Μέση Ανατολή

Ανατροπές στην Μέση Ανατολή από την διπλωματία των εμβολίων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας μέσω Μόσχας

Στα ψιλά πέρασε τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες στο τρίγωνο Ισραήλ-Συρίας-Ρωσίας, με τις δύο πρώτες χώρες ως πρωταγωνιστές (δύο εχθρικά κράτη χωρίς διπλωματικές σχέσεις ), και την Ρωσία ως μεσολαβητή.

Μια ανταλλαγή κρατουμένων συνοδεύτηκε από μια συμφωνία για την προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19, τα οποία λαμβάνουν απροσδιόριστα τη μορφή «πολιτικού-εμπορικού όπλου και διπλωματικής εκκένωσης» κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης για την πανδημία.

Η ιστορία ξεκινά στις 2 Φεβρουαρίου όταν μια 23χρονη ισραηλινή γυναίκα διασχίζει τα σύνορα με τη Συρία, χωρίς να εντοπιστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα. Λίγο μετά την είσοδό της στην αραβική χώρα, η νεαρή γυναίκα ανακαλύπτεται και συλλαμβάνεται και στη συνέχεια μεταφέρεται στη φυλακή. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν λίγες ώρες μετά τη σύλληψη από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, έχοντας υπόψη άλλα γεγονότα του παρελθόντος που έχουν καταγραφεί με την πάροδο του χρόνου, όπως αυτό της νεαρής Avera Mengistu που κρατήθηκε στη Γάζα μετά την παράνομη είσοδό της στο το 2014.

Οι πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων είναι οι αντίστοιχοι ηγέτες των παικτών στο γνωστό πολιτικό πεδίο: Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το Ισραήλ, Μπασάρ αλ-Άσαντ για τη Συρία και Βλαντιμίρ Πούτιν από τη ρωσική πλευρά. Για να κερδίσει την απελευθέρωση της νεαρής, η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την αγορά μιας μαζικής προμήθειας εμβολίων Sputnik V κατά του κορονοϊού αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Δαμασκό, που καταβλήθηκαν στα ταμεία της Μόσχας.

Μετά τη σύναψη της συμφωνίας, τα εργαλεία της διπλωματίας κινήθηκαν, οδηγώντας στην απελευθέρωση της 23χρονης, η οποία επέστρεψε στη χώρα της στις 19 Φεβρουαρίου, αφού πέρασε πάνω από δύο εβδομάδες στα χέρια των Σύριων. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ ακύρωσε την ποινή ενός Δρουζου που κατοικούσε στα υψίπεδα του Γκολάν και χαιρέτισε την επιστροφή δύο Σύριων βοσκών στη χώρα τους.

Οι επίσημες ειδήσεις αναφέρθηκαν μόνο στην ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά μια έκθεση ενός ερευνητή δημοσιογράφου που δημοσιεύθηκε από New York Times και Hareetz αποκάλυψε επίσης την άλλη πλευρά του νομίσματος: τη διπλωματία των εμβολίων, που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως «διαπραγματευτικό μέσο».

Από τεχνική άποψη, αυτή η επιχείρηση μεταξύ δύο εχθρικών εθνών ήταν δυνατή χάρη στη διαμεσολάβηση τρίτης κυβέρνησης, με καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Αντιπροσωπεύει μια περιφερειακή επιτυχία για το Κρεμλίνο και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, σε μια φάση προοδευτικής αποδέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.

Ο Nicholas Heras, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (Isw), τονίζει ότι « η Ρωσία αναδύεται ως νικητής, διασφαλίζοντας επίσης μια πολιτική νίκη για τον Νετανιάχου. Και κερδίζει επίσης ενισχύοντας την επιρροή στο καθεστώς του Άσαντ και παρέχοντάς του τα εμβόλια που χρειάζεται». Σύμφωνα με τον αναλυτή αυτή είναι μια συμφωνία επιτυχημένη σε όλα τα μέτωπα για τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ