παραίτηση της Λιβανέζικης κυβέρνησης
Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος του Λιβάνου αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, στον απόηχο της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι του Βηρυτού και του ζήτησε να παραμείνει στο πόστο του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί άνθρωποι κατηγόρησαν τους ηγέτες της χώρας για αμέλεια και διαφθορά μετά την τραγωδία που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολούθησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης, με τους υπουργούς της να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον.  

Ήδη νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, μετά από συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έκανε γνωστό πως επρόκειτο να παραιτηθεί η κυβέρνηση της χώρας του στον απόηχο της τραγωδίας στην Βηρυτό.  

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις ήδη τεσσάρων υπουργών και τουλάχιστον τριών ακόμα που δεσμεύτηκαν να κινηθούν ανάλογα εάν ο πρωθυπουργός Hassan Diab δεν ανακοίνωνε την παραίτηση του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου.  

Η υπουργός Δικαιοσύνης Marie Claude Najem ήταν η τελευταία υπουργός που ανακοίνωσε την παραίτησή της τη Δευτέρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ghazi Wazni έφτασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την επιστολή παραίτησής του, αλλά την κράτησε μέχρι τη συνεδρίαση.  

Ο Υπουργός Πληροφοριών Manal Abdel Samad και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Διοικητικής Ανάπτυξης Damianos Kattar, έμπιστος του Diab στο υπουργικό συμβούλιο, παραιτήθηκαν την Κυριακή, επικαλούμενος την έκρηξη και την αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.  

Ο υπουργός Εξωτερικών Nassif Hitti ανακοίνωσε και αυτός την παραίτησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ