Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν σε Ισραήλ - ''Μοντέλο Λιβύης'' με Παλαιστίνη θέλει η Τουρκία

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωνε την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, με φόντο την προσέγγιση μεταξύ των αντιπάλων κινημάτων Φατάχ και Χαμάς, σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές ετών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση αυτή, θεωρείται ευρέως ως η απάντηση του Αμπάς στις επικρίσεις για τη δημοκρατική νομιμότητα των παλαιστινιακών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του προέδρου.

Ελήφθη δε λίγες μόλις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν, ότι θα κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ 

 

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Μέγαρο του Βαχεντίν.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, τα βήματα που θα ενισχύσουν τις σχέσεις Τουρκίας και Παλαιστίνης και τις περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και του γεύματος εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Δηλώνοντας ότι ως Τουρκία δεν θα σιωπήσουν στις φρικαλεότητες του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι όσο συνεχίζονται οι πολιτικές κατοχής και προσάρτησης του Ισραήλ, δεν θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Εκφράζοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία εσωτερικής συμφιλίωσης της Παλαιστίνης, ο Ερντογάν είπε ότι είναι ικανοποιημένος που οι διμερείς σχέσεις προχωρούν θετικά σε κάθε τομέα, από την οικονομία και το εμπόριο έως τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον τουρισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων Ali Erbaş, ο επικεφαλής του εθνικού οργανισμού πληροφοριών Hakan Fidan, ο διευθυντής των προεδρικών επικοινωνιών Fahrettin Altun, ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın και ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου Sefer Turan παρακολούθησαν το δείπνο εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών υπό την προεδρία του προέδρου Erdoğan και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς.

Από την Παλαιστινιακή πλευρά, παρευρέθηκαν ο Παλαιστίνιος Πρεσβευτής στην Άγκυρα Φαίδ Μουσταφά, ο Υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης Ριάντ Μάλκι, ο Υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χούσεϊν Ες-Σεΐχ, ο Σύμβουλος Θρησκευτικών Υποθέσεων Μαχμούντ Χάμπας, ο Διευθυντής Πληροφοριών Macid Ferec και ο Σύμβουλος Διπλωματικών Υποθέσεων Μάγκντι Χαλίντι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα του ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί σύντομα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης σε ένα τηλεφώνημα με τον απερχόμενο Ισραηλινό Πρόεδρο Ρέιβεν Ρίβλιν πριν από δύο ημέρες. Ο Αμπάς συναντήθηκε με την αμερικανική αντιπροσωπεία τις προάλλες και συζήτησε την ειρηνευτική διαδικασία και τις τελευταίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με τα νέα της εφημερίδας Sabah, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμπάς ήρθε στην Τουρκία αμέσως μετά τη σπάνια επαφή μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ και τη συνάντησή του με την αμερικανική αντιπροσωπεία. 

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Αμπάς, συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στην Παλαιστίνη και οι διμερείς σχέσεις θα επανεξεταστούν σε όλες τις διαστάσεις της.  

 

Τι αναφέρουν οι Ισραηλινοί  

 

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησε μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Ο Αμπάς έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή το βράδυ σε τριήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Ερντογάν, ανέφεραν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς ο Αμπάς συνεχίζει να αντιμετωπίζει εκτεταμένη κριτική για το θάνατο του Νίζαρ Μπανάτ, ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από Παλαιστίνιους αξιωματικούς ασφαλείας. 

Ο Αμπάς θα ζητήσει από τον Ερντογάν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Χαμάς για να επιλύσει τη διαμάχη με την Φατάχ με σκοπό την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
 
Ο Αμπάς επιμένει ότι όλα τα χρήματα στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφερθούν μέσω της κυβέρνησης στη Ραμάλα και όχι απευθείας στη Χαμάς. Η Χαμάς, από την πλευρά της, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης, αλλά μόνο μαζί με εκπροσώπους διαφόρων παλαιστινιακών φατριών.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Αμπάς θα ζητήσει επίσης από τον Ερντογάν να πιέσει τη Χαμάς να σταματήσει να υποκινεί εξεγέρσεις κατά της Φατάχ.

Ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στοχεύει μέσα από αυτήν την διμερή συνάντηση να προωθήσει το σενάριο που  ισχυρίζεται ότι η Τουρκία, μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους (πραγμάτωση του νέου «ονείρου» του Ταγίπ Ερντογάν), για οριοθέτηση  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τα Παλαιστινιακά εδάφη (δηλ. τη Χαμάς) κατά το πρότυπο του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η εφαρμογή «μοντέλου Λιβύης» από το καθεστώς Ερντογάν, σε βοήθεια των Παλαιστινίων, αλλά με βασικό σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ, θα φέρει πιο κοντά σε μία στρατιωτική σύγκρουση την Τουρκία και το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς και ένα δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης, θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στόχος της Τουρκίας, είναι να αγνοήσει τους ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου, για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τμήματα υποθαλάσσιων περιοχών για έρευνες και να δημιουργήσει, μια τουρκική «γαλάζια πατρίδα» που καλύπτει όλη τη Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο, τα ελληνικά νησιά και τώρα την περιοχή κοντά στο Ισραήλ, μία εξέλιξη χωρίς προηγούμενο σε διεθνείς ή ναυτικούς νόμους και κανόνες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ