Μέση Ανατολή

Κοινή επιχείρηση Μοσάντ-ΜΙΤ! Οι άγνωστες πτυχές του τρομοκρατικού θύλακα στην Τουρκία

Προέκυψαν λεπτομέρειες για το σχέδιο του Ιράν να απαγάγει Ισραηλινούς τουρίστες στην Τουρκία , το οποίο φέρεται να απέτρεψε η συνεργασία της Μοσάντ και της MIT.

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Channel 13, ένα άγνωστο ζευγάρι έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο ενώ ψώνιζε στο παζάρι.

Ο αξιωματούχος είπε στο ζευγάρι να μην επιστρέψει στο ξενοδοχείο του, όπου θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση από Ιρανούς δολοφόνους.

Λίγο μετά το τηλεφώνημα, 10 Ισραηλινοί φρουροί ασφαλείας πήγαν στην αγορά, παρέλαβαν το ζευγάρι και το μετέφεραν απευθείας στο αεροδρόμιο.

Αν και δεν αποκαλύφθηκε πού βρισκόταν το ζευγάρι, αναφέρθηκε ότι η γυναίκα και ο σύζυγός της μπήκαν στο αεροπλάνο χωρίς καν να έχουν την ευκαιρία να πάρουν τα υπάρχοντά τους στο ξενοδοχείο και όταν επέστρεψαν στο Ισραήλ, ανακρίθηκαν από τις αρχές για το τι συνέβη.

Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το γιατί στοχοποιήθηκε το εν λόγω ζευγάρι.

Στις ειδήσεις στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, γράφτηκε ότι το Ιράν στόχευσε Ισραηλινούς που ζουν στην Τουρκία και ότι η MIT, η οποία ανέλαβε δράση τον περασμένο μήνα με τις πληροφορίες που παρείχε η Μοσάντ, σταμάτησε την επίθεση.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η απειλή της Τεχεράνης για «επίθεση εκδίκησης» εναντίον Ισραηλινών αυξήθηκε μετά τη δολοφονία του συνταγματάρχη Χασάν Σαγιάντ Χουνταγί (Hasan Sayad Hudayi), ενός από τους ανώτατους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στις 22 Μαΐου. Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία και δήλωσε ότι θα απαντήσει.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η προαναφερθείσα απόπειρα απαγωγής και η επιχείρηση που οργανώθηκε με τη συνεργασία της Mossad-MIT πραγματοποιήθηκαν πριν από το θάνατο του Χουνταγί.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λάπιντ, ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινοί στην Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους το συντομότερο δυνατό. Ο Λάπιντ κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι Ιρανοί πράκτορες στόχευαν Ισραηλινούς για να σκοτώσουν και να απαγάγουν.

Το Ισραήλ έκανε παρόμοια έκκληση στις 30 Μαΐου μετά τη δολοφονία του Χουνταγί. Σύμφωνα με το Channel 12, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας κάλεσαν περισσότερους από 100 Ισραηλινούς στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση από Ιρανούς πράκτορες και ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Η MIT μπλόκαρε επίσης το σχέδιο του Ιράν να δολοφονήσει τον Ισραηλινό επιχειρηματία Γιαΐρ Γκέλερ τον Φεβρουάριο. Οκτώ μέλη της ομάδας χτυπημάτων που ακολούθησε τον Γκέλερ συνελήφθησαν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...