Ελληνοτουρκικά

"Καμπανάκι" για την ελληνική αεράμυνα έναντι των τουρκικών drones το χτύπημα στο Άμπου Ντάμπι -Δύο άμεσες κινήσεις που χρειαζόμαστε

Είναι γνωστό ότι  χθές το Αμπού Ντάμπι δέχθηκε σφοδρή επίθεση των ανταρτών Χούτι της Υεμένης με αποτέλεσμα τη πρόκληση εκτεταμένων πυρκαγιών  στο αεροδρόμιο αλλά και την μικρή ευτυχώς πρόκληση ανθρώπινων απωλειών

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με το αν η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόνο από drones ή και από πυραύλους.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση" που είχε στόχο το αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα. Το Βασίλειο επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του προς τα ΗΑΕ απέναντι σε όλες τις απειλές κατά της ασφάλειας και της σταθερότητάς τους.

Ο Συνασπισμός λέει ότι πραγματοποίησε 39 επιθέσεις εναντίον της πολιτοφυλακής των Houthi στο Marib κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Συγκεκριμένα, ο Συνασπισμός που μάχεται στην Υεμένη δήλωσε τη Δευτέρα ότι κατέστρεψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς τη νότια Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την τηλεόραση Al-Ekhbariya. "Παρατηρήσαμε και παρακολουθούμε μια εχθρική κλιμάκωση από τους Χούθι με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών", δήλωσε ο συνασπισμός.  Επίσης δήλωσε ότι ορισμένα από τα φορτωμένα με βόμβες drones εκτοξεύτηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη κατήγγειλε τη στρατιωτική κλιμάκωση της πολιτοφυλακής των Χούτι, χαρακτηρίζοντάς την αποσταθεροποιητική πράξη.

Ωστόσο τα κυρίαρχα ερωτήματα είναι αν τα drones ή και οι πύραυλοι εντοπίστηκαν από την αεράμυνα των ΗΑΕ και γιατί δεν καταρρίφθηκαν.

Σε προγενέστερο άρθρο μας   είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία φέρεται να αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης για το σύστημα αντιαεροπορικής  αεράμυνας Patriot που παρέχεται από τις ΗΠΑ και  για τον λόγο αυτό έχει καλέσει ορισμένες γειτονικές χώρες του Κόλπου να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του συρρικνούμενου αποθέματος της.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστήριξε τις  παραπάνω κινήσεις του Ριάντ , σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος ανέφερε: «Είναι μια επείγουσα κατάσταση», τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες για την απόκτηση πυραύλων από τα κράτη του Κόλπου, καθώς οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ενέτειναν τις διασυνοριακές επιδρομές στη Σαουδική Αραβία.

Οι Eurasian Times ανέφεραν προηγουμένως ότι η Σαουδική Αραβία εξαντλούσε επικίνδυνα  τα πυρομαχικά της για να αμυνθεί από τις επιθέσεις των Χούτι και είχε απευθύνει έκκληση στην Ουάσιγκτον να αναπληρώσει το απόθεμα της.

Το αίτημα για ανεφοδιασμό έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν στρέφει την  προσοχή της εστιάζοντας στην Κίνα, περιορίζοντας τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2019, ένα σμήνος πυραύλων και drones κατάφερε να διεισδύσει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, τερματίζοντας για λίγο τη μισή παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου. Τα χτυπήματα ανέλαβαν την ευθύνη των ανταρτών Χούθι, αλλά οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από αυτά.

Η Ελληνική αεράμυνα

Η χώρα μας έχει ενισχύσει ενεργά την αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή Πυροβολαρχίας Patriot με 200 περίπου στρατιωτικούς 

Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια της στρατιωτικής διπλωματίας και έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, με τη Σαουδική Αραβία να συσφίγγει πολιτικά ,οικονομικά και στρατιωτικά τις μεταξύ μας σχέσεις

Το παράδειγμα της έλλειψης πυραύλων Patriot από τη Σαουδική Αραβία και των κινήσεων που κάνει εσπευσμένα για ανεύρεση τους από άλλες χώρες του Κόλπου πρέπει να μας αφυπνίσει και εξηγώ.

Η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαεροπορική της άμυνα στα πυραυλικά συστήματα Patriot που διαθέτει.

Η Τουρκία από την άλλη διαθέτει πληθώρα drone και πυραυλικών συστημάτων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό στόχων του δικτύου αντιαεροπορικής μας άμυνας αφενός και αφετέρου στην εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων μας Patriot.

Εισηγήσεις-Προτάσεις

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται όπως η χώρα μας προβεί από τώρα στην εξασφάλιση επιπρόσθετων πυραύλων Patriot ως απόθεμα είτε από τις ΗΠΑ, είτε βάσει συμφωνίας από χώρες της ΕΕ που διαθέτουν επίσης το υπόψιν αντιαεροπορικό σύστημα.

Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο άμεσες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η χώρα μας.

Η δεύτερη είναι ότι θα πρέπει  αμεσότατα να προβεί στην απόκτηση στρατηγικών και τακτικών όπλων αντιμετώπισης των τουρκικών drones και εξηγώ:

Θα πρέπει να δημιουργηθεί  ΑΜΕΣΑ στα νησιά μας και στον έβρο ένα εννοποιημένο  δίκτυο συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την  παρεμβολή , την διακοπή της εποικοινωνίας των τουρκικών UAV με τους σταθμούς ελέγχου τους και την καταστροφή τους ή τον έλεγχό τους από εμάς.

Παράλληλα θα πρέπει να εφοδιαστούν οι  χερσαίες δυνάμεις μας από επίπεδο Λόχου και άνω με antidrone όπλα, τα οποία να προβαίνουν στην κατάρριψη των τουρκικών UAV. 

Η δημιουργία ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχων αντιαρματικών-φορητών αντιαρεπορικών) θα πρέπει να επισπευθεί έτσι ώστε να υπάρξει  ένα επιπλέον αμυντικό σύστημα σε συγκερασμό με τα παραπάνω.

Επίσης αναγκαίοι μαζί με τα παραπάνω και η  λήψη παθητικών μέτρων αντιμετώπισης των drones, όπως η πλήρωση του πεδίου της μάχης με ανακλαστήρες πχ  παρμπρίζ αυτοκινήτων, η διασπορά κούκλων όπως αυτές που υπάρχουν στα καταστήματα ένδυσης , η εκτεταμένη χρήση κουβερτών επιβίωσης ιδίως τη νύχτα από το προσωπικό,  με αποτέλεσμα φορεμένες ανάποδα να μην δίνουν το θερμικό στίγμα του ανθρώπινου σώματος στους αισθητήρες των drone και η εκπαίδευση του προσωπικού στην αποφυγή της παρατήρησης των drones κινούμενα όσο το δυνατόν περισσότερο  σε σκιερά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τελευταίο άφησα την εφαρμογή εκτεταμένου  "Σχέδιο παραπλανήσεως", το οποίο ανέλυσα λεπτομερειακά σε προγενέστερο άρθρο μου, το οποίο θα συμβάλλει πάρα πολύ στην μείωση των αποτελεσμάτων τυχόν τουρκικής ενέργειας σε βάρος μας στα νησιά μας στο Αιγαίο και στον Έβρο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...