Μέση Ανατολή

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι η Κίνα κατασκεύαζε κρυφά στρατιωτική εγκατάσταση στο λιμάνι των ΗΑΕ

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πίστευαν ότι η Κίνα κατασκεύαζε κρυφά μια στρατιωτική εγκατάσταση σε λιμάνι κοντά στο Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές.

Για πρώτη φορά, στοιχεία για ύποπτη δραστηριότητα κοντά στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ ήρθαν πριν από ένα χρόνο. Τότε οι πληροφορίες θεωρήθηκαν μη πειστικές, αλλά οι δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν την άνοιξη του τρέχοντος έτους έπεισαν τις αρχές των ΗΠΑ ότι η Κίνα κατασκεύαζε κάποιο είδος στρατιωτικής εγκατάστασης στο λιμάνι.

Με τη σειρά της, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τις αρχές των ΗΑΕ ότι η στρατιωτική παρουσία της Κίνας στη χώρα θα μπορούσε να απειλήσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές της The Wall Street Journal, μετά από σειρά συναντήσεων και επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων, η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης σταμάτησε. Κατά τη γνώμη τους, η κυβέρνηση του εμιράτου, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει προηγμένα αμερικανικά μαχητικά και drones, δεν γνώριζε τη στρατιωτική φύση των κινεζικών δραστηριοτήτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ