Μέση Ανατολή

Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού: Τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Βηρυτού μίλησε για την επόμενη μέρα των εκρήξεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 137 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 5.000.

Την επόμενη μέρα για τον Λίβανο και ιδιαίτερα την ελληνική κοινότητα, που «μετρά» τις δικές της απώλειες από τη φονική έκρηξη, περιέγραψε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού Πάνος Ανδριώτης, ενώ Γαλλολιβανέζος που ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε πώς έζησε τη στιγμή της καταστροφής, μιλώντας εκείνη την ώρα στο τηλέφωνο με τη μητέρα του στη Βηρυτό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ήταν μια μεγάλη καταστροφή που μόνο βλέπαμε στις ταινίες. Δυστυχώς έγινε πραγματικότητα εδώ, στον Λίβανο, στην "καρδιά" της Βηρυτού. Εμείς, ως κοινότητα είχαμε πέντε τραυματίες -οι δύο σοβαρά και οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο- μια Λιβανέζα παντρεμένη με έναν Έλληνα έχασε τη ζωή της, ενώ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των περίπου 100 αγνοουμένων», ανέφερε ο κ. Ανδριώτης.

«Το κακό είναι», πρόσθεσε, «ότι πολλοί από τους Έλληνες έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια, τα αυτοκίνητά τους κλπ και θα είναι πολύ δύσκολο να τις επιδιορθώσουν. Κι αυτό επειδή ήδη, πριν από την έκρηξη, η χώρα περνούσε μια τρομερή οικονομική κρίση και τώρα όλο αυτό θα επιβαρύνει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Από σήμερα θα αρχίσει ο κόσμος να δει τι θα κάνει με τις δουλειές του».

Το αρχικό τεράστιο σοκ, σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη, ξεπεράστηκε αλλά τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα. «Για να ζήσει ένας άνθρωπος χρειάζεται σπίτι, δουλειά... Τώρα αυτά δεν υπάρχουν και είναι δύσκολο να φτιαχτούν γιατί μιλάμε για μεγάλες ζημιές. Και δεν μπορεί να βοηθήσει κι ο ένας τον άλλον γιατί όλοι έχουν πάθει ζημιά, όλοι θέλουν βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού εξήρε τη συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές και τη βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως και αυτή τη φορά θα βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο Λίβανος να επουλώσει τις πληγές του και να προχωρήσει παρακάτω. «Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστροφές. Θα βρούμε έναν τρόπο... μπορεί αυτή τη φορά να είναι πιο δύσκολα αλλά θα βρεθεί ένας τρόπος», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ