Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι ''βλέπουν'' διάσπαση: ''Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν το Κουρδιστάν''

Ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος , εμπνευστής της "Γαλάζιας Πατρίδας" Cihat Yaycı δήλωσε: ''Εάν η Τουρκία κάνει ένα βήμα πίσω στο S-400, δεν θα κερδίσει τίποτα. Μετά από αυτό, θα ακολουθήσει το αίτημα για αναγνώριση του λεγόμενου Κουρδιστάν'' και εξηγεί αναφερόμενος  αναλυτικότερα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Μια συνεδρίαση με τίτλο "Η πολιτική των ΗΠΑ για την Τουρκία" πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ την προηγούμενη ημέρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν ζητήματα όπως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, η πολιτική της για τη Συρία, οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και η πρωτοβουλία της για μερικό άνοιγμα στα Βαρώσια στην Κύπρο.

Ενώ οι γερουσιαστές έκαναν ερωτήσεις στη Victoria Nuland, την Υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, έκαναν επίσης αξιολογήσεις σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Robert Menendez δήλωσε ότι η αγορά του S-400 από την Τουρκία αποτελεί απειλή για τους εταίρους του ΝΑΤΟ και της Αμερικής και υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στις ενέργειες της Τουρκίας. Ο Μενεντέζ δήλωσε ότι όσο η Τουρκία έχει τα S-400, δεν θα υποστηρίξει με κανέναν τρόπο την άρση των κυρώσεων CAATSA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλοι γερουσιαστές που έλαβαν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θεώρησαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προκλητικές, ότι η Συμφωνία της Λιβύης είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου , ενώ  ισχυρίστηκαν ότι η διοίκηση της Άγκυρας υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα,  καθηγητές πανεπιστημίων απολύθηκαν  και δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν.

Ο ναύαρχος Yaycı είπε χαρακτηριστικά για τα παραπάνω: «Το μαχαίρι έφτασε  στα κόκαλα» και επεσήμανε τον  μεγάλο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η  Τουρκία  απαντώντας σε ερωτήσεις που του έγιναν από Τούρκο δημοσιογράφο. Συγκεκριμένα του υποβλήθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στις οποίες έδωσε απαντήσεις και οι οποίες παρατίθενται ως ακολούθως: 

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ, εκφράστηκαν σκληρές κριτικές εναντίον της Τουρκίας. Πώς αξιολογείτε αυτές τις αντιδράσεις και την προσέγγιση των ΗΠΑ στα προβλήματα με την Τουρκία; 

 

''Σοβαρές φιλοελληνικές δηλώσεις και αιτήματα παρουσιάστηκαν στη σύνοδο με θέμα «Η πολιτική των ΗΠΑ για την Τουρκία». Στη συνάντηση, έγιναν δηλώσεις ότι η Συνθήκη της Λιβύης είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς και αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ.

Πρώτα απ 'όλα, είναι πολύ παράλογο για τις ΗΠΑ να αναπροσαρμόζουν τις εθνικές και ειδικές πολιτικές του ΝΑΤΟ με βάση την Ελλάδα. Το συνολικό βάρος της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου στο ΝΑΤΟ δεν είναι το ίδιο με την Τουρκία και είναι ο τουρκικός στρατός που συντονίζει και διαχειρίζεται την αποστολή του ΝΑΤΟ στη Συρία, το Αφγανιστάν και δεκάδες διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Αυτή η αντιτουρκική και φιλοελληνική προσέγγιση των ΗΠΑ υπονομεύει τη λειτουργία και το συντονισμό του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, η τουρκική παρουσία στη Λιβύη σημαίνει επίσης την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.''

Η συνεδρία επικεντρώθηκε στους S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. Η διοίκηση του Μπάιντεν κλήθηκε να λάβει περαιτέρω μέτρα ως προς αυτό. Πώς βλέπετε τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση;

''Όλες οι ανησυχίες και οι πιέσεις που αναπτύχθηκαν σχετικά με την κατοχή της Τουρκίας από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 βασίζονται σε αρκετά αβάσιμα επιχειρήματα. Το έχουμε δει  να διατυπώνεται εύκολα ειδικά με τις μονόπλευρες και αντιτουρκικές δηλώσεις του Robert Menendez, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ. Η αποδοχή των δηλώσεων και των αιτημάτων του Menendez δεν είναι δυνατή τόσο από την άποψη των εθνικών μας συμφερόντων όσο και του διεθνούς δικαίου.

Όλα τα κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη στον κόσμο έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και τα σύνορά τους από εξωτερικές απειλές. Σύμφωνα με αυτόν τον σκοπό έχουν το δικαίωμα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα εκείνα καθώς και να αγοράσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται δίπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη κατά μήκος των ανατολικών και νότιων συνόρων της, κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο και ευθύνη την προστασία των σημερινών συνόρων της και την ασφάλεια του λαού της έναντι τρομοκρατικών ομάδων και άλλων  κρατικών δομών που εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, της αναρχίας και του τρόμου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορά της.

Ειδικά κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου, πολλές ριζοσπαστικές τρομοκρατικές οργανώσεις που εμφανίστηκαν στη βόρεια Συρία και ειδικά το ISIS, έχουν βλάψει τους πολίτες μας στις επαρχίες της Τουρκίας που βρίσκονται  κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Την περίοδο που ο πόλεμος εντατικοποιήθηκε στα τουρκικά σύνορα, πολλοί από τους πολίτες μας στις παραμεθόριες πόλεις, ειδικά στην Κίλις και το Χατάι, πέθαναν ή τραυματίστηκαν λόγω πυραύλων από τη Συρία, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές.

Από την άποψη αυτή, ο πόλεμος στη Συρία απαιτούσε η Τουρκία η οποία είχε  αδυναμίες στην προστασία του εναέριου χώρου της να λάβει επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα.

Η  εγκατάσταση του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και ο οπλισμός με τον οποίο αυτό υποστηρίζεται από το εξωτερικό,  και χρησιμοποιείται  εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων drone και πυραύλων, επιβάλλουν στην Τουρκία να λάβει μέτρα αντιαεροπορικής άμυνας.

Από την άλλη πλευρά, η γειτονική μας Ελλάδα, η οποία παρά το ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, βλέπει την Τουρκία ως εχθρό και απειλή, όπως αυτό εκφράζεται από επίσημα στόματα, εξοπλίζεται με  αεροπλάνα, ελικόπτερα και πυραύλους και γεμίζει τα  νησιά  της που έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα με επιθετικά όπλα.

Στα ανατολικά μας, υπάρχει μια Αρμενία που δεν κρύβει καθόλου την εχθρότητα της και ακόμη και στο σύνταγμά της αναφέρει τα εδάφη της Τουρκίας ως μέρος της μεγάλης Αρμενίας.

Σε μια γεωγραφική περιοχή όπως η Μέση Ανατολή, όπου οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις είναι έντονες και υπάρχουν κακόβουλοι γείτονες τους οποίους ανέφερα, η επιθυμία της Τουρκίας να έχει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχει ζωτική σημασία για την εθνική της ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ οι ΗΠΑ είναι ενάντια στους S-400 από τη μία πλευρά, δεν μας ικανοποίησαν για την πώληση Patriot από την άλλη 

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη για την αντιαεροπορική της άμυνα μαχητικά αεροσκάφη F-16 κυρίως καθώς και άλλα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι βιώσιμη για την Τουρκία λόγω του υψηλού κόστους. 

Οι Patriot που εγκαταστάθηκαν στο Γκαζιαντέπ, τον Καχραμαν μάρας και τα Άδανα αποσύρθηκαν επίσης από τους συμμάχους μας αφού η Τουρκία διεξήγαγε τις επιχειρήσεις της κατά του ΡΚΚ.

Σε αυτό το σημείο, η Άγκυρα ήθελε να αγοράσει το σύστημα Patriot κατά την εποχή του Ομπάμα το 2013, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα απέρριψε επίσης το αίτημα της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, η Τουρκία, η οποία ενδιαφερόταν για τα συστήματα στην Ευρώπη, δεν μπόρεσε να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και έπρεπε να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα S-400, τα οποία είναι τα αντίστοιχα του Patriot.

Σε απάντηση στις σκληρές δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα και την πίεση στην Άγκυρα να μην αγοράσει αυτό το σύστημα, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας το 2017 και τα πυραυλικά συστήματα άρχισαν να μεταφέρονται στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2019.

Η Τουρκία η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του ΝΑΤΟ και ενεργεί ως ένα είδος ακρίτα για την ΕΕ, χρειάζεται ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου υψομέτρου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ.

Παρόλο που σήμερα η Τουρκία παράγει συστήματα αεροπορικής άμυνας χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου όπως το Hisar-A και το Hisar-O με τα δικά της μέσα, η Τουρκία πρέπει να έχει ένα αμυντικό σύστημα μεγάλου υψομέτρου και βεληνεκούς ενάντια στους κινδύνους που αντιμετωπίζει λόγω της θέσης της

Οι αντίθετες στάσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων στην Τουρκία , ανάγκασαν την Τουρκία  τελικά να στραφεί στη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ, ειδικά οι ΗΠΑ, αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτήν την αγορά. Με το επιχείρημα ότι η διατήρηση ενός ρωσικού συστήματος στο ίδιο περιβάλλον με τα συστήματα του ΝΑΤΟ θα έβλαπτε τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία πιέστηκε έντονα και απειλήθηκε για να μην το αγοράσει. Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγοράζει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία και τα χρησιμοποιεί ενεργά  παράλληλα με όπλα του ΝΑΤΟ.''


Ποιες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας; 

 

''Είναι γνωστό ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα διαθέτουν αυτά τα συστήματα. Επιπλέον, η Ελλάδα δοκίμασε αυτό το σύστημα κατά τη διάρκεια μιας άσκησης σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ το 2013, αν και κανένα κράτος μέλος δεν επέκρινε αυτό το τεστ. Και πάλι, η Ελλάδα εκσυγχρονίζει το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και τα S-300 που σταθμεύουν στην Κρήτη σχεδόν στο επίπεδο του S-400. Στη συνέχεια, υπάρχουν πληροφορίες ότι προσπάθησαν να προσδιορίσουν τις δυνατότητες του συστήματος διεξάγοντας ασκήσεις με Αμερικανούς και Ισραηλινούς.

Παρόλα αυτά, η υψηλή πίεση στην Τουρκία αποτελεί ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ εφαρμόζει διπλά πρότυπα. Εκτός από αυτά, οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντίδραση, θέτουν σε ισχύ τις κυρώσεις CAATSA και απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 προκαλώντας  σοβαρές ζημιές στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Είναι σαφώς αντίθετο με το πνεύμα της συμμαχίας ότι η Τουρκία, η οποία συνέβαλε επιτυχώς στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ με τη στρατιωτική της εμπειρία  ετών, εκτίθεται σε κυρώσεις CAATSA που επιβάλλονται στους εχθρούς της από τις ΗΠΑ.

Παρά τα παραδείγματα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η απόφαση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία χρησιμοποιώντας αυτό το ζήτημα ως δικαιολογία προκάλεσε σε σοβαρές ζημιές τις σχέσεις μεταξύ των δύο «συμμαχικών» κρατών.'' Γιατί πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν την Τουρκία αγνοώντας άλλα μέλη του ΝΑΤΟ;

 

''Η αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία θεωρείται ως ο κύριος λόγος για τις κυρώσεις, αλλά είναι δυνατόν να πούμε ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη παρά τη βούληση των ΗΠΑ είχαν επιπτώσεις σε αυτές τις κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ, που ρυθμίζουν τις σχέσεις τους με τους συμμάχους τους από την άποψη του «αφεντικού και του υποκειμένου» με την αυτοπεποίθηση ότι είναι υπερδύναμη και όχι από την άποψη «δύο κυρίαρχων ίσων κρατών σε ίσο επίπεδο», πάντα ασκούν πίεση στους συμμάχους του από το παρελθόν έως το παρόν.

Έτσι, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δείξει τη στάση «να έχει ένα ραβδί κάτω από το παλτό» ενάντια στην Τουρκία αυτή τη φορά,  στάση την οποία έχει εφαρμόσει στους συμμάχους της καθ 'όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μαζί τους.''            

 

Πώς πρέπει λοιπόν η Τουρκία να αντιταχθεί σε αυτήν τη στάση των ΗΠΑ; 

 

''Πρέπει να τονιστεί έντονα ότι αυτή η στάση που επιδεικνύουν οι δυτικοί σύμμαχοί μας δεν έχει αποδεκτή πλευρά και είναι αντίθετο με το πνεύμα της συμμαχίας. Η Τουρκία πρέπει να λάβει αποφασιστική στάση ως απαίτηση να είναι κυρίαρχο κράτος. Σήμερα, εάν η Τουρκία κάνει ένα βήμα πίσω στο ζήτημα S-400, να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα αποκτηθεί, τίποτα δεν θα βελτιωθεί. Βεβαιωθείτε ότι θα  μας πούν να ακολουθήσουμε τα εξής:

- Απόσυρση από τη Συρία,

- Μείνετε ήσυχοι και υποστηρίξτε ακόμη και την ίδρυση ενός τρομοκρατικού λεγόμενου κουρδικού κράτους,

- Αναγνωρίστε το λεγόμενο Κουρδιστάν στο Ιράκ,

- Δηλώστε πρώτα την κουρδική αυτόνομη περιοχή και μετά άλλες αυτόνομες περιοχές στη χώρα σας,

- Συμπεριλάβετε άλλες γλώσσες και συστατικούς λαούς ως επίσημες γλώσσες στο σύνταγμά σας,

- Στη συνέχεια, δώστε την αυτοδιάθεση σε ομιλητές αυτών των γλωσσών και στα μέλη αυτών των ιδρυτικών ανθρώπων , με απώτερο σκοπό  να αναστηθεί η Συνθήκη των Σεβρών,

- Αμνηστία και απελευθέρωση των μελών της FETO και των μελών του PKK,

- Απόσυρση από τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο,

- Συμφωνείτε να επεκτείνετε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας σε 12 μίλια στη Θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο),

- Απόσυρση από την Κύπρο και η ΤΔΒΚ θα προσαρτηθεί στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και θα γίνει το έδαφος της ΕΕ,

- Αφήστε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο να μετατραπεί σε δομή τύπου Βατικανού και η Κωνσταντινούπολη να υπόκειται σε διεθνή διοίκηση,

- Αποσύρετε την υποστήριξή σας στο Αζερμπαϊτζάν, δώστε στην Αρμενία γη από την Ανατολική Ανατολία και τη Μαύρη Θάλασσα σε αντάλλαγμα για τη λεγόμενη γενοκτονία ...

Άρα είναι η αρχή του τέλους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ας προστατεύσουμε αυτήν την κατάσταση. Ας μην προκαλέσουμε έναν αιώνα μη αναστρέψιμων απωλειών με καθημερινούς υπολογισμούς!

Είθε ο Αλλάχ να προστατεύσει το τουρκικό έθνος και κράτος! Εάν η Δημοκρατία της Τουρκίας διαλυθεί, μια μεγάλη γεωγραφία θα διαλυθεί επίσης!


«Σήμερα, η Τουρκία υπόκειται σε κυρώσεις CAATSA λόγω των σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί με τη Ρωσία. Απαγορεύσεις και εμπόδια έχουν επιβληθεί στην Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας και στους γραφειοκράτες μας.

Πρώτα απ 'όλα, η Τουρκία είναι μια ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα. Μπορεί να δημιουργήσει επαφές με οποιαδήποτε χώρα, να αναπτύξει διπλωματία και να υπογράψει συνθήκες. Αυτή η στάση των ΗΠΑ δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη συμμαχία και αποκαλύπτει επίσης τη νοοτροπία τους απέναντι στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, ο κύριος λόγος για τον οποίο υπόκειται σε κυρώσεις η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας είναι ότι έχουμε κάνει την αντιαεροπορική μας άμυνα εθνική και δυνατή.

Σήμερα, ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της Προεδρίας μας για τις αμυντικές βιομηχανίες, η Τουρκία έχει τα πιο σοβαρά και αποτελεσματικά UAV και SİHA στον κόσμο και έχει δημιουργήσει μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας.

Τόσο οι κυρώσεις κατά της Προεδρίας μας για τις αμυντικές βιομηχανίες όσο και η εκτίμηση της Τουρκίας ως απειλής για το S-400 αποκαλύπτουν τη στάση που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ ενάντια στην ανεξαρτησία και την ενδυνάμωση της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ, που δεν βλέπουν την Ελλάδα, η οποία προσφέρει τα λιμάνια της προς την Κίνα και τη Ρωσία σε μια χρυσή πιατέλα, θέτει την Τουρκία στον κατάλογο κυρώσεων με το αιτιολογικό ότι έχει σχέσεις με τη Ρωσία!

Δεν είμαστε αποικιακή χώρα. Αναπτύσσουμε διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα επιθυμούμε. Εάν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ μας αφήσουν χωρίς αντιαεροπορική άμυνα, θα δημιουργήσουμε εναλλακτικές λύσεις, όπως κάθε ανεξάρτητο κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία των εδαφών και των πολιτών του''.

Η χώρα μας πρέπει να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις όχι μόνο στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και στους τομείς των αεροσκαφών και των αερομεταφορέων, και πρέπει να βγει από αυτήν την κύρωση και τη μονομερή τάξη ισχυρότερη, κόβοντας το δικό της ομφάλιο λώρο.

«Κάθε χώρα αναπτύσσει σχέσεις σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα και τα συμφέροντά της και δημιουργεί εναλλακτικές λύσεις για τις ανάγκες της. Π.χ; Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή.

Αλλά η ίδια Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία τόσο για το S-400 όσο και για το SU-35.

Με στόχο την εθνικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας έως το 2030, η Σαουδική Αραβία προετοιμάζει την υποδομή για μεταφορά τεχνολογίας από τη Ρωσία για την παραγωγή εξοπλισμού όπως τα πλαίσια S-400, Kornet-M, T-72.

Και πάλι, οι Ηνωμένες Πολιτείες τη βλέπουν ως στενό σύμμαχο.

Το Κατάρ και η Ινδία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που θέλουν να αγοράσουν και να προμηθεύσουν το S-400.

Κάθε χώρα που θέλει να εθνικοποιήσει την αμυντική βιομηχανία, να εμπλουτίσει το απόθεμά της και να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες της, μπορεί να επωφεληθεί από τις προσφερόμενες ευκαιρίες εφοδιασμού.

Ενώ οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις CAATSA στη Σαουδική Αραβία και την Ινδία, δεν έχουν τίποτα άλλο παρά απόκρυφα κίνητρα να παρουσιάσουν την Τουρκία ως απειλή'', ανέφερε ο  Yaycı.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι οι απαντήσεις και τα επιχειρήματα του απόστρατου Τούρκου Ναυάρχου πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν από την Ελληνική Πολιτικοστρατιωτική ηγεσία, αφού απηχούν τις επίσημες τουρκικές θέσεις σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...