Μέση Ανατολή

NATO: Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ με επικεφαλής Ταξίαρχο

Η Τουρκία έστειλε ομάδα στρατιωτικών συμβούλων, ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, για να υποστηρίξει τον ιρακινό στρατό , όπως ανακοίνωσε το  Τουρκικό Υπουργείο  Άμυνας την Τρίτη.

"Ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ (NM-I), οι στρατιωτικοί μας σύμβουλοι στάλθηκαν στη Βαγδάτη για να υποστηρίξουν τον φιλικό και αδελφικό ιρακινό στρατό", ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Συνολικά 25 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός Ταξίαρχου, θα υπηρετήσουν στην αποστολή, πρόσθεσε.

Στις 18 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιάσαρ Γκούλερ συναντήθηκαν με ανώτερους ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Μπαράμ Σαλίχ, ο πρωθυπουργός Μουσταφά Αλ-Καντίμι και ο υπουργός Άμυνας Τζούμα Ανάντ.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της κοινής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων κατά την επίσκεψη.

«Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», έγραψε ο Akar σε ένα βιβλίο αναμνηστικών επισκεπτών όταν επισκέφθηκε ένα νεκροταφείο και ένα μουσείο χτισμένο στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας του Daesh ή αλλιώς  ISIS, όπως είναι γνωστή

Στα μέσα του 2014, η τρομοκρατική ομάδα Daesh / ISIS κατέλαβε περίπου το ένα τρίτο του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας πόλης της Μοσούλης.

Στα τέλη του 2017, ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, είχε καταφέρει να ανακτήσει σχεδόν όλα τα χαμένα εδάφη από τη διαβόητη τρομοκρατική ομάδα.

Αν και αξιωματούχοι στη Βαγδάτη λένε ότι η παρουσία του Daesh στο Ιράκ έχει εξαλειφθεί, τα «εν υπνώσει » της ομάδας συνεχίζουν να πραγματοποιούν σποραδικές επιθέσεις, ειδικά σε βόρεια και δυτικά μέρη της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ