Ισραήλ
Μέση Ανατολή

Αμερικανικό νομοσχέδιο δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα βέτο σε πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή

Μια ομάδα Αμερικανών νομοθετών επιδιώκει να δώσει στο Ισραήλ εξουσία για επιβολή εμπάργκο τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Middle East Eye.

Ένα νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα από τον Μπράντ Σνάιντερ, έναν Δημοκρατικό, στοχεύει στην εγγύηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Το ζήτημα τονίστηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει την πώληση αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νομοσχέδιο «θα απαιτούσε από τον Πρόεδρο να διαβουλευτεί με την ισραηλινή κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι θα επιλυθούν [ποιοτικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα]», δήλωσε την Παρασκευή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σνάιντερ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη νομοθεσία σχετικά με τις αρχές που εγγυώνται την επιρροή του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, αλλά το Κογκρέσο έχει την εξουσία να κάνει τη διάκριση και όχι το Ισραήλ, όπως θα απαιτούσε αυτή η προσφάτως εισαχθείσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να «συμβουλευτεί τους αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ισραήλ για πληροφορίες σχετικά με την στρατιωτική θέση του Ισραήλ προτού αποφασίσει» για οποιεσδήποτε πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή.

Οι περισσότεροι από τους συν-χορηγούς του νομοσχεδίου είναι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της υποεπιτροπής της Μέσης Ανατολής, Τεντ Ντεχτ, Μπράντ Σέρμαν, Ντέμπι Γουόσερμαν Σουλτζ, Τζος Γκότεϊμερ Άμι Μπέρα, Τεντ Λιου,  Στέφανι Μέρφι; Ντέιβιντ Τρόνε, Τζίμι Πανέτα, Τομ Σούζ, Ελέιν Λούρια, Μαξ Ρόουζ, Gil Cisneros; και Xochitl Torres Small.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες Μπράιαν Φιτζπάτρικ, Τζον Κάτκο και Τομ Ριντ συνυποστήριξαν επίσης το νομοσχέδιο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ και το Κογκρέσο θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις μας στο αμερικανικό δίκαιο για να διασφαλίσει την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ. Επίσης, οι πρόσφατα καθιερωμένοι δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών δημιουργούν νέες ευκαιρίες που μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Deutch στο Κογκρέσο.

«Καθώς αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνονται, το Κογκρέσο θα ασκήσει κάθε κατάλληλη εξουσία και εποπτεία για τυχόν μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Σεπτέμβριο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν είπε ότι ακόμη και αν η συμφωνία για τα F-35 μεταξύ ΗΠΑ-ΗΑΕ οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μπορεί να χρειαστούν άλλα έξι έως επτά χρόνια πριν από την παράδοση. Τόνισε επίσης ότι η διασφάλιση του στρατιωτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ στην περιοχή ήταν «ζήτημα νόμου, όχι θέμα πολιτικής».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Φιτζπάτρικ τόνισε την πρόσφατη συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν και του Ισραήλ ως «ιστορικό βήμα προς μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», αλλά τόνισε την ανάγκη για το Ισραήλ να διατηρήσει το πλεονέκτημά του στην περιοχή.

«Παρά τα απίστευτα βήματα προς την ειρήνη που έχουν γίνει, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές οντότητες που επιθυμούν να βλάψουν το Ισραήλ. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να υποστηρίζουμε το Ισραήλ και να διατηρούμε το στρατιωτικό του πλεονέκτημα (QME), να διασφαλίζουμε την ασφάλεια του Ισραηλινού λαού και να διατηρούμε τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Φιτζπάτρικ στην ανακοίνωση της Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική που επικαλείται το σχετικό νομοσχέδιο.

Η Αμερικανική Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων του Ισραήλ (AIPAC), ένα εξέχον λόμπι του Ισραήλ στις ΗΠΑ, υποστηρίζει το νέο σχέδιο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ