Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Τι δουλειά είχε η αλεπού στο παζάρι; Ο Μπάιντεν στόχευσε δύο χώρες

Το ενεργειακό πρόβλημα παγκοσμίως έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της προσπάθειας απεγκλωβισμού της Ευρώπης από την ενεργειακή ομηρία της Μόσχας.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω ενεργειακή εξάρτηση της Δύσης από τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μ. Ανατολής και βορείου Αφρικής και  επειδή το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν ξεκίνησε περιοδεία σε χώρες της Μ. Ανατολής προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην παροχή ενέργειας από εκεί.

"Ο Μπάιντεν στόχευσε δύο χώρες. Δεν θα αφήσουμε κενά να καλυφθούν", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα αφήσουν οι ΗΠΑ   κενό στη Μέση Ανατολή που θα καλύψουν η Ρωσία και η Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έκανε μια δήλωση μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Παλάτι Σαλάμ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

https://www.youtube.com/watch?v=3QqvAPw7eEY

Δηλώνοντας ότι είχε σημαντικές συναντήσεις με στελέχη της Σαουδικής Αραβίας, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι συζήτησαν για την ενεργειακή ασφάλεια στις συναντήσεις στη Τζέντα και ότι η Σαουδική Αραβία θα συνάψει εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ για την καθαρή ενέργεια.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχαν καλές συνομιλίες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Δηλώνοντας ότι συζήτησαν για τις ανάγκες ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας και τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα αναφέρθηκαν και στο θέμα της Υεμένης, όπου  ο Μπάιντεν είπε: «Συμφωνήσαμε με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνουμε την εκεχειρία στην Υεμένη»

Σημειώνοντας ότι είχαν σημαντικές συναντήσεις με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον διάδοχο και ότι σημείωσαν πολλές επιτυχίες μετά από μήνες «σιωπηρής διπλωματίας», ο Μπάιντεν είπε:

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Σαουδική Αραβία θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε όλες τις πτήσεις πολιτών, εκτιμήστε αυτήν την απόφαση. Αυτή είναι μια σημαντική, πολύ μεγάλη απόφαση. Είναι επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας θα ανοίξει στο Ισραήλ». είπε.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι συζήτησε το ενεργειακό θέμα με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και είπε ότι αναμένουν από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ελέγξουν τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μέση Ανατολή, είπε: "Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην ενίσχυση των σχέσεών μας με τις χώρες του Κόλπου. Δεν θα αφήσουμε κανένα κενό στη Μέση Ανατολή για να καλύψουν η Ρωσία και η Κίνα". 

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις στα νησιά Τιράν και Σανφίρ στην Ερυθρά Θάλασσα θα φύγουν από εκεί.

Δηλώνοντας ότι συμφώνησαν επίσης να συνδέσουν το Ιράκ με το ηλεκτρικό δίκτυο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) μέσω της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την τεχνολογία G5.

Ο Μπάιντεν είπε ότι αναφέρθηκε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα μπιν Σέλμαν. 

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ο Μπιν Σαλμάν του είπε ότι δεν ευθύνεται για το περιστατικό και ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον των υπευθύνων.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Σαουδικής Αραβίας-Ιράκ

Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SPA της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Ihsan Abdulcebbar υπέγραψαν το πρωτόκολλο που προβλέπει την εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ των μερών στις αρχές του 2022 για τη σύνδεση των δικτύων  ηλεκτρικής ενέργειας

Υπενθυμίζεται  ότι νωρίτερα, στις 25 Ιανουαρίου 2022, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι το έργο για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με το Ιράκ αποτελεί ένδειξη της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα, ιδιαίτερα σε τεχνικούς τομείς, και της επιθυμίας για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων.

Ο Bin Abdulaziz σημείωσε ότι το εν λόγω έργο αποτελεί συνέχεια του οράματος της Σαουδικής Αραβίας για το 2030 και των προγραμμάτων που επικεντρώνονται στην επένδυση στη στρατηγική θέση της χώρας και στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, το μεγαλύτερο στην περιοχή.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Οι κινήσεις Μπάϊντεν για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης  ενεργειακής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, με αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που θα έχει ως επακόλουθο την συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια και συνεπώς του πληθωρισμού που έχει αρχίσει να καλπάζει στη Δύση, φαίνεται ότι διαλύουν τα σύννεφα που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πολύ απειλητικά αναφορικά με τις σχέσεις Ριάντ-Ουάσιγκτον και εξηγώ

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του έγκριτο ΜΜΕ , αποκάλυπτε ότι  ο οργανισμός BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ενδέχεται να προσθέσει άλλα πέντε κράτη στη σύνθεσή του,  όπως ανέφερε η εφημερίδα Izvestia, 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός από την Αργεντινή και το Ιράν, των οποίων τα σχέδια για ένταξη στην ομάδα ήταν ήδη γνωστά, ενδέχεται να ενταχθούν και η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ BRICS Purnima Anand επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες στην Izvestia, λέγοντας ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της οργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου.

Ο Ανάντ είπε ότι όλες αυτές οι χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των BRICS, σε μελλοντική σύνοδο κορυφής της ομάδας στη Νότια Αφρική, ενδέχεται να τεθεί το ζήτημα της συμπερίληψης του Ιράν, της Αργεντινής, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου ή της Τουρκίας.

Η συνάντηση θα πρέπει να γίνει το 2023, ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες δεν είναι ακόμη γνωστές.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη χωρών στα BRICS θα γίνει πολύ γρήγορα, γιατί τώρα όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα της ένωσης ενδιαφέρονται να επεκταθούν.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να συγκρατήσουν στη Δύση τη Σαουδική Αραβία και γενικότερα τις χώρες του Κόλπου αποτρέποντας μια πολύ επικίνδυνη Ρωσική και Κινεζική διείσδυση.

Η απελευθέρωση των πολιτικών πτήσεων από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία είναι ένα σημαντικό βήμα στην ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στις φίλες και σύμμαχες χώρες του Ισραήλ, πράγμα που αποτελεί επιδίωξη των ΗΠΑ και που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη σύμπραξη στρατιωτικών συνεργασιών Ριάντ-Τελ Αβίβ, ακόμη και στη δημιουργία κοινής αντιαεροπορικής ομπρέλας απέναντι στο Ιράν.

Επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία δίνει άλλες προοπτικές ανάπτυξης των σχλεσεων περαιτέρω Ριάντ-Βαγδάτης.

Όλα αυτά  θα έχουν ως συνέπεια τον περιορισμό τις τουρκικής επιρροής στα τεκταινόμενα στο Ιράκ και στη Μ.Ανατολή, περιθωριοποιώντας την Άγκυρα.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά τη διπρόσωπη τουρκική εξωτερική πολιτική, αφού οι Τούρκοι από τη μια ζητάνε να αγοράσουν F-16 από τις ΗΠΑ για να στραφούν κατά της Ελλάδας , πιστής συμμάχου των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και από την άλλη παζαρεύουν την ένταξή τους στους BRICKS, για να είναι μαζί  με τα πραγματικά φιλαράκια τους, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ