Μέση Ανατολή

Κρυφό σχέδιο ΗΠΑ-Κούρδων-Τουρκίας για την προμήθεια συριακού πετρελαίου στις δυτικές αγορές

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πέρυσι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός γενικά «δεν παρέχουν βοήθεια σε καμία ιδιωτική εταιρεία, υπάλληλο ή πράκτορα που επιδιώκει να αναπτύξει πετρελαϊκούς πόρους στη βορειοανατολική Συρία».

Οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει σε ένα απλό σχέδιο, αν και ηθικά/νομικά αμφίβολο: να βοηθήσουν τους «Κούρδους εταίρους» της Αμερικής να εξάγουν τοπικό πετρέλαιο κρατώντας το μακριά από το καθεστώς Άσαντ ή άλλους, και στη συνέχεια να το πουλήσουν. Το σχέδιο είναι κρυμμένο από το κοινό των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2019, η Delta Crescent Energy LLC., μια εταιρεία που ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν από την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, ανέλαβε κεντρικό και σε μεγάλο βαθμό κρυφό ρόλο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην ελεγχόμενη από το YPG-PKK περιοχή της Συρίας. Αυτή η εταιρεία θεωρείται ως το αμερικανικό αντίστοιχο της Wagner.

Το φιλόδοξο σχέδιο θα έδινε προτεραιότητα σε μια μικρή εταιρεία Delta Crescent από το Ντέλαγουερ που θα επιχειρούσε να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο βορειοανατολική Συρία. Αλλά η τοπική διαφθορά, η έλλειψη δέσμευσης των ΗΠΑ και άλλες επιπλοκές έχουν καταστρέψει την ιδέα. Ας δούμε τι έγινε.

Υπάρχουν μόνο 2 πληροφορίες στον ιστότοπο. Βίντεο που δείχνει τη συναρμολόγηση μιας συσκευής, μιας για τη μέτρηση της ποσότητας που ρέει πάνω από έναν αγωγό εκεί. Λέει ότι φτιάχτηκε για τους λεγόμενους ντόπιους συνεργάτες τους, αλλά θέλουν να δουν πόσα έχασαν επειδή δεν μπορούσαν να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο. Άλλες πληροφορίες στον ιστότοπό τους είναι μια δέσμευση για την Πολιτική και τις Διαδικασίες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Συμμορφώνονται με όλες τις ισχύουσες απαιτήσεις και δεν εμπλέκονται σε καμία δραστηριότητα που διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος, την τρομοκρατία ή τη χρηματοδότηση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο διατήρησης/παραμονής συριακού πετρελαίου βρισκόταν σε εφαρμογή μήνες πριν από το καύχημα του Τραμπ τον Οκτώβριο του 2019. Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, απαγορεύτηκε σε εταιρείες/ιδιώτες των ΗΠΑ να δραστηριοποιούνται στη Συρία με διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις άρχισαν να εφαρμόζονται μέσω του «Νόμου του Καίσαρα» από το 2020. Με τον νόμο του Καίσαρα στοχοποιούνται χώρες και εταιρείες που έχουν ή θέλουν να αναπτύξουν σχέσεις με το συριακό καθεστώς. Φυσικά η Delta Crescent είχε την «εξαίρεση».

Η Delta Crescent προσπάθησε να ανοίξει μια πρόσθετη συνοριακή διάβαση μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας στην πόλη Αλ Γιαρουμπίγια και απέτυχε, η κυβέρνηση του YPG-PKK και του Μπάιντεν είχαν αρχίσει να χάνουν την πίστη τους στη Delta Crescent.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς Άσαντ είχε πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη προπαγανδιστική εκστρατεία για να πείσει τους Σύριους ότι οι Αμερικανοί ήταν εκεί για να κλέψουν το πετρέλαιο της χώρας. 

Στις 8 Απριλίου 2020, χορηγήθηκε στην Delta Crescent εξαίρεση από κυρώσεις για 1 έτος για να «συμβουλεύει και να βοηθά» μια τοπική εταιρεία πετρελαίου στην ελεγχόμενη περιοχή YPG-PKK (90% του συριακού πετρελαίου). Παρόλο που η Delta Crescent Energy έχει εμπλακεί σε έντονο λόμπι για την ανανέωση της εξαίρεσης, πηγές που έχουν γνώση δεν αναμένουν ότι οι πρωτοβουλίες θα είναι επιτυχείς. Λέγεται ότι σε αυτές τις πρωτοβουλίες εμπλέκεται και ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

Η εταιρεία αποτελείται από τον J. Reese, συνταξιούχο μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Delta Force των ΗΠΑ, τον πρώην Πρέσβη J. Cain και τον JP Dorrier Jr., πρώην διευθυντή της Gulfsands Petroleum. Και οι τρεις έχουν στενούς δεσμούς με Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς όπως ο γερουσιαστής Lindsey Graham.

Με την τελική απόφαση, οι υψηλές φιλοδοξίες της Delta Crescent έλαβαν απότομα τέλος. Η Delta Crescent ήταν το de facto σχέδιο των ΗΠΑ στη Συρία. Τώρα δεν είναι σαφές εάν υπάρχει σχέδιο - η απόφαση της εταιρείας να ανακαλέσει την άδεια χρήσης της θα μπορούσε να δώσει στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου την ευκαιρία να παραμείνουν εκεί.

Συνεργάτης της Delta Crescent (που συνεχίζει να κλέβει πετρέλαιο, ανεπίσημα) εκεί ήταν η Al Jazeera Petroleum Company των ΗΑΕ. Αυτή η εταιρεία συνεχίζει ακόμη τις δραστηριότητές της εκεί.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν βασίσει τη λύση τους στη μονιμότητά τους στα βορειοανατολικά της Συρίας στο PKK-YPG και το ENKS (Εθνικό Συμβούλιο Κούρδων της Συρίας) και αργότερα στη συμφιλίωση τους με το KRG και στην ένωση όλων των κουρδικών σχηματισμών. Η KRG υποστηρίζει την Τουρκία στον αγώνα της κατά του PKK.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία προσπάθησαν επανειλημμένα να συμφιλιώσουν το PKK-YPG και το ENKS, αλλά τα προβλήματα μεταξύ τους δεν μπορούν να επιλυθούν. Επιβάλλουν έναν όρο ένταξης σε στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που είναι αδύνατον. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Άρα όλα είναι στα άκρα.

Υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις στις ΗΠΑ σχετικά με το ποια θα είναι η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία. Υπάρχει σοβαρή εσωτερική πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν από το εγχώριο κοινό. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που διερωτάται για τις δραστηριότητες της Delta Crescent και τη σχέση του στρατού των ΗΠΑ. 

Το μήνυμα του Τραμπ για «διασφάλιση του πετρελαίου» δεν είναι πλέον η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν και η χρήση του αμερικανικού στρατού για τη διευκόλυνση της συριακής παραγωγής πετρελαίου θεωρείται ακατάλληλη. Συγκεκριμένα, η δυσφορία του Πενταγώνου με την κυβέρνηση Μπάιντεν αντικατοπτρίζεται παράλληλα.

Δεν είναι προς το συμφέρον των Ρώσων να συναλλάσσονται οι ΗΠΑ με το PKK-YPG. Επειδή η British Gulf Sands Company, η οποία υπέγραψε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση το 2003 για την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Block 26 στα ανατολικά του Ευφράτη, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο δικό της κοίτασμα πετρελαίου. Γιατί λοιπόν να νοιάζονται οι Ρώσοι για μια βρετανική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο; Επειδή ένας Ρώσος επιχειρηματίας αγόρασε το 52,5% αυτής της εταιρείας πέρυσι. Προφανώς, οι Βρετανοί πρέπει να σκέφτηκαν ότι οι Ρώσοι θα είχαν ευκολότερη πρόσβαση στα δικαιώματά τους εκεί.

Ενώ αυτό φαίνεται να υποδηλώνει την ύπαρξη της συμφωνίας Ρωσίας και ΗΠΑ στο παρασκήνιο στη βορειοανατολική Συρία, η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκη. Οι ΗΠΑ (Delta Crescent) δεν θέλουν να παραιτηθούν από το Μπλοκ 26. Οι Ρώσοι θέλουν πρόσβαση εκεί. Ο γερουσιαστής Graham λέει επίσης ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ φεύγουν από εδώ. Και ασκεί πιέσεις για να συνεχίσει να παραμένει στη Συρία. Ο Άσαντ αγοράζει πετρέλαιο από το PKK επειδή πρέπει, αλλά από την άλλη κάνει μεγάλη προπαγάνδα ότι το PKK και οι ΗΠΑ κλέβουν το πετρέλαιο της χώρας με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας. μΤο YPG-PKK αναγκάζεται και πάλι να πουλήσει το πετρέλαιο που εξάγει στο συριακό καθεστώς για επεξεργασία στα ελεγχόμενα από το καθεστώς διυλιστήρια Χομς και Μπάνιας. Προτιμά αυτή τη διαδρομή λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς και διύλισης αργού πετρελαίου σε άλλες χώρες.

Όταν πάρουμε συνολικά όσα είπαμε μέχρι στιγμής, βλέπουμε ένα YPG-PKK κολλημένο μεταξύ της αμερικανικής αβεβαιότητας και των συμφερόντων της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα εξουσίας πολλαπλών παραγόντων στα βορειοανατολικά της Συρίας, που είναι κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας για την Τουρκία.

Βλέπουμε ότι το τουρκικό κράτος έχει προσαρμόσει την ίδια τακτική σε μια λίγο ευρύτερη γεωγραφία στη Συρία. Μια στρατηγική για τον έλεγχο των γραμμών μέσω των οποίων μπορεί να μεταφερθεί το πετρέλαιο, το βασικό εμπόρευμα στην περιοχή.

Η Τουρκία διεξάγει μια μεγάλη επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, των πληροφοριών και της διπλωματίας, προκειμένου να διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη η οικονομική αλυσίδα εφοδιασμού και το λαθρεμπόριο πετρελαίου του YPG-PKK και στη συνέχεια να τερματιστεί εντελώς. Το YPG-PKK δεν έχει κανένα εμπόρευμα για να διατηρήσει την οικονομία του εκτός από το πετρέλαιο που πουλάει λαθραία στο συριακό καθεστώς/Ιράκ μέσω διάφορων μεσαζόντων. Η μεταφορά πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο κατά μήκος των όχθεων του Τίγρη φαίνεται ότι περιορίστηκε από τη στρατηγική που ανέπτυξε η Τουρκία με το KRG.

Η συνοριακή πύλη Αλ Γουαλίντ, που βρίσκεται νοτιότερα, παραμένει. Τα πετρελαιοφόρα προελαύνουν παρέα με στρατιωτικές συνοδείες των ΗΠΑ. Το συριακό καθεστώς έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ και το YPG-PKK ότι έχουν τον έλεγχο του 90% των πετρελαϊκών πόρων της χώρας χωρίς άδεια.

Οι Κούρδοι του Ιράκ, οι οποίοι εξακολουθούν να βασίζονται στη συνεργασία της Άγκυρας στις εξαγωγές πετρελαίου/φυσικού αερίου, αντιτίθενται επίσης σε μια συμφωνία με την Delta Crescent, σύμφωνα με τις έντονες αντιρρήσεις της Τουρκίας. Το YPG-PKK το ξεσκέπασαν εν συντομία, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για την τιμή του πετρελαίου» με το KRG.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία έχουν αποσυρθεί από ορισμένες από τις θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ, του Καμίσλι, του Ντερ εζ Ζορ και των αεροδρομίων T4, και η μέρα ξημέρωσε στο Ιράν. Δεν είναι ξεκάθαρο αν έγιναν οι αποχωρήσεις από τη Συρία προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Η ενασχόληση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πιέσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης, η απροθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Συρία, το συριακό καθεστώς, το Ιράν και οι προπαγανδιστικές εκστρατείες της Ρωσίας για κλοπή πετρελαίου στη βορειοανατολική Συρία δημιουργούν ένα κλίμα χάους και αβεβαιότητας στην περιοχή.

Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο: το οριστικό τέλος του σχεδίου της για μεταφορά πετρελαίου από τη Μεσόγειο με την Επιχείρηση Ασπίδα της Ειρήνης κατέστρεψε την πίστη του κοινού των ΗΠΑ στην αποστολή στη Συρία. Οι τουρκικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και η συνεργασία με την KRG έχουν επίσης υπονομεύσει τις «άλλες» φιλοδοξίες των ΗΠΑ/Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ