Μέση Ανατολή

Ποιες οι συνέπειες της πτώσης της κυβέρνησης Μπένετ στο Ισραήλ και τι συνεπάγεται για Ελλάδα-Τουρκία μια ενδεχόμενη επιστροφή Νετανιάχου

Αν η αναρρίχηση στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας είναι δύσκολη και επίπονη, ακόμη δυσκολότερη είναι η παραμονή της σε αυτήν ιδιαίτερα αν διαθέτεις ως κυβέρνηση οριακή πλειοψηφία.

Αυτό φάνηκε πρόσφατα στο Ισραήλ με την κυβέρνηση Μπένετ να χάνει την πλεοψηφία της στην Κνεσέτ(Ισραηλινό κοινοβούλιο) με την αποχώρηση της βουλευτού Idit Silman του δεξιού κόματος Yamina.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα, η  Idit Silman επέκρινε τον υπουργό Υγείας Nitzan Horowitz, αφού αυτός ζήτησε από τα νοσοκομεία   επικαλούμενος απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, να δίνουν στους ασθενείς ψωμί με μαγιά στη διάρκεια του Πάσχα των Εβραίων και όχι άζυμο, όπως θέλει η παράδοση.

Με λόγια γεμάτα πάθος για το πώς αυτό ήταν ένα βασικό ζήτημα για εκείνη, η Σίλμαν απείλησε ότι ήταν κάτι που δεν μπορούσε να ανεχθεί, "αφού βλάπτει την Εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ", όπως είπε.

Ο Μπένετ, στη συνέντευξη Τύπου, δεν φάνηκε να παίρνει το θέμα πολύ σοβαρά, γεγονός που του κόστισε ακριβά.

Τώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 60 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, γεγονός που δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ , αφού πλέον η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο Ναφτάλι Μπένετ και ο Γιαΐρ Λαπίντ είχαν σχηματίσει πέρυσι τον Ιούνιο έναν πολυσυλλεκτικό  κυβερνητικό συνασπισμό με  61 βουλευτές , τερματίζοντας την πολυετή παραμονή του Νετανιάχου στην εξουσία. 

Ωστόσο η "συγκατοίκηση" στην εξουσία με μια πλειάδα  ετερόκλητων κομμάτων με εξασφάλιση μάλιστα οριακής πλειοψηφίας ήταν εξαρχής δύσκολη και εύθραυστη για τον Μπένετ.

Υπενθυμίζουμε ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό μετείχαν κόμματα από την αριστερά, τη δεξιά, το κέντρο και ένας αραβικός συνασπισμός.

Ειδικά οι άραβες είναι η  πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που μετείχαν σε κυβερνητικό σχήμα, κάτι με το οποίο δεν είναι αποδεκτό από την  πλειοψηφία των Ισραηλινών ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με  άρθρο του ΑΠΕ - ΜΠΕ  Idit Silman και Nετανιάχου προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Τερματίζω την παρουσία μου στον συνασπισμό και θα προσπαθήσω να μιλήσω με τους φίλους μου προκειμένου να επιστρέψω στο σπίτι μου και να σχηματιστεί μια δεξιά κυβέρνηση. Και γνωρίζω ότι δεν νιώθω μόνο εγώ έτσι”, πρόσθεσε η Σιλμάν, την αποχώρηση της οποίας αμέσως χαιρέτισε ο Νετανιάχου.

“Ιντίτ, απέδειξες ότι αυτό που οδηγεί τις πράξεις σου είναι η εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ, η γη του Ισραήλ και σε καλωσορίζω εκ νέου στο εθνικό στρατόπεδο”, δήλωσε ο Νετανιάχου, επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχει το κόμμα του Likud και κόμματα της ακροδεξιάς και των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Εξάλλου ο Νετανιάχου, που επιθυμεί να επιστρέψει στην εξουσία παρά το γεγονός ότι δικάζεται για διαφθορά, κάλεσε και άλλους βουλευτές της δεξιάς που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να ενταχθούν στο δικό του στρατόπεδο.

“Θα σας δεχθούμε με ανοικτές αγκάλες και με όλες τις τιμές”, τόνισε."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα και οι συζητήσεις για νέες εκλογές επέστρεψαν στο Ισραήλ.  

Όπως διαπιστώνει σε άρθρο του Ισραηλινό ΜΜΕ:

"Τώρα μετά  σχεδόν ένα χρόνο με τη  νέα κυβέρνηση Μπενέτ στην εξουσία το Ισραήλ δεν αντιμετώπισε καμία νέα  στρατιωτική σύγκρουση.

Ωστόσο, οι καθημερινές συγκρούσεις στην Πύλη της Δαμασκού  μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύγκρουση, επειδή το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του, όπως η Χαμάς, θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συγκρούσεις για να δημιουργήσουν λόγο σύγκρουσης με το Ισραήλ. 

Τα διλήμματα που τίθενται λόγω του πολιτικού χάους ή των νέων εκλογών στο Ισραήλ θα μπορούσαν επίσης να σχετίζονται με μια πιθανή νέα συμφωνία με το Ιράν. Πώς θα χειριστεί το Ισραήλ την πίεση σχετικά με οποιοδήποτε είδος συμφωνίας με το Ιράν ή ιρανικές προκλήσεις εμπλουτισμού πυρηνικών πυρηνικών;

Επιπλέον, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία στη Συρία και πώς η Ρωσία χειρίζεται τη Συρία τώρα που αποσύρεται από την επίθεση στο Κίεβο. Ενώ η τρέχουσα ηγεσία είναι πιο επικριτική με τη Μόσχα, οι σύμμαχοι του Νετανιάχου τείνουν να είναι σιωπηλοί σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας.Ο Νετανιάχου συνεχάρη πρόσφατα τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για την επανεκλογή του. Ο Όρμπαν επαινείται και από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά έχει γίνει πιο αμφιλεγόμενος στην Ευρώπη. Ο Μπένετ αναγκάστηκε επίσης πρόσφατα να αναβάλει ένα ταξίδι στην Ινδία λόγω του κορωνοϊού. Ο Νετανιάχου έχει στενές σχέσεις με τον Ινδό Ναρέντρα Μόντι.

Όλα αυτά έχουν σημασία. Το Ιράν θα μπορούσε να δει το χάος στο Ισραήλ ως ευκαιρία να κάνει κινήσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο. Θα μπορούσε να μεταφέρει νέα drones στην Υεμένη και να ξεκινήσει περισσότερες ενέργειες στη θάλασσα.

Το Ιράν γενικά ευδοκιμούσε ως καθεστώς όταν ο Νετανιάχου ήταν στην εξουσία, αλλά όχι επειδή ο Νετανιάχου ήταν αδύναμος απέναντι στο Ιράν. Ευδοκιμεί επίσης όταν τίθεται υπό πίεση. Το Ιράν ευδοκίμησε κάτω από τις κυρώσεις «μέγιστης πίεσης» των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ενίσχυσε τον ρόλο του στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν ολοένα και περισσότερο συντονισμό για τα ζητήματα του Ιράν και το Ισραήλ έχει νέους φίλους στον Κόλπο, το Ιράν έχει επίσης αυξηθεί σε ισχύ.

Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους για να χτυπήσει το Ερμπίλ και έχει εξουσιοδοτήσει τους Χούτι να επιτεθούν στον Κόλπο, και αυτές οι κινήσεις αποδεικνύουν το εύρος και την τόλμη της ισχύος και της ατιμωρησίας του Ιράν. Ο πόλεμος της Ρωσίας άνοιξε επίσης ένα κουτί ατιμωρησίας της Πανδώρας για νέους πολέμους.

Είναι πιθανό το Ιράν να θέλει να δοκιμάσει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, και τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική κρίση, το Ιράν θα μπορούσε να το δει αυτό ως πράσινο φως."

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Οπωσδήποτε η νέα πολιτική κρίση στο Ισραήλ, επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή και συνεπώς και την Ελλάδα.

Μέχρις ότου να δημιουργηθεί νέα Ισραηλινή κυβέρνηση, η κατάσταση  θα παραμένει  στάσιμη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συνεπώς τα όποια ανοίγμετα επεχείρησε η Τουρκία προς το Ισραήλ για ενεργειακή συνεργασία, με την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που να διοχετεύει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ στην Τουρκία, στην παρούσα φάση παγώνει, αφού υπάρχει ακυβερνησία στο Ισραήλ.

Τυχόν επάνοδος του Νετανιάχου στην εξουσία δεν θα είναι πρός την κατεύθυνση της σύσφιξης των Ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, αφού ας μην ξεχνάμε ότι  ένας από τους πρωτεργάτες της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ  ήταν ο τέως Ισραηλινός Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ερντογάν.

Παράλληλα ο Νετανιάχου δεν πείθεται εύκολα ακόμη σε Αμερικανικές προτροπές όπως απέδειξε άλλωστε , αφού επανηλλειμένα  είπε ότι είναι πολέμιος της συμφωνίας  των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Συνεπώς η ώσμωση Τουρκίας-Ισραήλ καθίσταται περισσότερο δυσχερής από τυχόν άνοδο στην εξουσία του Νετανιάχου, γεγονός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...