Μέση Ανατολή

Καραμπόλες τινάζουν στον αέρα την Μ. Ανατολή! Ανοίγει μέτωπο με την Ρωσία το Ισραήλ κι εκείνη εξοπλίζει το Ιράν με S-400 & Su-35E

Κάτι σοβαρό τρέχει στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας στην Μέση Ανατολή... Το γράφαμε περί τα μέσα Νοεμβρίου ενώ ήδη από τον Αύγουστο διαφαίνεται η κορύφωση του πολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. 

Επίσης σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε για μια προσπάθεια της Ρωσίας να δώσει νέα ώθηση στο τέλμα του Συριακού εμφυλίου. Στο πλαίσιο αυτό η Συρία θα λάβει αρκετές δεκάδες επιπλέον ρωσικά συστήματα αεράμυνας κυρίως για την αντιμετώπιση της Ισραηλινής αεροπορία

Και ο ύποπτος ρόλος της Ρωσίας διεφάνη εκ νέου στο τελευταίο ισραηλινό χτύπημα στην Λατάκεια της Συρίας, όπου δεν το απέτρεψε με τους S-400, όπως γράφαμε. 

«Το Ισραήλ έστησε παγίδα στους Ρώσους πιλότους στη Συρία»

Το Ισραήλ έχει βάλει σε κίνδυνο μια πολύ σημαντική και εξαιρετικά ευαίσθητη στρατιωτικοπολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία. Τουλάχιστον, αυτό το συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από τα πρόσφατα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποίησε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Αυτές οι επιχειρήσεις όχι μόνο βλάπτουν τη Συρία, αλλά επηρεάζουν άμεσα και την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτικών πιλότων.

Η Ρωσία κάποτε ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με το δικό της εταιρικό στυλ. Μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές, η Μόσχα κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να συναντηθούν και να επικοινωνήσουν για το θέμα της εκτροπής συμφερόντων.

 

Η συμφωνία

Και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν με την Τουρκία εκείνη την εποχή, οι Ισραηλινοί συμφώνησαν. Ως αποτέλεσμα, επετεύχθη συμβιβασμός μέσω ενός συνδυασμού πραγματισμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ. Σε κάποιο βαθμό ακόμη και πρωτόγνωρο. Ήταν μια ευαίσθητη συμφωνία, πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Ως μέρος αυτού του συμβιβασμού, το Ισραήλ δεν εμπόδισε τη Ρωσία να σκοτώνει τρομοκράτες στη Συρία – βοηθώντας, έτσι, τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον χειρότερο εχθρό του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ κατάλαβε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ήταν η χειρότερη επιλογή για Σύριο ηγέτη σε σύγκριση με αυτόν που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν παρενέβη στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, του ακόμη πιο σκληρού εχθρού του.

Το Ιράν ήταν και παραμένει στο συριακό έδαφος

Το θεμελιώδες ζήτημα ήταν η πλήρης ουδετερότητα της Ρωσίας και του Ισραήλ σε σχέση με τους στόχους της μιας ή της άλλης πλευράς.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε αυτή τη χώρα κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων στη Συρία.

Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει τα στρατεύματά της για την απόκρουση των ισραηλινών επιθέσεων από τη Συρία.

Όμως τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει προκαλέσει δεκάδες τέτοια πλήγματα κατά της Συρίας, με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Επίσης, η Μόσχα δεν παρενέβη σε περίπτωση που το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα σε ιρανικές βάσεις που βρίσκονται σε συριακό έδαφος κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν - προφανώς, υπήρχε και κάποιο είδος συμφωνίας σε αυτό το θέμα.

Αλλά το κύριο πλήγμα ακολούθησε το 2018, και επιπλέον, στις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις.

Στη συνέχεια, τα ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Συρία από την εναέρια ζώνη, όπου βρισκόταν το ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο - και η συριακή αεράμυνα κατέρριψε αυτό το αεροπλάνο κατά λάθος.

Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν

Ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο. Και παρόλο που το Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά την ενοχή του, τα μέρη αντάλλαξαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες - και ως αποτέλεσμα αυτών των «διαβουλεύσεων» η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν επέτρεψε στον εαυτό της άλλα τέτοια κόλπα. Τουλάχιστον τίποτα τέτοιο δεν έχει αναφερθεί.

Η ρωσική πλευρά δημοσιοποίησε την ιστορία. «Στις 28 Δεκεμβρίου, από τις 21.04 έως τις 26.04, δύο τακτικά μαχητικά F-16 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας από τη Μεσόγειο Θάλασσα, χωρίς να περάσουν τα σύνορα, έπληξαν με τέσσερις κατευθυνόμενους πυραύλους στόχους στο λιμάνι της Λατάκιας.

Ως αποτέλεσμα του ισραηλινού χτυπήματος, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στη λιμενική υποδομή», δήλωσε ο υποναύαρχος Όλεγκ Ζουράβλεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντιμαχόμενων Μερών στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.

Αλλά το κυριότερο, σύμφωνα με τον ναύαρχο, τη στιγμή της επίθεσης, τα ισραηλινά μαχητικά καλύφθηκαν από την αεράμυνα της Συρίας με το αεροσκάφος της στρατιωτικής αεροπορίας μεταφοράς των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων που προσγειωνόταν. Τα συριακά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα δεν άνοιξαν πυρ, ώστε η τραγωδία του 2018 σε καμία περίπτωση να μην επαναληφθεί.

Η αναφορά του ρωσικού στρατού επιβεβαιώθηκε από πολλές άλλες πηγές. Συγκεκριμένα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας έκαναν λόγο για επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας σε στόχους στην περιοχή της Λατάκιας από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στόχος ήταν τα κοντέινερ στο εμπορικό λιμάνι της Λατάκιας.

Ακόμη και η κρατική τηλεόραση της Συρίας παραδέχτηκε ότι οι ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ήταν σημαντικές, με τις πυρκαγιές να συνεχίζονται για αρκετές ώρες.

Αρκετές πηγές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ κατέστρεψε τελικά τα κοντέινερ με όπλα και πυρομαχικά στο λιμάνι. Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια του Ισραήλ να καταστρέψει το φορτίο: το πρώτο χτύπημα έγινε στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια ήταν, προφανώς, λιγότερο επιτυχημένο.

Η παράδοξη -και εξαιρετικά επαίσχυντη για τη Συρία- κατάσταση είναι ότι τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε στόχους στο συριακό έδαφος δεκάδες φορές.

Κατά κανόνα, χρησιμοποιήθηκε το ίδιο σχέδιο: ισραηλινά μαχητικά εισήλθαν σε στόχους από τη Μεσόγειο Θάλασσα και, χωρίς να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Συρίας, χρησιμοποίησαν πυραύλους αέρος-εδάφους.

Τα περισσότερα από αυτά τα χτυπήματα έπληξαν τον στόχο, αλλά ούτε μία φορά η συριακή αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Γιατί η ισραηλινή αεροπορία είναι τόσο επιτυχημένη και η συριακή αεράμυνα τόσο ανίσχυρη;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στην εκπαίδευση των Ισραηλινών πιλότων και στη στρατιωτική ικανότητα των διοικητών τους.

Τα ισραηλινά επιθετικά αεροσκάφη σπάνια εισέρχονται στην αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού και είναι πολύ πιο δύσκολο να καταρρίψεις έναν επιθετικό πύραυλο.

Προφανώς, υπάρχει μια ακόμη σημαντική περίσταση. Επισήμως, για προφανείς λόγους, κανείς δεν θα πει για αυτό, αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση στη Συρία μετά την τραγωδία με το Il-20 το 2018 απαγόρευσε αυστηρά τη χρήση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από τα συριακά στρατεύματα κατά τις χρονικές περιόδους που τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Έστω και αν αυτή τη στιγμή γίνει επίθεση από ισραηλινά αεροσκάφη. Δηλαδή για να αποφευχθεί. Η Ρωσία αντασφαλίζει - και κάνει το σωστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα αυτά μάλλον δεν είναι καθόλου κρυφά για τις ισραηλινές στρατιωτικές πληροφορίες και το αρχηγείο της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Ισραηλινοί είτε γνωρίζουν εκ των προτέρων το «πρόγραμμα» πτήσεων των ρωσικών στρατιωτικών μεταγωγικών αεροπλάνων, είτε κρατούν ομάδα κρούσης σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο.

Μόλις εντοπιστεί το αεροσκάφος που πετά προς το Χμέιμιμ (ή άλλο αεροδρόμιο), η ομάδα υπηρεσίας ανεβαίνει στον αέρα.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις σε συριακούς στόχους συνδέονται με πιο επιθετική ιρανική συμπεριφορά στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Το Ισραήλ λέει ότι όταν σχεδιάζει τις ενέργειες της αεροπορίας του στη Συρία, λαμβάνει υπόψη την παρουσία του ρωσικού στρατού σε αυτό το κράτος.

«Όμως βλέπουμε ότι αυτά τα ζητήματα επιλύονται από την ισραηλινή διοίκηση και την Πολεμική Αεροπορία όχι απόλυτα σωστά», τόνισε ο ειδικός.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκτέλεση μιας τακτικής στρατιωτικής αποστολής - την καταστροφή ιρανικών όπλων στο έδαφος της Συρίας, ο ισραηλινός στρατός θέτει σε κίνδυνο τους Ρώσους πιλότους, γιατί καλύπτεται από αυτούς. Θέτει σε κίνδυνο τη σημαντικότερη πολιτική πρόκληση του Ισραήλ - τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Εξοπλίζει το Ιράν; 

Και τώρα έρχεται η είδηση πως το Su-35E "Super Flanker" και S-400 θα μπορούσαν να είναι το "πρωτοχρονιάτικο δώρο" της Ρωσίας στο Ιράν εν μέσω αυξανόμενων απειλών από το Ισραήλ;

Η Ρωσία έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια τα όπλα της στην περιοχή αυτή, ελπίζοντας να επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των χωρών του Κόλπου.
Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης του Ντουμπάι, η Ρωσία έκλεψε τις εντυπώσεις με το Su-75 Checkmate, παρουσιάζοντας το αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς της ως κατάλληλο για την περιοχή του Κόλπου. Η Αλγερία και η Τουρκία έχουν προφανώς επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μαχητικό αεροσκάφος Su-35. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ιράν αναμένεται τώρα να αγοράσει στο εγγύς μέλλον "Super Flankers" 4,5ης γενιάς Sukhoi Su-35SE από τη Ρωσία. Το Ιράν και η Ρωσία θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπογράψουν αμυντικό σύμφωνο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2022.

Η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει στην Τεχεράνη 24 μαχητικά αεροσκάφη Su-35SE, δύο αναβαθμισμένα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 και έναν στρατιωτικό δορυφόρο σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, εκτιμούν πολλοί. 


Τα Su-35SE προορίζονταν αρχικά για την Αίγυπτο, όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ απείλησαν με κυρώσεις κατά της Αιγύπτου στο πλαίσιο του νόμου περί αντιμετώπισης των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Έτσι, σχεδόν 15 έτοιμα προς πτήση Su-35SE θα μπορούσαν να παραδοθούν στο Ιράν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Προς το παρόν, ένας αριθμός Su-35SE που προορίζονται για την Αίγυπτο σταθμεύουν στο Komsomolsk-on-Amur, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Αυτό έχει προκαλέσει υποψίες ότι η Ρωσία θα τα πουλήσει αντ' αυτού στο Ιράν ή την Αλγερία. Εάν η συμφωνία προχωρήσει, θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, καθώς γνωρίζουν τις δυνατότητες των Su-35.

Τον Οκτώβριο, η Ρωσία φέρεται να ανέπτυξε τέσσερα Su-35 στη Συρία με στόχο να βοηθήσει την κυβέρνηση Άσαντ να ανακαταλάβει επιπλέον εδάφη από τις δυνάμεις των ανταρτών. 
Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) είναι απαρχαιωμένη, καθώς η πλειονότητα των αεροσκαφών της είναι F-14A, F-4 και F-5 που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου Σάχη της τη δεκαετία του 1960 και του 1970.

Το Ιράν έχει αγοράσει έκτοτε MiG-29A από τη Ρωσία, καθώς και ορισμένα πρώην αεροσκάφη Dassault Mirage F-1 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράκ που παραδόθηκαν στη χώρα μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991.

Στις 28 Δεκεμβρίου, ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν το συριακό λιμάνι της Λατάκειας, πλήττοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών που διαχειρίζονται από το Ιράν. Η απόκτηση των προηγμένων Su-35 θα δώσει τεράστια ώθηση στο Ιράν και θα λειτουργήσει ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο έναντι πιθανών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο μέλλον.

Εάν η αμυντική συμφωνία ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, η εκπαίδευση θα ξεκινήσει αμέσως μετά και όλα τα Su-35SE θα παραδοθούν μέχρι τα μέσα του 2022. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί το F-15EX για να ταιριάζει με το Su-35. 

Ο Paul Iddon, ειδικός σε θέματα αεροδιαστημικής και άμυνας, ανέφερε σε άρθρο του ότι λίγο μετά την πυρηνική συμφωνία του 2015 υπήρχαν εικασίες ότι το Ιράν θα εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα να αγοράσει 30 ρωσικά μαχητικά Su-30 και 300 άρματα μάχης T-90.

Ωστόσο, αντί να αγοράσει 300 T-90 για τον ιρανικό στρατό, το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) αγόρασε μόνο 24 και τα έστειλε όλα στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


Το 2016, ο εμπειρογνώμονας στρατιωτικής αεροπορίας Tom Cooper έγραψε ένα λεπτομερές άρθρο σχετικά με το πώς το πολιτικό σύστημα του Ιράν και οι σχέσεις μεταξύ του IRGC και των τακτικών ενόπλων δυνάμεων θα καθιστούσαν εξαιρετικά αμφίβολες τέτοιες αγορές μεγάλης κλίμακας. Για τον ίδιο λόγο, ήταν επιφυλακτικός στο ότι το Ιράν θα αποκτούσε τα Su-35SE που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για την Αίγυπτο.

Σύστημα αεράμυνας S-400 για το Ιράν;

Η τελευταία έκθεση μιλάει επίσης για την πιθανότητα πώλησης των S-400 στο Ιράν. Παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Ιράν, Levan Jagarian, δήλωσε νωρίτερα σε ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η χώρα του μπορεί να προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας S-400 στο Ιράν. Ο Jagarian δήλωσε: "Δεν φοβόμαστε τις απειλές των ΗΠΑ και θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας". 

Η ύπαρξη περισσότερων S-400 στην περιοχή, εάν αγοραστούν, αποτελεί σημαντική απειλή για τα ισραηλινά αεροσκάφη και τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν συχνά υποστηρίξει ότι οι πιο σύγχρονες παραλλαγές των S-400 μπορούν να εξουδετερώσουν αεροσκάφη stealth 5ης γενιάς και βομβαρδιστικά B-2, καθώς χρησιμοποιούν μια νέα γενιά ψηφιακών επεξεργαστών, δικτύωσης υπολογιστών και ανίχνευσης συχνοτήτων ραντάρ. 

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1474658535564890112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1474658535564890112%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fsu-35e-super-flanker-s-400-missiles-could-be-russias-new-year-gift-to-iran%2F

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές