Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

''Σκάνε'' εξελίξεις στην Μέση Ανατολή: ''Πράσινο φως'' από ΗΠΑ-Μ.Βρετανία σε Ισραήλ για στρατιωτικά αντίποινα κατά του Ιράν

Μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού πλοίου, 175 μίλια μακριά από το λιμάνι Dukum του Ομάν, το Ισραήλ έλαβε έγκριση από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για αντίποινα εναντίον του Ιράν. Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 2 μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της εφημερίδας «Al Jaride» με έδρα το Κουβέιτ, το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να ανταποδώσει το Ιράν μετά την επίθεση.

Αναφέρεται επίσης ότι το Ισραήλ διεξάγει διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το πλαίσιο και έχει λάβει έγκριση για να προβεί σε αντίποινα.

https://www.youtube.com/watch?v=WnhjUOB_pSw

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Mepa News, το Ισραήλ φέρεται να σχεδιάζει να χτυπήσει κάποιο ιρανικό λιμάνι ή πολεμικό πλοίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το «ιστορικό» της νέας σύγκρουσης

Η επίθεση στο πλοίο “Mercer Street” στον Κόλπο του Ομάν – θεωρείται ως εκδίκηση για την επίθεση που έκανε το Ισραήλ στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ισραηλινών συμφερόντων χτυπήθηκε από drone αυτοκτονίας του Ιράν.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ είχε σφυροκοπήσει σιιτικές πολιτοφυλακές στην Συρία με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς μαχητές φιλικούς προς την Τεχεράνη.

Ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος πολίτης σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της ιρανικής επίθεσης στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή, σε ένα περιστατικό για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν και είπε ότι αξίζει να δοθεί μια σκληρή απάντηση.

«Το Ιράν δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα του Ισραήλ, αλλά ένας φορέας τρομοκρατίας, καταστροφής και αστάθειας που βλάπτει όλους μας. Ο κόσμος δεν πρέπει να σιωπήσει απέναντι στην ιρανική τρομοκρατία που βλάπτει επίσης την ελευθερία της ναυτιλίας», δήλωσε ο Λάπιντ σε δήλωσή του.

Η Τεχεράνη απέρριψε ως «αβάσιμους», τους ισχυρισμούς του Ισραήλ που κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση, την Πέμπτη, εναντίον του πετρελαιοφόρου, το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία του Ισραηλινού Εγιάλ Οφέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που στοχεύει το Ιράν

Το Ισραήλ, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, είναι διατεθειμένο να προβεί σε σκληρά στρατιωτικά αντίποινα σε βάρος του Ιράν, θα το πράξει όμως και έναντι ποίου; Έναντι του ίδιου του Ιράν ή εκπροσώπων του σε Συρία, νότιο Λίβανο, Παλαιστίνη;

Γιατί προκαλεί τώρα το Ιράν το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση;

https://www.youtube.com/watch?v=3_ccWvkN4s0

Μήπως η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού του Ιράν για  να προκαλέσει το Ισραήλ με αποτέλεσμα  να οδηγηθεί αυτό σε αναμέτρηση ταυτόχρονα με όλους τους  εκπροσώπων του  και το ίδιο στην περιοχή;

Ποιά θα είναι η στάση των ΗΠΑ;

Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια.

Είναι δεδομένο ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν έναν πόλεμο στη Μ. Ανατολή και μάλιστα μεγάλης κλίμακας με άμεση εμπλοκή Ιράν-Ισραήλ. Ωστόσο ο πόλεμος αυτός θα εξυπηρετούσε τα Κινεζικά συμφέροντα πρωτίστως αλλά και τα Ρωσικά δευτερευόντως.

Τα Κινεζικά, διότι οι ΗΠΑ θα ήταν αναγκασμένες να ματώσουν οικονομικά και στρατιωτικά αφού δεν θα εγκαταλείψουν το Ισραήλ, και θα έμπαιναν σε έναν πόλεμο που θα ήταν οπισθοδρόμηση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των Ενόπλων τους Δυνάμεων.

https://www.youtube.com/watch?v=8rIodSiqwkk

Τα Ρωσικά, γιατί θα αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία η στάση της Ρωσίας στη Συρία σε μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα βοηθούσε τον ευρύτερο σχεδιασμό της στη ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Το να εμπλακεί εκ νέου το Ισραήλ σε πολεμική αναμέτρηση με την Χαμάς δεν φαντάζει ότι υπάρχει αυτή την ώρα στους σχεδιασμούς του Τέλ Αβίβ, αλλά ούτε και κατά της Χεζμπολάχ στο Ν. Λίβανο.

Τυχόν, τέλος, άμεσο στρατιωτικό κτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα προκαλούσε σύρραξη στην περιοχή με την συμμετοχή και της Χαμάς , αλλά και της Χεζμπολάχ.

Συνεπώς το πιθανότερο να επισυμβεί είναι διπλωματική διεθνής καταδίκη του Ιράν, επιβολή κυρώσεων στη ναυσιπλοϊα του και ανταποδωτικό, παρόμοιο ή παρεμφερές, κτύπημα από το Ισραήλ.

Ουσιαστικά είναι πολύ πιθανόν να μπούμε σε μια περίοδο "Πολέμου χαμηλής έντασης" μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με ασύμμετρα κτυπήματα ένθεν και εκείθεν, εκτός και αν κάποιος από τους δύο ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου". Πράγμα που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...