Μέση Ανατολή

"Αστακός" γίνονται τα ΗΑΕ μετά την πρόσφατη επίθεση των Χούτι-Tα "διδάγματα" για την Ελλάδα

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THADD αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό στα ΗΑΕ, αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας θανατηφόρας επίθεσης από μαχητές Χούτι στο Άμπου Ντάμπι, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή χρήση του συστήματος σε στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το Defense News. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το THADD σε χρήση

Το Terminal High Altitude Area Defense System, που κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin, κατέρριψε  βαλλιστικό πύραυλο μεσαίας εμβέλειας που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των Εμιράτων κοντά στην αεροπορική βάση Al-Dhafra, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν  ανώνυμα επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν για τις δραστηριότητες των ΗΑΕ.

Η βάση στα ΗΑΕ  φιλοξενεί αμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις.

Η επίθεση, η οποία χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκότωσε τρεις πολίτες και τραυμάτισε άλλους έξι, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα.

«Πολλές επιθέσεις, ένας συνδυασμός πυραύλων κρουζ, βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στόχευσαν τοποθεσίες αμάχων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αρκετοί αναχαιτίστηκαν, κάποιοι από αυτούς όχι και τρεις αθώοι πολίτες έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους», είπε ο Αλ Οτάιμπα σε μια διαδυκτιακή εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν βασικό μέλος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που εισήλθε στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης το 2015, αφότου οι Χούτι είχαν κατακτήσει την πρωτεύουσα της Υεμένης τη Σαναά τον προηγούμενο χρόνο και ανέτρεψαν τον πρόεδρο της χώρας από την εξουσία.

Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποσύρει σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις τους από τη σύγκρουση, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εμπλεκόμενα στον πόλεμο και υποστηρίζουν τις τοπικές πολιτοφυλακές στο έδαφος στην Υεμένη.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «μια πιθανή εισερχόμενη απειλή» ανάγκασε τα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλ Ντάφρα  τεθούν σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας και συναγερμού» για περίπου 30 λεπτά την Κυριακή το βράδυ. 

«Όλα ήταν επαγγελματικά και πειθαρχημένα. Το «όλα καθαρά» κλήθηκε στις 9:27 μ.μ. τοπική ώρα», είπε ο Λοχαγός Μπιλ Ούρμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης. «Δεν υπήρξε κανένας αντίκτυπος της επίθεσης στην αποστολή».

Το ιστορικό του THAAD

Το THAAD, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, αναπτύχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1990.

Δυσκολεύτηκε στις πρώιμες δοκιμές, αλλά απέκτησε  σταθερό ιστορικό αξιοπιστίας στις  δοκιμές από τότε που η Lockheed Martin το 2000 κέρδισε το συμβόλαιο ανάπτυξης για να μετατρέψει το THAAD σε κινητή μονάδα τακτικής πυρός του στρατού.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει το THAAD σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ, του Ισραήλ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Το 2017, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει το THAAD σε μια συμφωνία που πιστεύεται ότι ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ΗΑΕ ήταν ο πρώτος ξένος πελάτης του συστήματος και εκπαίδευσε τις πρώτες μονάδες του το 2015 και το 2016.

Ο Στρατός λειτουργεί επτά συστοιχίες THAAD, αλλά από καιρό είχε την απαίτηση να έχει εννέα συνολικά. Το MDA δεν είχε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή των δύο τελευταίων, αλλά οι γερουσιαστές  των ΗΠΑ πρόσθεσαν χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του 2021 για την κατασκευή μιας όγδοης συστοιχίας THAAD.

Οι Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει drones και πυραύλους για να επιτεθούν στη Σαουδική Αραβία και σε πετρελαϊκούς στόχους στον Περσικό Κόλπο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Υεμένης, που διανύει τώρα τον όγδοο χρόνο.

Η επίθεση της Δευτέρας ήταν η πρώτη παραδοχή των ΗΑΕ ότι χτυπήθηκαν από τους Χούτι.

Αρκετοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία απίσης  από διασυνοριακές επιθέσεις των Χούτι.

Τα ΗΑΕ ζητούν τη βοήθεια των ΗΠΑ

Αυτή την εβδομάδα, το Άμπου Ντάμπι ζήτησε από τις ΗΠΑ βοήθεια για να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων στους Χούτι, σύμφωνα με δήλωση της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον που ανάρτησε στο Twitter.

Σε μια  τηλεφωνική κλήση την Τετάρτη μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο Όστιν «υπογράμμισε την ακλόνητη υποστήριξή του για την ασφάλεια και την άμυνα του εδάφους των ΗΑΕ έναντι όλων των απειλών». Το Πεντάγωνο έκτοτε αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το αίτημα των ΗΑΕ.

Το Άμπου Ντάμπι διαβουλεύτηκε επίσης με τους γερουσιαστές του Κογκρέσου για τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Η πρεσβεία είπε ότι ο Αλ Οτάιμπα συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Μικς. 

Πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον Αλ Οτάιμπα, ο Μενέντεζ είπε: «Θα δούμε ποιο είναι το αίτημά τους. Αναγνωρίζω σίγουρα μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».

Οι γερουσιαστές εμφανίζονται  γενικά ανοιχτοί στα αιτήματα του Άμπου Ντάμπι για απόκτηση  οπλικών συστημάτων για να αμυνθούν από τις επιθέσεις των Χούτι, αλλά αξιωματούχοι των Εμιράτων είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ερωτήματα σχετικά με τους αυξανόμενους δεσμούς της χώρας με την Κίνα και τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις του έχουν παρέμβει στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Λιβύης.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την καταλληλότητα και τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής για τον εξοπλισμό που ζητά το Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με έναν βοηθό της Γερουσίας στον οποίο δόθηκε ανωνυμία για να μιλήσει για διπλωματικά ευαίσθητες συνομιλίες για την πώληση όπλων.

Εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητούν πυραύλους Patriot, φέρεται να υπάρχει έλλειψη που ενισχύεται  ακόμη περισσότερο από τις συνεχείς επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες των Χούτι κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Ιράν και Χούτι

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου, οι ΗΠΑ,  και ο  ΟΗΕ , έχουν κατηγορήσει επανειλλημένως  το Ιράν ότι προμηθεύει όπλα στους Χούτι, μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.

Ο Μπιλάλ Σάαμπ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου τώρα στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, είπε ότι η χρήση πυραύλων από τους Χούτι υποδηλώνει ιρανική εμπλοκή, ακόμη και μετά τις διπλωματικές συνομιλίες τον Δεκέμβριο μεταξύ Ιρανών και Εμιράτων αξιωματούχων στην Τεχεράνη.

«Σαφώς αυτές οι συνομιλίες ήταν αναποτελεσματικές», είπε ο Saab. 

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του, μετά τα χτυπήματα, εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς των Χούθι στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ.

Ο Αλ Οτάιμπα είχε παροτρύνει την κίνηση και η πρεσβεία των Εμιράτων την καλωσόρισε σε μια δήλωση που είπε: «Η υπόθεση είναι ξεκάθαρη , αφού η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ εναντίον πολιτικών στόχων,  σημαίνει διατήρηση της επιθετικότητας και  εκτροπή της βοήθειας προς τον λαό της Υεμένης».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο οι Patriot όσο και το THADD δεν μπορούν να αναχαιτίσουν πλήρως  τα  drone των Χούτι, εξαλείφοντας ολοκληρωτικά την δυνατότητα πρόκλησης  υλικών ζημιών- φθορών και ανθρώπινων απωλειών από τη χρήση τους .

Το παράδειγμα της έλλειψης πυραύλων Patriot από τη Σαουδική Αραβία και των κινήσεων που κάνει εσπευσμένα για ανεύρεση τους από άλλες χώρες του Κόλπου πρέπει να μας αφυπνίσει και εξηγώ.

Η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαεροπορική της άμυνα στα πυραυλικά συστήματα Patriot που διαθέτει.

Η Τουρκία από την άλλη διαθέτει πληθώρα drone και πυραυλικών συστημάτων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό στόχων του δικτύου αντιαεροπορικής μας άμυνας αφενός και αφετέρου στην εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων μας Patriot.

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται όπως η χώρα μας προβεί από τώρα στην εξασφάλιση επιπρόσθετων πυραύλων Patriot ως απόθεμα είτε από τις ΗΠΑ, είτε βάσει συμφωνίας από χώρες της ΕΕ που διαθέτουν επίσης το υπόψιν αντιαεροπορικό σύστημα.

Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο άμεσες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η χώρα μας.

Η δεύτερη είναι ότι θα πρέπει  αμεσότατα να προβεί στην απόκτηση στρατηγικών και τακτικών όπλων αντιμετώπισης των τουρκικών drones και εξηγώ:

Θα πρέπει να δημιουργηθεί  ΑΜΕΣΑ στα νησιά μας και στον έβρο ένα εννοποιημένο  δίκτυο συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την  παρεμβολή , την διακοπή της εποικοινωνίας των τουρκικών UAV με τους σταθμούς ελέγχου τους και την καταστροφή τους ή τον έλεγχό τους από εμάς.

Παράλληλα θα πρέπει να εφοδιαστούν οι  χερσαίες δυνάμεις μας από επίπεδο Λόχου και άνω με antidrone όπλα, τα οποία να προβαίνουν στην κατάρριψη των τουρκικών UAV. 

Η δημιουργία ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχων αντιαρματικών-φορητών αντιαρεπορικών) θα πρέπει να επισπευθεί έτσι ώστε να υπάρξει  ένα επιπλέον αμυντικό σύστημα σε συγκερασμό με τα παραπάνω.

Επίσης αναγκαίοι μαζί με τα παραπάνω και η  λήψη παθητικών μέτρων αντιμετώπισης των drones, όπως η πλήρωση του πεδίου της μάχης με ανακλαστήρες πχ  παρμπρίζ αυτοκινήτων, η διασπορά κούκλων όπως αυτές που υπάρχουν στα καταστήματα ένδυσης , η εκτεταμένη χρήση κουβερτών επιβίωσης ιδίως τη νύχτα από το προσωπικό,  με αποτέλεσμα φορεμένες ανάποδα να μην δίνουν το θερμικό στίγμα του ανθρώπινου σώματος στους αισθητήρες των drone και η εκπαίδευση του προσωπικού στην αποφυγή της παρατήρησης των drones κινούμενα όσο το δυνατόν περισσότερο  σε σκιερά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τελευταίο άφησα την εφαρμογή εκτεταμένου Σχεδίου παραπλανήσεως το οποίο ανέλυσα λεπτομερειακά σε προγενέστερο άρθρο μου, το οποίο θα συμβάλλει πάρα πολύ στην μείωση των αποτελεσμάτων τυχόν τουρκικής ενέργειας σε βάρος μας στα νησιά μας στο Αιγαίο και στον Έβρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ