Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Όλα κρίθηκαν στην Αστάνα! Οι επιχειρήσεις Ρωσίας-Ιράν στη Συρία προσγειώνουν τις τουρκικές προσδοκίες για εισβολή

Η Τουρκία απέτυχε να συγκεντρώσει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν για μια νέα στρατιωτική επέμβαση κατά των Σύριων Κούρδων στη συνεδρίαση της πλατφόρμας της Αστάνα αυτή την εβδομάδα.

Ανώτεροι διπλωμάτες από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν, οι τρεις εγγυητές της πλατφόρμας, καθώς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας, παρευρέθηκαν στη συνάντηση 15-16 Ιουνίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ-Σουλτάν, γνωστή παλαιότερα ως Αστάνα. Ενώ η επίσημη ατζέντα περιελάμβανε θέματα όπως η επιστροφή των Σύριων προσφύγων, η ανθρωπιστική και οικονομική κατάσταση στη Συρία, το έργο της συνταγματικής επιτροπής στη Γενεύη και μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης προς μια πολιτική διευθέτηση, το κύριο θέμα ήταν οι τουρκικές απειλές για καταπολέμηση του ελέγχου του περαιτέρω εδάφη που κατείχαν οι Κούρδοι.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ έχει ονομάσει ανοιχτά το Τελ Ριφάατ και τη Μανμπίτζ ως στόχους, δεσμευόμενος να τους απαλλάξει από τους «τρομοκράτες» ως μέρος ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης με βάθος 30 χιλιομέτρων (περίπου 20 μίλια) κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι ομάδες στο στόχαστρο της Άγκυρας είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, και η πολιτική της πτέρυγα, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης. Η Άγκυρα τους εξισώνει με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη ομάδα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της αυτονομιστικής εκστρατείας στην Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση, ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Συρία και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, χαρακτήρισε το σχέδιο επέμβασης της Τουρκίας μια «παράλογη» προοπτική που απειλεί «μια κλιμάκωση της έντασης και μια νέα στρατιωτική αντιπαράθεση σε αυτές τις περιοχές». Απέρριψε τις εικασίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια σε αντάλλαγμα να εμποδίσει η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν κάνουμε παζάρια. Δεν εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας στην περιοχή», είπε.

Ο Αλί Ασγκάρ Χάτζι, επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας, «υπογράμμισε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Συρίας είναι ανέγγιχτες» σε συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο Σύριος υφυπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σουσάν, ο οποίος ηγήθηκε της συριακής αντιπροσωπείας, προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη «να χαλιναγωγήσουν τις επιθετικές πολιτικές [του Ερντογάν]» σε μια συνάντηση με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ανέφεραν συριακά ΜΜΕ. Σε απάντηση, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επικαλέστηκαν δηλώσεις του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για υποστήριξη της κυριαρχίας της Συρίας και κατά των νέων κλιμακωτικών κινήσεων στη χώρα.

Σε ξεχωριστές συνομιλίες με τους Ρώσους, ο Σουσάν απέρριψε τα προσχήματα της Τουρκίας για επιθέσεις στο συριακό έδαφος, κατηγορώντας ότι είχαν σχεδιαστεί «για να επιτύχει τα επεκτατικά ιδανικά της» και ότι «ο συριακός λαός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τη χώρα του [και] να αντισταθεί στην κατοχή». Ο Λαβρεντίεφ, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε η Ρωσία να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση στη Συρία.

Στην τελική δήλωση, τα κόμματα κατήγγειλαν «αποσχιστικές ατζέντες» στη Συρία σε ένα νεύμα για τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και μια επίπληξη των κουρδικών ομάδων που ηγούνται της de facto αυτοδιοίκησης στο βορρά. Επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, όπως έκαναν σε όλες τις προηγούμενες δηλώσεις τα τελευταία έξι χρόνια. Κατά την άποψη της Τουρκίας, ο έλεγχος σημαντικών τμημάτων συριακού εδάφους δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτή τη δέσμευση. Τα μέρη δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις».

Το έκτο σημείο της δήλωσης αναφέρεται στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι η διαρκής ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Η διατύπωση ταίριαζε με τα επιχειρήματα που προέβαλε η Ρωσία ενάντια στις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία. Με απλά λόγια, η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια είναι να διασφαλιστεί ότι ο συριακός στρατός θα επιστρέψει μέχρι τα τουρκικά σύνορα καθώς η Άγκυρα αρχίζει να συνεργάζεται με τη Δαμασκό και να συζητά κοινά μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας των Αδάνων του 1998 για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών. Το ανακοινωθέν υποδηλώνει ότι η Άγκυρα ακολούθησε τη γραμμή της Μόσχας, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Στην ίδια παράγραφο, η δήλωση αναγνώρισε τις ανησυχίες της Τουρκίας, λέγοντας ότι τα μέρη απορρίπτουν «όλες τις προσπάθειες να δημιουργήσουν νέες πραγματικότητες επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Σε αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επισημαίνει το Al Monitor, η δήλωση κατήγγειλε «την παράνομη κατάσχεση και μεταφορά εσόδων από πετρέλαιο που θα έπρεπε να ανήκουν στη Συρία» και «τις ενέργειες χωρών που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης στα βορειοανατολικά της Συρίας».

Δεσμεύοντας τη συνέχιση της συνεργασίας για την εξάλειψη του Μετώπου Νούσρα, της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ, η δήλωση εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία κυριαρχεί στην Ιντλίμπ και με την οποία η Τουρκία έχει σιωπηρά συνεργαστεί στο πεδίο. Τόνισε επίσης την ανάγκη να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων και να υποστηριχθεί η διαδικασία κατάρτισης νέου συντάγματος για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το κείμενο, που κυκλοφόρησε από τους οικοδεσπότες της συνάντησης, το Καζακστάν, δεν ανέφερε ρητά το YPG ή το PKK, αλλά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού της Τουρκίας ανέφερε ότι το τελικό ανακοινωθέν τόνισε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να «πολεμήσει την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG» και να θεσπίσει «οποιαδήποτε μέτρα για την προστασία των συνόρων μας και την αποτροπή επιθέσεων κατά του λαού μας και των δυνάμεων ασφαλείας και των αθώων Σύριων πολιτών».

Η καταγγελία της Ρωσίας για «αποσχιστικές ατζέντες» - μια αναφορά στην κίνηση αυτονομίας των Κούρδων και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες - υποδηλώνει ότι μετατοπίζεται σε μια θέση πιο ευχάριστη για την Τουρκία. Αυτή η τάση ήταν απτή σε άλλες δηλώσεις τον τελευταίο καιρό. Η συγκρατημένη πολιτική της Μόσχας για τους Κούρδους φαίνεται να φθείρεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων Ρωσίας-ΗΠΑ για την Ουκρανία, ανοίγοντας περιθώρια ελιγμών στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις συνομιλίες, η τουρκική πλευρά επέμεινε ότι η απομάκρυνση του YPG από το Τελ Ριφάατ και τη Μάνμπιτζ ήταν μια δέσμευση που η Ρωσία απέτυχε να εκπληρώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σότσι του 2019, ενώ οι Ρώσοι υπενθύμισαν την δέσμευση της Τουρκίας να εξοντώσει τρομοκρατικές ομάδες στην Ιντλίμπ και να ανοίξει ξανά τον αυτοκινητόδρομο Μ4. Τέτοιες ανταλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έχουν επαναληφθεί ξανά και ξανά ως τακτική εξισορρόπησης ή συγκράτησης μεταξύ τους.

Οι συνομιλίες στο Νουρ-Σουλτάν ήταν σημαντικές όσον αφορά την αποσαφήνιση της στάσης της Μόσχας για την απειλή επέμβασης της Άγκυρας, καθώς οι αρχικές της αντιδράσεις ήταν πιο ήπιες και πιο αμφίθυμες σε σύγκριση με παρόμοιες εντάσεις στο παρελθόν, σε αντίθεση με τις έντονες αντιρρήσεις της Τεχεράνης. Ορισμένες ρωσικές δηλώσεις προσπάθησαν ακόμη και να δικαιολογήσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, τροφοδοτώντας εικασίες ότι οι τουρκο-ρωσικές διαπραγματεύσεις σε θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία μπορεί να επεκταθούν στη σύγκρουση στη Συρία. Ωστόσο, ήταν ορατή μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ της ρητορικής της Ρωσίας και των ενεργειών της στο έδαφος.

Η Ρωσία έκανε μια σειρά από βήματα που σηματοδοτούν την αλληλεγγύη με τον συριακό στρατό, συμπεριλαμβανομένων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στο νότιο Ιντλίμπ στις 10 Ιουνίου. Σε μια σειρά από πρώτα, οι Ρώσοι εγκατέστησαν ένα αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1 στο αεροδρόμιο Χασάκα στα βορειοανατολικά ; ανέπτυξε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά όπλα και πυραύλους στη βάση Αμπκάρ στην ίδια περιοχή· και έστειλε οκτώ ελικόπτερα στη βάση Αμπού αλ Ντουχούρ στο ανατολικό Ιντλίμπ. Ρωσικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βρόντηξαν στους ουρανούς βορειοανατολικών πόλεων όπως το Καμίσλι, το Τελ Ταμέρ, η Αμούντα, η Νταρμπασίγια και το Ρας αλ Αΐν.

Οι Ιρανοί, εν τω μεταξύ, ανέπτυξαν ενισχύσεις στην περιοχή του Τελ Ριφάατ και μετέφεραν τη σιιτική πολιτοφυλακή από το Ντέιρ εζ-Ζορ στη βάση αλ-Ναϊράμπ στα ανατολικά του Χαλεπίου.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία και το Ιράν αρνιόντουσαν μια τουρκική επέμβαση με τις επιτόπιες ενέργειές τους και οποιαδήποτε προσδοκία ότι θα υποχωρούσαν στις συνομιλίες στο Νουρ-Σουλτάν ήταν μη ρεαλιστική. Αν και η τελική δήλωση έθιξε έντονα τις ανησυχίες της Τουρκίας, η πορεία διευθέτησης που περιέγραψε απορρίπτει τη στρατιωτική επέμβαση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ