Μέση Ανατολή

Γιατί παραμένουν "θεατές" οι S-400 ενώ το Ισραήλ πλήττει Ιρανικούς στόχους στη Συρία;

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η αντιαεροπορική του άμυνα έπληξε αρκετούς ισραηλινούς πυραύλους «που προέρχονταν από το Γκολάν» ενάντια σε πολλούς στόχους νότια της Δαμασκού την Τετάρτη το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Reuters, δύο στρατιωτικοί λιποτάκτες ανέφεραν ότι οι επιθέσεις έπληξαν στρατιωτικές βάσεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στην περιοχή Kisswa, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού, και στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από την φιλοιρανική οργάνωση Χεζμπλάχ του Λιβάνου.

Άλλες πηγές ονόμασαν τη βάση της στο Sweida στο νότο.

Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης με έδρα το Λονδίνο ανέφεραν ότι από τις επιθέσεις υπήρξαν θύματα χωρίς λεπτομέρειες.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας δήλωσαν τους τελευταίους μήνες ότι το Ισραήλ θα εντείνει την εκστρατεία του εναντίον του Ιράν στη Συρία όπου, με τη βοήθεια των αντιπροσώπων της, η Τεχεράνη διεύρυνε την παρουσία της. 

Ανάλυση

Το "μακρύ χέρι" του Ισραήλ, η πανίσχυρη πολεμική   αεροπορία του πλήττει συνεχώς Ιρανικούς στόχους εντός της Συρίας. Εύλογα διαπιστώνουμε ότι οι περίφημοι Ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 που βρίσκονται στη Συρία, δεν αναφέρεται ΠΟΤΕ ότι αντέδρασαν στις παραπάνω επιθέσεις.

Έτσι αποφεύγεται επιμελώς η αντιπαράθεση F-35 με S-400, μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας στην πράξη, αλλά  στην ουσία μεταξύ  προηγμένων  βιομηχανικά παράξιμων αμυντικών προϊόντων προς πώληση σε τρίτες χώρες, από τις ΗΠΑ και  τη Ρωσία.

Αλήθεια τι θα γινόταν στην περίπτωση του  ευφάνταστου υποθετικού εκείνου σεναρίου όπου ερχόταν σε αντιπαράθεση τα δύο παραπάνω οπλικά συστήματα στο Συριακό ουρανό και υπερτερούσε το ένα εξ αυτών έναντι του άλλου;

Θα αγόραζε καμία  τρίτη χώρα το "ηττημένο οπλικό σύστημα"; Όχι βέβαια.

Αυτό αποτελεί και την κυριότερη αιτία αποφυγής οποιασδήποτε ενέργειας αντίδρασης των S-400  στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά Ιρανικών στόχων στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο φαίνεται ότι η μη εμπλοκή των S-400, έχει τις εξής παραμέτρους:

1.Ισραήλ και Ρωσία πρέπει να έχουν μυστικά συμφωνήσει περί τούτου, στη βάση , "μην με ενοχλήσεις για να μην σε ενοχλήσω". Ως εκ τούτου αφενός τα Ισραηλινά αεροσκάφη δεν βομβαρδίζουν Ρωσικούς στόχους στη Συρία και  αφετέρου η Ρωσία δεν αντιδρά αναχαιτίζοντας  τα ισραηλινά αεροσκάφη με τους S-400 της.

2. Τη Ρωσία την εξυπηρετεί εμμέσως η προσβολή Ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας από το Ισραήλ, γιατί έτσι απομειώνεται η Ιρανική παρουσία και  στρατιωτική επιρροή  του κατά τα άλλα συμμάχου της Ιράν

3. Τέλος το Ισραήλ το συμφέρει για ευνόητους λόγους ο βομβαρδισμός στόχων του μισητού εχθρού του  που είναι το Ιράν

Το δυνητικό ερώτημα παραμένει από στρατιωτικής άποψης, αν δηλαδή το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα  μαχητικά αεροσκάφη του F35 στους παραπάνω βομβαρδισμούς, και αν ναί κάνει χρήση των χαρακτηριστικών του stealth;

Εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί τις παραπάνω  αεροπορικές προσβολές χωρίς την εμπλοκή  των F-35 του σε αυτές, κάνοντας χρήση Stand-off πυραύλων αέρος-εδάφους, τους οποίους εξαπολύουν άλλου τύπου Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πχ F-16, ή με χρήση των F-35 χωρίς τα χαρακτηριστικά stealth του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...