.

Έχουμε λίγο χρόνο ακόμα και θα ξέρουμε με σιγουριά όταν θα μας τελειώσει.

Έχουμε το σχέδιο «Fat Shkedi» ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε περίπτωση διαρροής.

Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες μας για μια πιθανή κλιμάκωση σε πόλεμο παρά την επιθυμία μας να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Σε μια τρίτη συνάντηση λίγες μέρες αργότερα, υποβληθήκαμε σε μια μακρά έκθεση από τον πρωθυπουργό Olmert που περιγράφει λεπτομερώς με κάπως νομικιστική γλώσσα την εξέλιξη του έργου από την πρώτη μέρα και τα επιχειρήματά του για μια πρώιμη επίθεση.

Συνέχισα να διαφωνώ, ισχυριζόμενος ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε όλη την ώρα που είχαμε στη διάθεσή μας για να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι μπορούσαμε υπό τις περιστάσεις και μετά να χτυπήσουμε προσπαθώντας να αποφύγουμε να παρασυρθούμε σε μια ευρεία σύγκρουση.

Αυτές οι τεταμένες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ακολούθησαν ανταλλαγή επιστολών μεταξύ εμένα και του πρωθυπουργού, οι οποίες ουσιαστικά διέλυσαν μεγάλο μέρος της φαινομενικής διαμάχης, ολοκληρώνοντας την διαδικασία γύρω στα μέσα Αυγούστου με τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιεί ότι ο διάλογος και η κατανόηση ήταν ο σωστός τρόπος για να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπημένη λύση για νόμιμες διαφορές, αντί για χειρισμούς διαδρόμου και «παιχνίδια εξουσίας».

Δύο πιθανές διαρροές

Προς τα τέλη Ιουλίου, ήρθαμε στην πρωθυπουργική κατοικία για την εβδομαδιαία περίληψη των εξελίξεων και την τελική έγκριση ενός ευαίσθητου επιχειρησιακού βήματος που θα εκτελεστεί το Σαββατοκύριακο σχετικά με την «επιλογή Yadlin».

Προς έκπληξή μας, μας είπαν ότι το βήμα μάλλον έπρεπε να ακυρωθεί για λόγους που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ. Υποστήριξα ότι δεν υπήρχε ανάγκη να σταματήσω κανένα βήμα και συνέστησα να παρακρατηθεί μια απόφαση για κάποιο χρονικό διάστημα, ελέγχοντας αν τα προβλήματα δεν είχαν υπερεκτιμηθεί.

Λίγες ώρες αργότερα, έγινε σαφές ότι είχα δίκιο.

Σε μια άλλη συνάντηση της Παρασκευής το μεσημέρι, κάπου στις αρχές Αυγούστου, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντάγκαν έφερε μια σοβαρή πληροφορία που σύμφωνα με την αίσθησή του έπρεπε να μας αναγκάσει να ξεπεράσουμε όλους τους δισταγμούς και να χτυπήσουμε αμέσως:

«Ο επικεφαλής της CIA Χέιντεν τηλεφώνησε στις 3 τα ξημερώματα για να μου πει ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ, αναγκάστηκαν να μοιραστούν τις πληροφορίες με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι αντιμετωπίζαμε άμεσο κίνδυνο διαρροής που έπρεπε να προληφθεί. Δεν σήμανα συναγερμό. Λέγοντας στο φόρουμ ότι έτυχε να γνωρίζω πολύ καλά τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών από την εμπειρία μου ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, αρχηγός επιτελείου, πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, αν έπρεπε να εκτιμήσω πού βρισκόταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος διαρροής  από Βρετανικές υπηρεσίες ή από αυτό το δωμάτιο ,θα έδειχνα μέσα.

Πράγματι, οι Βρετανοί δεν διέρρευσαν ποτέ το μυστικό.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Dagan προειδοποίησε ξανά για πιθανή διαρροή, αυτή τη φορά από πηγές των ΗΠΑ, προτείνοντας να επισπεύσουμε μια απόφαση.

Αναρωτήθηκα ποιος ήταν αυτός που θα έκανε τη διαρροή, αλλά δεν πήρα απάντηση.  Δεν υπήρξαν περισσότερες πληροφορίες, και πάλι, δεν δημοσιεύτηκε καμία διαρροή.

Λήφθηκε η απόφαση

Προς τα τέλη Αυγούστου, οι προετοιμασίες για τα δύο σχέδια χαμηλών υπογραφών είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί με το “Lean Shkedi” να έχει ολοκληρωθεί πλήρως και το “Yadlin plan”  να είναι σχεδόν έτοιμο

Οι προβλέψεις για τον πόλεμο βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο.

Συνολικά, αυτό σήμαινε ότι έχασα τον αρχικό στόχο μου, την 1η Σεπτεμβρίου, το πολύ λίγες μέρες.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν λεπτομέρειες νομικής φύσεως αναφορικά με την έκγριση της επιχείρησης

Αυτό χρειαζόταν αφού ο δραματικός χαρακτήρας μιας τέτοιας απόφασης την έκανε επιρρεπή σε διαρροή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρόθεση ήταν να παραμείνει ασαφής σχετικά με τον ακριβή τρόπο και το χρονοδιάγραμμα και στη συνέχεια, αμέσως μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, να συναντηθούν σύντομα, ένας προς ένας, με τους επικεφαλής της Μοσάντ, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον αρχηγό του επιτελείου του IDF για να ακούσουν τις συστάσεις τους και να κάνουν αμέσως την οριστική, επίσημη απόφαση ναεκτελεστεί η επιχείρηση το ίδιο βράδυ.

Γύρω στην 1η Σεπτεμβρίου, συμφωνήσαμε να συγκαλέσουμε το υπουργικό συμβούλιο στις 5 Σεπτεμβρίου για τελική απόφαση.

Το προηγούμενο βράδυ, μετά από διαβούλευση με τον Αρχηγό του Επιτελείου Gabi Ashkenazy, ενημέρωσα τον Olmert ότι η σύστασή μου την επόμενη μέρα θα ήταν να χρησιμοποιήσω το "Lean Shkedi" ως την προτιμώμενη επιλογή.

Και τα δύο σχέδια ήταν βιώσιμα και έτοιμα, αλλά το «σχέδιο Yadlin», που μου άρεσε πολύ, ήταν σαφώς λιγότερο πιθανό να επιτύχει συναίνεση. Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι ο Όλμερτ σκέφτηκε το ίδιο. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε γύρω στο μεσημέρι και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα-νωρίς το βράδυ.

Ήταν μια σχετικά εστιασμένη και σύντομη συνάντηση. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις διάφορες επιλογές και κάπως ανακουφίστηκαν από την απουσία της συνηθισμένης έντασης στον αέρα. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν απλώς μια ιεροτελεστία, όσο σημαντική κι αν ήταν, με αποτελέσματα γνωστά εκ των προτέρων.

Όταν ήρθε η ψηφοφορία, μόνο ο Ντίχτερ, πρώην επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας (Σαμπάκ), απείχε.

Αμέσως μετά την αναχώρηση των υπουργών, συνεχίσαμε τη διαδικασία όπως είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Ο Olmert, εγώ και η Livni παραμείναμε στο δωμάτιο και αποφασίσαμε να εκτελέσουμε το "Lean Shkedi" το ίδιο βράδυ, πράγμα που σημαίνει ότι τα αεροπλάνα έπρεπε να απογειωθούν σε λίγες ώρες.

Ο αρχηγός του επιτελείου και οι άνθρωποί του, καθώς και οι πολλές εκατοντάδες άτομα της IAF και της Υπηρεσίας Πληροφοριών που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήξεραν εκ των προτέρων ότι ήταν έτοιμοι να την εκτελέσουν το ίδιο βράδυ.

Πολλές χιλιάδες σε άλλα μέρη των ενόπλων δυνάμεων χωρίς συγκεκριμένη γνώση του τι συνέβαινε ένιωσαν τη μοναδικότητα εκείνης της βραδιάς.

Πριν φύγω από την κατοικία μου στο Τελ Αβίβ , κοίταξα έξω στη νυχτερινή θέα της πόλης και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι έβλεπα τα F-15 ή τα F-16 να πετούν κοντά στο σπίτι μου προς τον αντιδραστήρα, εκατό πόδια κάτω από το παράθυρό μου.

Δύο ώρες αργότερα, από το υπόγειο αρχηγείο της IAF, παρακολουθήσαμε την επιχείρηση. Πήγε όσο ομαλά μπορούσαμε να ελπίζουμε. Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι τη βίαιη αντιπαράθεση που θα μπορούσε να είχε προκύψει κάτω από την εναλλακτική λύση «Fat Shkedi». 

Μετά από περισσότερο από μιάμιση ώρα, τα μαχητικά αεροσκάφη ανέβηκαν και απελευθέρωσαν τα πυρομαχικά τους.

Ένα λεπτό περίπου αργότερα ήρθε η αναφορά: «Αποδοχή: Αριζόνα». Ο αντιδραστήρας είχε καταστραφεί επιτυχώς.

Ένας μερικός αναστεναγμός ανακούφισης , επήλθε

Περισσότερο από μία ώρα αργότερα, όλα τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με ξένες αναφορές, ο Μπασάρ Άσαντ ενημερώθηκε για την καταστροφή του αντιδραστήρα λίγο μετά το συμβάν. 

Χρειάστηκαν άλλες δώδεκα ώρες για να επιβεβαιώσουμε την εκτίμησή μας από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένα σχέδιο χαμηλής υπογραφής θα έδινε στον Σύρο πρόεδρο επαρκή περιθώρια για να κρατήσει την επίθεση κρυφή, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σύγκρουση μαζί μας.

Βοήθησε επίσης το γεγονός ότι ο κύκλος των ανθρώπων στη Συρία που γνώριζαν για την επίθεση ήταν εξαιρετικά στενός.

Η επιχείρηση πέτυχε γιατί παρ' όλες τις διαφωνίες μας, είχαμε μια ισχυρή ενότητα σκοπού που μας ένωσε όλους:

Οι αφοσιωμένοι πράκτορες της Μοσάντ υπό την εξαιρετικά δημιουργική ηγεσία του Ντάγκαν που έφεραν την αρχική απόδειξη της ύπαρξης του αντιδραστήρα, οι αναλυτές πληροφοριών και οι επιχειρησιακές μονάδες του Ισραηλινού Στρατού υπό τον Yadlin, έναν προικισμένο και αποτελεσματικό ηγέτη·

Ο αρχηγός του επιτελείου Ashkenazy, ο ακούραστος διοικητής των IDF που συντόνιζε τις στρατιωτικές δραστηριότητες μεταξύ της IAF και προετοίμασε τον στρατό για έναν πιθανό πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ο Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Στρατηγός  Πίνχας Μπούχρις, ένας ικανότατος στοχαστής, ο οποίος μαζί με τους αφοσιωμένους υφισταμένους του διαφύλαξαν τη μαζική γραμμή ανεφοδιασμού που απαιτείται για το χειρότερο σενάριο πολέμου. και, φυσικά, ο Διοικητής της IAF Shkedi, ένας σπουδαίος διοικητής και σπουδαίος άνθρωπος, με τις κορυφαίες ομάδες πιλότων και πληρωμάτων αεροσκαφών που έκαναν τον πραγματικό σχεδιασμό, την προετοιμασία, την εκπαίδευση και την εκτέλεση της επιχείρησης.

Ορισμένα εύσημα οφείλονται στις εσωτερικές μας ομάδες ,τους Στρατηγούς Χέρτζογκ και Ντάνγκοτ στο γραφείο μου, τον Τέρμποβιτς και τον Τούργκεμαν στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερος έπαινος στον Πρωθυπουργό Olmert που έφερε την υπέρτατη ευθύνη από την πρώτη μέρα, δεν έχασε ποτέ από τα μάτια του την ανάγκη να καταστρέψει τον αντιδραστήρα και ανέλαβε το βάρος των πιο ευαίσθητων επαφών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Τους χαιρετίζω ειλικρινά όλους, χωρίς να εγκαταλείψω καμία από τις παραπάνω κριτικές.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται οι επιχειρησιακές δυνατότητες και τα εθνικά πρότυπα αντιμετώπισης προκλήσεων, συνδυάζοντας τον αμοιβαίο σεβασμό με ειλικρινείς, επικριτικές και μερικές φορές επώδυνες συζητήσεις για το τι πραγματικά συνέβη και τι πρέπει να διορθωθεί."

Επίλογος

Εκτίμησή μας  είναι ότι το παραπάνω άρθρο θα πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς από  την πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της χώρας μας για εξαγωγή πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων. 

Ειδικότερα θα πρέπει να τύχουν ενδοσκόπησης θέματα που αφορούν τη διαδικασία λήψεως πολύ κρίσιμων αποφάσεων, την λεπτομεραιακή σχεδίαση, όπου όπως είδαμε προβλεπόταν σχέδιο  επιχειρήσεων άμεσης ενέργειας σε περίπτωση διαρροής, καθώς επίσης  και δύο σχέδια επιχειρήσεων από τα οποία θα προκρινόταν για εφαρμογή το ένα εφόσον τηρείτο το χρονοδιάγραμμα σχεδίασης, χωρίς διαρροές και απρόοπτες εξελίξεις, όπως και έγινε τελικά.

Αξιοσημείωτο τέλος είναι το γεγονός ότι και τα 3 παραπάνω σχέδια προετοιμάστηκαν υποσυνθήκες άκρας μυστικότητας, χωρίς διαρροές σε ΜΜΕ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ