Μέση Ανατολή

Αντι-αποικιακό μανιφέστο! Συριακή «εθνική φόρμουλα» Κούρδων-Δαμασκού απέναντι στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της Εθνικής Πρωτοβουλίας για τους Κούρδους της Συρίας, Ομάρ Όσι (Omar Ossi), αποκάλυψε χθες ότι το κλίμα μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) είναι αυτή τη στιγμή «πολύ καλύτερο», αφού πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η τελευταία από τις οποίες ήταν στη Δαμασκό πριν από λίγες ημέρες, με τις δύο πλευρές να διευρύνουν τις συμφωνίες τους.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τις αμφισβητούμενες πολιτικές πτυχές της εξομάλυνσης της κατάστασης προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία σε μια συριακή εθνική φόρμουλα για τον τερματισμό των προσχημάτων του τουρκικού καθεστώτος να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του βορρά της χώρας.

Σε δήλωσή του στο Al-Watan, ο πρώην βουλευτής είπε πως, «παρά τη διεξαγωγή της τελευταίας τριμερούς συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη στο πλαίσιο της Αστάνα και την αντίθεση Ρωσίας και Ιράν στην Τουρκία για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε νέας στρατιωτικής επιχείρησης στο συριακό έδαφος, οι τουρκικές απειλές κατά της Συρίας και το ενδεχόμενο εισβολής σε ορισμένες περιοχές υπό τον έλεγχο των SDF, όπως η ύπαιθρος του Χαλεπίου και τα ανατολικά του Ευφράτη, εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ειδικά του αρχηγού του καθεστώτος (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν».

Ο Όσι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το τουρκικό καθεστώς πέτυχε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη αφού συμφώνησε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, και φυσικά αυτή η απόφαση χρειάζεται την έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνένοχες με την Τουρκία.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μετά την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές επαφής με το τουρκικό καθεστώς στο Άιν Αλ Άραμπ, το Μανμπίζ και το Άιν Ίσα και τις ενισχύσεις του στην περιοχή, εκτός από τις προετοιμασίες των SDF, οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επίθεση στο περιοχή θα αντιμετωπίσει βίαιη απάντηση και αντίσταση.

Μόνιμος στόχος η Συρία στο πλαίσιο του τουρκικού Εθνικού Όρκου

Επεσήμανε ότι αξιωματούχοι του τουρκικού καθεστώτος μετά τη «Σύνοδο Κορυφής του Νταχράν» εξακολουθούν να μιλούν για τη δημιουργία αυτού που αποκαλούν «ασφαλή ζώνη» εντός του συριακού εδάφους και πρόσθεσε: «Είναι ένας μόνιμος στόχος για την Τουρκία να συμπεριλάβει όλη τη βόρεια Συρία ως τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο του Εθνικού Όρκου του 1920».

Ο επικεφαλής της Εθνικής Πρωτοβουλίας των Σύριων Κούρδων εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πρόσφατες συνεννοήσεις μεταξύ του συριακού στρατού και των SDF και η πραγματοποίηση περισσότερων από μία συναντήσεών τους στο αεροδρόμιο Καμίσλι, οδήγησαν σε αυτές τις στρατιωτικές συνεννοήσεις, καλώντας όλα τα μέρη να διευρύνουν αυτές τις συμφωνίες για να συμπεριλάβουν πολιτικές συνεννοήσεις σε ορισμένα επίμαχα σημεία που εκκρεμούν ακόμη μεταξύ των δύο πλευρών.

Επεσήμανε ότι «πριν από λίγες μέρες υπήρχε αντιπροσωπεία της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης και στη Δαμασκό, και ελπίζω ότι αυτές οι συνεννοήσεις θα επεκταθούν με τρόπο που να διευκολύνει την επιστροφή των κρατικών θεσμών στην περιοχή και στο πλαίσιο μιας εθνικής φόρμουλας που συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, και έτσι να εκτονώσουμε την κρίση και να εξαλείψουμε τα προσχήματα του τουρκικού καθεστώτος». Συμπλήρωσε ότι «το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλύτερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Όσι ευχήθηκε, «ο λαός μας στις περιοχές της βόρειας Συρίας, ειδικά οι Κούρδοι και άλλες συνιστώσες, σε περίπτωση οποιασδήποτε τουρκικής επίθεσης, θα πρέπει να μείνουν στη γη, στις φάρμες, στα χωριά και στις πόλεις τους και να προσκολληθούν στο εθνικό τους έδαφος, έτσι ώστε το σενάριο του Αφρίν, του Ρας αλ Αΐν, του Ταλ Αμπιάντ και των υπόλοιπων κατεχόμενων περιοχών του τουρκικού καθεστώτος να μην επαναληφθούν».

Επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι ακόμη ευαίσθητη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις προθέσεις του Ερντογάν και κανείς δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί, καθώς χρειάζεται κάποιες επιχειρήσεις εκτός των συνόρων του, ειδικά στη Συρία και το Ιράκ με το πρόσχημα ότι απειλείται η τουρκική εθνική ασφάλεια και καταδιώκει τους Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης και τις SDF, προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την επιχείρηση.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, αντιμετωπίζει εκλογές μετά από λιγότερο από ένα χρόνο, και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν μπει στις εκλογές, δεν θα τα καταφέρει και η αντιπολίτευση θα επικρατήσει, πέρα ​​από την ασφυκτική οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία ως αποτέλεσμα των απερίσκεπτων πολιτικών του καθεστώτος Ερντογάν».

Ακόμα στο τραπέζι η τουρκική επιχείρηση στη Συρία

«Ο Ερντογάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι ακόμα στο τραπέζι και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή χωρίς να λάβει άδεια από οποιαδήποτε δύναμη, περιφερειακή ή διεθνή, και ως εκ τούτου απευθύνω έκκληση στους αδελφούς των SDF να χτυπήσουν στις πόρτες της Δαμασκού και πάλι για να αναζητήσουμε μια λύση σε αυτό», προσθέτει ο ίδιος.

Κάλεσε να επιλυθούν όλες οι διαφορές και να δημιουργηθεί μια κοινή αίθουσα στρατιωτικών επιχειρήσεων για να αποκρουστεί κάθε τουρκική επιθετικότητα που μπορεί να λάβει χώρα. Ο Όσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «τουρκική εισβολή στο συριακό έδαφος στις περιοχές που ελέγχονται από τις SDF θα προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, θα αναβιώσει την τρομοκρατική οργάνωση ISIS σε αυτές τις περιοχές και θα αποδυναμώσει τον πόλεμο εναντίον της».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σύμμαχοι της Ρωσίας και του Ιράν εργάζονται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και υπάρχει επίσης ένα είδος μεσολάβησης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, και αυτό διέρρευσε στα παρασκήνια της Συνόδου Κορυφής της Τεχεράνης και της επίσκεψης του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σε Άγκυρα και Δαμασκό.

Ο Όσι κατέληξε λέγοντας: «Μόλις επιτευχθεί η στρατιωτική και πολιτική συμφωνία μεταξύ της Δαμασκού και των SDF υπό τη ρωσική αιγίδα και την ιρανική υποστήριξη, οι δικαιολογίες του Ερντογάν για απειλητική στρατιωτική επίθεση κατά του συριακού εθνικού εδάφους θα ακυρωθούν».

Ο Όσι κατήγγειλε έντονα τις τουρκικές απειλές και κάλεσε τους Κούρδους της Συρίας και άλλα στοιχεία του συριακού λαού να σταθούν ενωμένοι ενάντια στην τουρκική κατοχή και τους μισθοφόρους της, να υποστηρίξουν το συριακό στρατό και τις SDF, να καλέσουν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει ευθύνες και να ασκήσει πίεση στο τουρκικό κράτος για να το εμποδίσει να πραγματοποιήσει τις αποικιακές του φιλοδοξίες και να παραβιάσει την κυριαρχία της Συρίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...