Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Κρίσιμες διπλωματικές μεταβολές! 8 ορόσημα στο ταξίδι Τζ. Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή ήταν γεμάτο με γεγονότα, άλλα συμβολικά και άλλα μεγάλης περιφερειακής σημασίας. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά από τα περιστατικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και γιατί έχουν σημασία, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.

Ο Μπάιντεν συναντά τον Σίσι

Πριν φύγει από την περιοχή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνάντησε τον Αιγύπτιο ηγέτη. «Σήμερα, κάθισα με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για να επιβεβαιώσω την κοινή μας δέσμευση στη στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Αιγύπτου και να συζητήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Υπάρχει μεγάλη αξία στις ΗΠΑ και την Αίγυπτο που συνεργάζονται στενά», έγραψε ο Μπάιντεν.

Αυτή ήταν μια σημαντική συνάντηση γιατί η Αίγυπτος είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή. Υπάρχουν όμως φωνές που πιστεύουν ότι η Αμερική πρέπει να λάβει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Συναντώντας τον Σίσι, ο Μπάιντεν δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ στους παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους. Αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής ομάδας που περιλαμβάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ για νέες συμφωνίες μεταξύ του Καΐρου και του Ριάντ. Η Αίγυπτος είναι επίσης βασικός εταίρος ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν συναντά ηγέτες της Μέσης Ανατολής

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με διάφορους ηγέτες του Κόλπου. Αυτό ήταν επίσης σημαντικό γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο πόσες συναντήσεις θα είχε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η υπέρβαση της απλής συνάντησης με τους Σαουδάραβες είναι απαραίτητη, διότι σχετίζεται με τις Συμφωνίες του Αβραάμ και το ευρύτερο δυναμικό των περιφερειακών συνεργασιών για την ασφάλεια. Υπάρχει μια αίσθηση μεταξύ ορισμένων σχολιαστών ότι οι συναντήσεις βοήθησαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην περιοχή για την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ως μέρος αυτών των συναντήσεων, το The National στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ, στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Τζέντα το Σάββατο». Αυτό έλαβε χώρα λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη της Τζέντα. «Καταλαβαίνουμε και οι δύο ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα κάνουν πολύ πιο σημαντικό να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί. Θέλω να σας προσκαλέσω επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη φετινή έξοδο», είπε ο Μπάιντεν στον Μοχάμεντ.

Ο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από την περιοχή

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και τρεις άλλους ηγέτες στη Τζέντα. Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα φύγουν» από τη Μέση Ανατολή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να παραμείνουν δεσμευμένοι εταίροι στη Μέση Ανατολή. Δεν θα απομακρυνθούμε και δεν θα αφήσουμε ένα κενό να καλυφθεί από την Κίνα, τη Ρωσία ή το Ιράν», είπε.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί από το 2008 υπάρχει ανησυχία ότι η Αμερική φεύγει. Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να στραφεί και να αρχίσει να συνεργάζεται με το Ιράν, και επίσης τροφοδότησε ψεύτικες ελπίδες στην Αίγυπτο. Το χάος της Αραβικής Άνοιξης οδήγησε σε σύγκρουση στη Συρία. Ο εξτρεμισμός κατάπιε μέρος του Ιράκ.

Σχόλια από τους κύκλους του Λευκού Οίκου υπό τους Ομπάμα και Τραμπ έδειξαν και οι δύο ότι η Ουάσιγκτον είχε βαρεθεί να σπαταλά ζωές στην περιοχή. Τώρα ο Μπάιντεν έδειξε ότι η Αμερική επέστρεψε. Συναντήθηκε με ηγέτες του Κόλπου, καθώς και με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά Αλ Καντίμι.

Οι σχολιαστές του Κόλπου ζυγίζουν

Υπήρχαν αρκετά άρθρα στον Κόλπο που περιγράφουν τις ανησυχίες σχετικά με το ταξίδι. Γενικά, υπήρξαν έπαινοι αλλά και ανάλυση για το πώς ο Μπάιντεν πλοηγούσε στην περιοχή.

Ένα άρθρο στο Al Ain σημείωσε ότι «σε περιφερειακό επίπεδο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τρία πράγματα, το πρώτο από τα οποία είναι ότι δεν είμαστε αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών παρά όλα όσα έχουν περάσει οι σχέσεις ΗΠΑ-Κόλπου. Αντίθετα, είμαστε σύμμαχοι που έχουμε το δικαίωμα να εκπροσωπούμε τα συμφέροντά μας μέσω των σχέσεών μας με όλα τα μέρη. Δεύτερον, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διαχειριστεί τις λεπτομέρειες του στρατηγικού ανταγωνισμού με την Ανατολή (Κίνα και Ρωσία) με λιγότερο χονδροειδή εργαλεία στον χώρο της Μέσης Ανατολής. Και τρίτον, η ήπια διπλωματία δεν θα επιτύχει την απαιτούμενη σημαντική ανακάλυψη στην περίπτωση του Ιράν».

Η συζήτηση για τον ρόλο των ΗΠΑ στον Κόλπο είναι σημαντική γιατί δείχνει μια πιο λεπτή και ώριμη σχέση. Οι χώρες της περιοχής αναρωτιούνται για τις αμερικανικές δεσμεύσεις, αλλά η πολυπλοκότητα της εποχής Ομπάμα και Τραμπ οδηγούν σε μια πιο ώριμη συζήτηση για το τι ρόλο πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ. Αυτές οι συζητήσεις αφορούν τους ενεργειακούς δεσμούς και την αεράμυνα καθώς και τις απαιτήσεις των ΗΑΕ, των Σαουδάραβων και άλλων σχετικά με το τι χρειάζονται.

Το Ιράν γνωρίζει ότι ο στρατός του είναι αδύναμος

Ο Ιρανός Μοχάμεντ Μπαγκερί, αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε μια ομιλία κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στην οποία επαίνεσε το ανθρώπινο δυναμικό του ιρανικού στρατού. Ωστόσο, η γενική επισήμανσή του ήταν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα στερούνταν των τεχνικών ικανοτήτων των αντιπάλων της. Αυτό πιθανότατα ήταν μια αναφορά σε πρόσφατες προσπάθειες αντιμετώπισης των ΗΠΑ ή του Ισραήλ ή κρατών του Κόλπου. Το Ιράν γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις. Δεν προσπάθησε καν να προκαλέσει την Αμερική όσο ο Μπάιντεν ήταν στην περιοχή.

«Αντιμετωπίζουμε έναν δύσκολο και πολύ περίπλοκο συνδυασμένο πόλεμο, πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον τύπο πολέμου», τόνισε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Μπορεί η Μέση Ανατολή να αποφύγει το ταξιδιωτικό χάος και τον πληθωρισμό;

Καθώς ο Μπάιντεν φεύγει από τη Μέση Ανατολή, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να βλάψει την περιοχή. Τι γίνεται με το εμπόριο σιταριού και άλλα εμπορικά ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία; Αυτά είναι βασικά ερωτήματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει κύμα καύσωνα και ανησυχίες. Εν τω μεταξύ, η Emirates Airlines απέρριψε τα αιτήματα του αεροδρομίου Χίθροου για τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πωλούν καλοκαιρινά εισιτήρια, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «παράλογη και απαράδεκτη», σύμφωνα με το BBC.

«Η αεροπορική εταιρεία κατηγόρησε το αεροδρόμιο ότι είχε «κατάφωρη περιφρόνηση» για τους πελάτες αφού περιόρισε τον αριθμό των επιβατών σε 100.000 την ημέρα το καλοκαίρι», ανέφερε το BBC. «Επί μήνες ζητούσαμε από τις αεροπορικές εταιρείες να βοηθήσουν στην κατάρτιση ενός σχεδίου για την επίλυση των προκλήσεων πόρων τους, αλλά δεν υπήρχαν σαφή σχέδια και κάθε μέρα που περνούσε, το πρόβλημα χειροτέρευε», δήλωσε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό δείχνει ότι η Μέση Ανατολή πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει την επερχόμενη οικονομική και ταξιδιωτική καταιγίδα χάους που βιώνει η Δύση. Δεν είναι σαφές εάν οι σχέσεις της περιοχής με την Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, μπορούν να την βοηθήσουν να ξεφύγει από τα προβλήματα της Ευρώπης.

Από το I2U2 μέχρι το Centcom και το Μαρόκο

Το Ισραήλ, η Ινδία, τα ΗΑΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται τώρα σε ένα νέο πλαίσιο που ονομάζεται I2U2, το οποίο συγκεντρώνει χώρες με κοινά συμφέροντα. Η κίνηση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν και κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνόδου κορυφής. Μένει να δούμε αν ένα νέο σύμφωνο αεράμυνας στην περιοχή θα φέρει επίσης κοντά το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραήλ κατευθύνεται στο Μαρόκο μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ την Κυριακή. Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν την ταχεία ενσωμάτωση του Ισραήλ στην περιοχή και τα νέα περιφερειακά συστήματα εταιρικών σχέσεων.

Η ιστορία με drone Ρωσίας-Ιράν μεγαλώνει

Η Ρωσία μπορεί να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν θα παρείχε στη Μόσχα οπλισμένα drones πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν. Καθώς ο πρόεδρος ταξίδευε στην περιοχή, αυτή η ιστορία μεγάλωνε. Αν και το Ιράν και η Ρωσία φάνηκε να υποβαθμίζουν τις αναφορές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αυξάνουν την ιστορία.

Μένει να δούμε αν προκύψουν στοιχεία για μια πραγματική μεταφορά με drone. Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να προσπαθήσει να επιτεθεί στην Ουκρανία με όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, όπως τα συστήματα HIMAR. Η Ουκρανία θα πρέπει να ενισχύσει την αεράμυνα έναντι οποιασδήποτε αυξανόμενης απειλής από drone. Ο ηγέτης της Ρωσίας αναμένεται να έρθει στην περιοχή αυτή την εβδομάδα και θα είναι σημαντικό να δούμε εάν θα κάνει συγκεκριμένα βήματα με τους Ιρανούς και Τούρκους ομολόγους του σχετικά με πράγματα όπως τα drones ή τις τουρκικές απειλές για εισβολή στη Συρία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ