Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησαν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες οι Ρώσοι στην Α.Μεσόγειο-”Σφήνα” της Μόσχας στα σχέδια της Άγκυρας

Σύμφωνα με την συριακή εφημερίδα Al-Savra, ένα από τα επίσημα όργανα ενημέρωσης του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ρωσικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή 2 190 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Ταρτούς και της πόλης Μπάνιας, επιβεβαιώνοντας σχετικό άρθρο μας για τις κινήσεις των Ρώσων στην Α.Μεσόγειο.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ φέρεται να χορήγησε την άδεια σε δύο ρωσικές εταιρείες, την East Med Amrit και την εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου Soyuzneftegaz έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Yuri Shafranik, ιδιοκτήτης της Soyuzneftegaz, είναι γνωστό ότι έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με μια νέα ρωσική εταιρεία με την επωνυμία East Med Amrit στην ίδια περιοχή.

Από τον Οκτώβριο του 2019, το συριακό καθεστώς έχει χορηγήσει άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων για τα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 3, στις εταιρείες Mercury και Velada που φέρονται να συνδέονται με την Yevgeniy Prigozhin, τον επιχειρηματία που διευθύνει τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία ασφαλείας Wagner που δρα σε Συρία και Λιβύη δίνοντας μας μια εικόνα των προθέσεων της Ρωσίας στην Μεσόγειο σε ότι αφορά την ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. έχει ανακοινώσει από τις 9 Νοεμβρίου 2020 όμως, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς που υποστηρίζουν το δίκτυο παραγωγής πετρελαίου του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τον "Νόμο περί πολιτικής προστασίας", που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Ιουνίου 2020 στις ΗΠΑ, θα επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς που βοηθούν το καθεστώς στη βελτίωση της παραγωγής πετρελαίου και έχουν εμπορικές σχέσεις με το καθεστώς, στοχοποιώντας Ρώσους ( εξερεύνηση φυσικού αερίου) και Ιρανούς ( ελέγχουν το λιμάνι συριακό Μπάνιας στην Μεσόγειο).

Σφήνα Ρώσων στα τουρκικά ενεργειακά προκαλεί οργή στην Άγκυρα

Ο ειδικός επί της ενέργειας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσινγκτον, Ραούφ Μαμάντοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία στρέφεται προς την Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Συρίας για να ελέγξει το εμπόριο ενέργειας, (αλλά και για να μη επιτρέψει μονοπολιακές κινήσεις του Ερντογάν).

Ο Μαμάντοφ, δήλωσε ότι ο γίγαντας της Ρωσίας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) Novatek συνεργάζεται με τη γαλλική Total και την ιταλική ENI στα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 9 μπλοκ της ΑΟΖ του Λιβάνου, καθώς και με τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft στο πεδίο φυσικού αερίου Zohr της Αιγύπτου σε ποσοστό 30 τοις εκατό.

Η Μόσχα θέλει επίσης να πάρει τον έλεγχο της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, επειδή θέλει να σπάσει την εξάρτησή της από τη Μαύρη Θάλασσα.

“Η αύξηση της δραστηριότητάς της Ρωσίας στην περιοχή αφορά πρωτίστως οικονομικούς λόγους”, τόνισε ο ειδικός λέγοντας ότι “πρώτα απ 'όλα, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι κρίσιμη όσον αφορά την εγγύτητά της στην ευρωπαϊκή αγορά, και άκρως σημαντική όσον αφορά την εμπορία των πόρων της Ρωσίας.

Από γεωπολιτική άποψη, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των παράκτιων κρατών ( Ελλάδα-Τουρκία-Αίγυπτο, Ισραήλ) στον αγώνα για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία επιζητά να διατηρήσει τον βασικό της ρόλο.

Η ενισχυμένη στρατιωτικά πλέον ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, περιπλέκει όμως και τις ήδη άσχημες σχέσεις με την Τουρκία, με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά", τονίζει ο Μαμάντοφ.

Η συμφωνία των Ρώσων με τον Άσαντ περιλαμβάνει την δυνατότητα εξερεύνησης σε περίοδο 48 μηνών και στην συνέχεια περίοδο ανάπτυξης 25 συν 5 ετών, με αντάλλαγμα σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές, ρωσικά οπλικά συστήματα και επενδύσεις στο συριακό έδαφος.

Η σπουδή των ρωσικών δυνάμεων να εξουδετερώσουν τους φιλότουρκους Τζιχαντιστές και οι δηλώσεις περί συριακής κυριαρχίας από το Κρεμλίνο, δείχνουν ότι έχουμε πιθανόν ρήτρα στην ενεργειακή συμφωνία από την πλευρά Άσαντ, για αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων με ρωσική....“ενθάρρυνση.”     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ