Μέση Ανατολή

Ανακατεύεται η τράπουλα στη Μέση Ανατολή! Ο Μπάιντεν κλείνει το τμήμα του Ιράν της CIA

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές την Τρίτη  φέρεται ότι διέταξε το κλείσιμο του ιρανικού τμήματος της CIA, χωρίς εξηγήσεις.

Ενώ οι δυτικές πηγές αποδίδουν το βήμα σε μια χειρονομία κατευνασμού για την Τεχεράνη, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατακρίνουν την κίνηση αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για  «μια τακτική κίνηση» των ΗΠΑ για να «ασκήσουν περισσότερη πίεση» στο Ιράν ως μέρος των «κρυφών και φανερών» αλλαγών στην προσέγγισή τους στην περιοχή.

Συντηρητικά ιρανικά έντυπα κατηγορούν την Ουάσινγκτον για πρόθεση «να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες άλλων οργανισμών πληροφοριών και ασφάλειας, ιδιαίτερα της Mossad, εναντίον του Ιράν».

Τελικά μιλάμε για χειρονομία κατευνασμού ή για στρατηγικό ελιγμό των ΗΠΑ; τι πραγματικά ισχύει;

Ας δούμε το χρόνο που ο Μπάϊντεν επέλεξε να προβεί σε αυτή την κίνηση.

Οι εκλογές στο Ιράκ

Το κόμμα των σιιτών μουσουλμάνων κληρικών Moqtada al-Sadr ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στις εκλογές του Ιράκ τη Δευτέρα, αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών που κατέχει στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα 

Οι σιιτικές ομάδες του Ιράκ κυριαρχούν στις κυβερνήσεις και τον σχηματισμό κυβέρνησης από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 που ανέτρεψε τον σουνίτη δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν 

Οι εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν αρκετούς μήνες νωρίτερα, ως απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις το 2019 που ανέτρεψαν μια κυβέρνηση και έδειξαν εκτεταμένη οργή εναντίον των πολιτικών ηγετών για τους οποίους πολλοί Ιρακινοί λένε ότι έχουν πλουτίσει σε βάρος της χώρας.

Μια καταμέτρηση βασισμένη στα αρχικά αποτελέσματα από αρκετές επαρχίες συν την πρωτεύουσα Βαγδάτη, που επαληθεύτηκε από αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης, έδειξε ότι ο Σαντρ είχε κερδίσει περισσότερες από 70 έδρες, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν να του δώσουν σημαντική επιρροή στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο, η ομάδα του Σαντρ είναι μόνο μία από τις πολλές που θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό ικανό να κυριαρχήσει στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει κυβέρνηση

Ο Σαντρ μετέδωσε ζωντανή ομιλία στην κρατική τηλεόραση διεκδικώντας τη νίκη και υποσχόμενος μια εθνικιστική κυβέρνηση χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

"Καλωσορίζουμε όλες τις πρεσβείες που δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ", είπε, προσθέτοντας ότι οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν στους δρόμους "χωρίς όπλα".

Ο Σαντρ έχει αυξήσει την εξουσία του επί του ιρακινού κράτους από τότε που ήρθε πρώτος στις εκλογές του 2018, όπου ο συνασπισμός του κέρδισε 54 έδρες.

Ο απρόβλεπτος λαϊκιστής κληρικός υπήρξε κυρίαρχη προσωπικότητα  στην ιρακινή πολιτική μετά την εισβολή των ΗΠΑ.

Αντιτίθεται σε όλες τις ξένες παρεμβάσεις στο Ιράκ, είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εναντίον των οποίων πολέμησε μια εξέγερση μετά το 2003, είτε από το γειτονικό Ιράν, το οποίο επέκρινε για τη στενή ανάμειξή του στην ιρακινή πολιτική.

Ο Σαντρ, ωστόσο, βρίσκεται τακτικά στο Ιράν, σύμφωνα με στενούς αξιωματούχους του, και έχει ζητήσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, όπου η Ουάσινγκτον διατηρεί δύναμη περίπου 2.500 σε συνεχιζόμενο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι υποψήφιοι υπέρ της μεταρρύθμισης που προέκυψαν από τις διαδηλώσεις του 2019 είχαν κερδίσει αρκετές έδρες από τις 329  του κοινοβουλίου.

Κόμματα που υποστηρίζονται από το Ιράν και συνδέονται με ομάδες πολιτοφυλακής που κατηγορούνται για τη δολοφονία περίπου 600 περίπου ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, δέχθηκαν ένα πλήγμα, κερδίζοντας λιγότερες έδρες από τις προηγούμενες εκλογές του 2018, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τοπικούς αξιωματούχους.

Τα κουρδικά κόμματα κέρδισαν 61 έδρες, έδειξαν τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων 32 για το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που κυριαρχεί στην κυβέρνηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ και 15 για το αντίπαλό του το κόμμα Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν.

Ο συνασπισμός του σουνιτικού κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ-Χαλμπούσι Taqaddum κέρδισε 38 έδρες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο. Ο συνασπισμός State of Law του Maliki ήρθε τρίτος συνολικά με 37.

Το αποτέλεσμα τη Δευτέρα δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στο Ιράκ ή στην ευρύτερη περιοχή.

Πολλοί Ιρακινοί δεν πίστευαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά και επέλεξαν να μην ψηφίσουν.

Το επίσημο ποσοστό συμμετοχής μόλις 41% υποδηλώνει ότι η ψηφοφορία απέτυχε να τραβήξει τη φαντασία του κοινού, ειδικά των νεότερων Ιρακινών που  πραγματοποίησαν τεράστιες διαδηλώσεις  πριν από δύο χρόνια.

Το Ιράκ πραγματοποίησε πέντε βουλευτικές εκλογές από την πτώση του Σαντάμ. Η άγρια σεχταριστική βία που εξαπολύθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κατέλαβαν το ένα τρίτο της χώρας το 2014 ηττήθηκαν το 2017.

Η κατάσταση στη Συρία

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι συμφώνησαν με τη Ρωσία, βγάζοντας εκτός τον Ερντογάν,  να αποδεχθούν σιωπηρά τον Άσσαντ με αντάλλαγμα την δημιουργία Ομόσπονδου Συριακού κράτους που να εμπεριέχει ημιαυτόνομο κουρδικό κρατίδιο στα ΒΑ της χώρας.

Ωστόσο στη Συρία υπάρχει αυξημένη δύναμη φρουρών της επανάστασης IRGC, ενώ η ιρανική Hesbollah του Λιβάνου βοήθησε αποφασιστικά τον Άσσαντ στον Συριακό  εμφύλιο για επικράτησή του.

Επιπλέον το Ιράν με τη Συμφωνία της Astana μαζί με Ρωσία και Τουρκία διεκδικεί μερίδιο επιρροής στη Συρία

Το Σιιτικό τόξο-Επιπτώσεις για τη στάση των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή

Από τις παραπάνω εξελίξεις στη Μ. Ανατολή διαφαίνεται ότι το "Σιιτικό τόξο" έχει διαμορφωθεί εν πολλοίς, και περιλαμβάνει Ιράν-Ιράκ( φιλοϊρανική κυβέρνηση Σιιτών)-Συρία-Λίβανος (Σιιτική Hesbollah) 

Πρό αυτού του δεδομένου πλέον οι ΗΠΑ ,έχοντας  και ως πρώτη προτεραιότητα την Κίνα (AUKUS) , βλέπουν ότι η πολιτική τους στη Μ. Ανατολή θα πρέπει να εδράζεται εφεξής σε Ισραήλ και Κούρδους, λόγω της παντελώς αναξιόπιστης Τουρκίας, η οποία επιτίθεται κατά των Κούρδων στρατιωτικά και κατά του Ισραήλ, διπλωματικά, λεκτικά και οικονομικά.

Στην εξίσωση μπαίνει και το Ιράν λόγω της μεγάλης επιρροής που έχει αποκτήσει στην περιοχή, με το οποίο οι ΗΠΑ προσβλέπουν να αναπτύξουν μια ανεκτή σχέση αρχικά, έτσι ώστε να μην απειλείται η ασφάλεια του Ισραήλ, οπότε και θα είναι αναγκασμένοι να επέμβουν. Αυτό όμως θα τους έφερνε πίσω χρονικά στον αγώνα τους κατά της Κίνας.

Άρα οι ΗΠΑ προσβλέπουν όντως στον κατευνασμό του Ιράν, ενόψει και του νέου κύκλου συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προκειμένου αυτό να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι παράλληλα παρά το κλείσιμο του τμήματος της CIA για το Ιράν, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν είτε μέσω Mossad, είτε μέσω τρίτης χώρας που έχει δεσμούς με το Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...