Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Γάζα: Το χρονικό της νέας διπλωματικής αυτοκτονίας Ερντογάν

Τα παρασκηνιακά παιχνίδια του Ταγίπ, στο ευαίσθητο ζήτημα της Γάζας φέρεται να οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο της σχέσης Άγκυρας-Τελ Αβίβ, στον "απόηχο" της εκεχειρίας. Ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι καλλιέργησαν και συνεχίζουν να το πράττουν μέχρι σήμερα, ένα ιδιαίτερα αντισημιτικό αίσθημα στην τουρκική κοινωνία. Πλέον, η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει την πλήρη διπλωματική ρήξη με το Τελ Αβίβ, μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον γεωπολιτικό "ιστό" της Μ.Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην βουλευτής του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και νυν στέλεχος του Ιδρύματος για την Προστασία της Δημοκρατίας με έδρα την Ουάσιγκτον επισημαίνει πως για να γίνει επαναπροσέγγιση των δύο χωρών θα πρέπει η Άγκυρα να τερματίσει τις σχέσεις της με τη Χαμάς και άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ο Ερντογάν έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της Χαμάς, και μάλιστα φιλοξένησε δημοσίως υψηλά ιστάμενα στελέχη της οργάνωσης, σημείωσε ο Ερντεμίρ, συμπληρώνοντας πως όταν το Ισραήλ ξεκίνησε αντίποινα εναντίον στόχων της Χαμάς, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να το χαρακτηρίσει ως "κράτος τρομοκρατών".

Για τον Ερντεμίρ, η συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής οικονομίας ώθησε τον Ερντογάν να επιχειρήσει μια αποκατάσταση των σχέσεων με τις περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ. "Ο ιδεολογικός ζήλος του Τούρκου προέδρου και η συνεχής επίκληση του πολιτικού Ισλάμ αποκλείουν έναν εύκολο δρόμο για εγκάρδιες σχέσεις με τους γείτονές του. Υπό την 18χρονη διακυβέρνησή του, η Τουρκία έχει γίνει η πιο σημαντική βάση για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και για τη Χαμάς, εκτός των συνόρων της Γάζας", υπογραμμίζει.

Η ιδέα ότι η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ θα αποκαταστήσουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις τους (όπως έχει εκφραστεί από Τούρκους αξιωματούχους) στερείται ουσιαστικού περιεχομένου. Αυτές τις μέρες, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιστρέψει στην αρχική του θέση, προσπαθώντας να κινητοποιήσει έναν διεθνή μουσουλμανικό συνασπισμό για να "δώσει ένα ισχυρό και αποτρεπτικό μάθημα στο Ισραήλ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντι-ισραηλινή κάλυψη των γεγονότων στη Γάζα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνοδεύεται με αντισημιτικές επιθέσεις στη μικρή εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ανέφερε το Al-Monitor τη Δευτέρα. Την επόμενη μέρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Ερντογάν για τα "αντισημιτικά του σχόλια", χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου ως "κατακριτέα" και "εμπρηστικά".

Μια προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τη βιτριολική ρητορική εναντίον του εβραϊκού λαού. Ήδη ο αντισημιτισμός και το αντι-ισραηλινό συναίσθημα έχουν επεκταθεί σε πολλά τμήματα του τουρκικού λαού. Τα πράγματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί τώρα περισσότερο από ποτέ, καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ